Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ostatnim komputerem stacjonarnym z procesorem Intel, jaki miałem, był i7 5820K. Nie mam odniesienia do 14 generacji Intela. 

Zazwyczaj pierwszy, wstępny(automatyczny) proces kalibracji pamięci RAM na Ryzen 9000 jest dość długi (czasami trzeba restartować komputer). Myślę że to kwestia stopnia kompatybilności RAM DDR5 z płytą główną(brak oficjalnego wsparcia modułów na liście BIOS UEFI). Ale po jego zakończeniu i samodzielnym ustawieniu reszty w BIOS-ie (mój ASUS z automatu utawia RAM na bezpieczne 4800MT, podczas gdy kontroler Zen5 ma nominalnie 5600MT), jest stabilnie jak skała, a system Windows 11 Pro ładuje się błyskawicznie z dysku NVMe.

Edytowane przez AMDK11
  • Upvote 2
Opublikowano

Udało sie wczoraj ustrzelic ryzenka na promo, trafila sie wrecz piekna sztuka, ktora kiedys sprzedalem swoja stara @MarcoSimonei mamy blizniaczo podobne sztuki oraz o niebo lepsza napieciowo od poprzedniej wiec warto czasem przebrac :D 

Giereczka sprzedana za 150zl wiec fianlnie proc wyszedl 1450zl za niezla sztuke  krzemu :red:

obraz.png.0cbb6f7760384d14a45f59514265cc14.png

IMG_8045.jpeg

Podsumowujac obie sztuki mialem z tego samego tygodnia produkcji, a roznily sie znaczaco w kwesti napiec, ktore przekladaly sie na pobor, temperatury i molziowsci curvy. Obecny sp 114, a poprzedni sp 113 :) 

• Upvote 3
Opublikowano

A ja u siebie po tych paru miesiącach i jednym updajcie BIOS spróbowałem wrócić na CO -40 i o dziwo wszytko stabilne łącznie z BF'em 6 i 2042. CP2077, MFS2020/24 wszytko stabilne. Idle stabilne.

Ciekawe czy testy na początku i niestabilność to był tylko przypadek, czy MSI faktycznie coś poprawiło. Kusi -45, ale pewnie nawet Windows nie wstanie :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Giereczka sprzedana

pisało coś w warunkach że trzeba mieć procesor lub kartę amd przy pobieraniu ?

kurde, chętnie bym kupił taki kodzik

Edytowane przez miro
Opublikowano
20 minut temu, Kadajo napisał(a):

A ja u siebie po tych paru miesiącach i jednym updajcie BIOS spróbowałem wrócić na CO -40 i o dziwo wszytko stabilne łącznie z BF'em 6 i 2042. CP2077, MFS2020/24 wszytko stabilne. Idle stabilne.

Ciekawe czy testy na początku i niestabilność to był tylko przypadek, czy MSI faktycznie coś poprawiło. Kusi -45, ale pewnie nawet Windows nie wstanie :E

Stawiam, ze aidy nie przejdzie 3 sekundy ;) I tak wiem, ze zaraz ktos napisze, ze nie gra w aide ale to bardzo odbry test stabilnosci pod te procki i jak godzinke przejdzie to jest bajka i oczywiscie kazdy niech sobie testuje czym chce ale aida ma wszytsko co potrzeba. Moja obecna sztuka na stock robi -30 ale PBO+200 treba dac -25. 

9800x3d-6000-curva-25PBO200AIDAdrugasztuka13_02_26.thumb.png.0ebc71c1b8c073fde3e543fd0c1f1b09.png

19 minut temu, miro napisał(a):

pisało coś w warunkach że trzeba mieć procesor lub kartę amd przy pobieraniu ?

kurde, chętnie bym kupił taki kodzik

Trzeba miec sprzet taki jak w ofercie promocyjnej w celu aktywacji wstepnej, pozniej po aktywacji mozna konto komus przekazac i pojawi sie tam klucz juz bez wymagan jakichkolwiek w kwesti sprzetu ;) 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Stawiam, ze aidy nie przejdzie 3 sekundy ;) I tak wiem, ze zaraz ktos napisze, ze nie gra w aide ale to bardzo odbry test stabilnosci pod te procki i jak godzinke przejdzie to jest bajka i oczywiscie kazdy niech sobie testuje czym chce ale aida ma wszytsko co potrzeba. Moja obecna sztuka na stock robi -30 ale PBO+200 treba dac -25. 

Nie ma problemu z AIDA, zrobiłem 15 minutowy test i to mi wystarczy.

Tak jak pisze sam jestem zaskoczony.

Przy złożeniu platformy nawet nie musiałem AIDY odpalać żeby system był niestabilny przy -40.

Opublikowano (edytowane)

15min aidy to za malo, wczoraj mi sie wysypal w 35minucie testu, a czaem potrafi wysypac dalej ;) 

Ale jesli nowy bios u ciebie cos poprawil no to dobrze, korzystac i sie cieszyc. 

Jakie masz wtedy napiecie na procku podczas gry w bfa?? 

obraz.png.e0a9b6f447693655b446d052eb109eb2.png

Na ktorym bios siedzisz?? 

RAM masz w expo ?? 

Edytowane przez Phoenix.