Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed chwila pisales o reczej zmianie timingow, argumenty sie skonczyly to wrzucasz film o expo i ja nie twierdze ze czas botowanie nie potrafi byc dlugi tylko wszystko zalezy od tego co sie robi i na jakiej plycie sie robi a Tutaj twoja naracja jest jedyna slusza ze intel robi wszytsko szybciej i przeciez na intelu nie bootuje dlugo wiec to jak rozmowa z butem :hihot: W dodatku dobierasz sobie konkretny przypadek z neta pod narracje w dodatku zeszloroczny film gdzie wiele sie zmienilo w kwesti boota na nowych biosach ;) Ale jak ja sam pisze na swim przykladzie jak to wyglada na mojje plycie to juz argumenty nie trafiaja :boink:

Ale finalnie jakie to ma znaczenie, ustawiasz timingi raz i nawet jak chwile dluzej zabootuje to tylko raz a pozniej juz z gorki bo przeciez expo to gootwy profil i nie grzebiesz przy tym ;) 

6 minut temu, wallec napisał(a):

Prawie dwie minuty od naciśnięcia restart w Windows do uruchomienia PC.

To teraz kup ta plyte, wgraj najnowszy bios i sprawdz czy nadal 2min bootuje :hihot: 

Opublikowano
7 minut temu, wallec napisał(a):

Komicznie to wygląda jak gość naciska del tap tap żeby wejść do bios bo tak długo bootuje...

Po kiego grzyba klikać "del", jak robisz sobie skrót na pulpicie " shutdown.exe /r /fw /t 0 " i masz bios

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@wallecA rozmowa z toba jest taka, ze ty nie przyjmujesz zadnych argumentow tylko szukasz gdzie tu zrobic przypierdolke i za wszelka cene zrobisz wszystko i wrzucisz wszsytko, a fakty sa takie ze doswiadczenie na amd masz zerowe. Kup plyte, potestuj i chetnie wymienimy spostrzezenia. EOT

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, ju-rek napisał(a):

Po kiego grzyba klikać "del", jak robisz sobie skrót na pulpicie " shutdown.exe /r /fw /t 0 " i masz bios

Thx, nie znałem.

6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A rozmowa z toba jest taka ze ty nie przyjmujesz zadnych argumentow tylko szukasz gdzie tu zrobic przypierdolke i za wszelka cene zrobisz wszytsko i wrzucisz wszytsko a fakty sa takie ze doswiadczenie na amd masz zerowe. EOT

To nie przypierdolka, tylko fakty z szersza perspektywą i przytoczonym "niezmanipulowanym" przykładem trzeciej strony bo znowu piszesz "Nikt normalny sie nie przejmuje czy system bootuje 20s czy 23s". EOT ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Tylko bazujmy na faktach tu i teraz a nie na filmach i biosach sprzed roku bo ja nie neguje tego filmu, ze tak nie bylo tylko troszke sie od tego czasu zmienilo czego nie bierzesz pod uwage i tylko trolujesz.I tak jak pisalem rozmowa z toba to jak rozmowa z butem skoro dla ciebie opinie osob uzywajacyh amd tu i teraz moga byc zmanilupowane  to dyskuja nie ma zadnego sensu. No ale moze sie kiedys doczekamy az w koncu kupisz i sam przetestujesz bo poki co opinia internetowwego trola nie majcego sprztu kontra wypowiedz osob ktore sprzet maja i uzywaja nie przemawia za zadna twoja wiarygodnoscia ;) 

• Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, ju-rek napisał(a):
17 minut temu, wallec napisał(a):

Komicznie to wygląda jak gość naciska del tap tap żeby wejść do bios bo tak długo bootuje...

Dodac powinieneś, ze uruchamiamy to jako admin :)

Opublikowano
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tylko bazujmy na faktach tu i teraz a nie na filmach i biosach sprzed roku bo ja nie neguje tego filmu, ze tak nie bylo tylko troszke sie od tego czasu zmienilo czego nie bierzesz pod uwage i tylko trolujesz.I tak jak pisalem rozmowa z toba to jak rozmowa z butem skoro dla ciebie opinie osob uzywajacyh amd tu i teraz moga byc zmanilupowane  to dyskuja nie ma zadnego sensu. No ale moze sie kiedys doczekamy az w koncu kupisz i sam przetestujesz bo poki co opinia internetowwego trola nie majcego sprztu kontra wypowiedz osob ktore sprzet maja i uzywaja nie przemawia za zadna twoja wiarygodnoscia ;) 

Póki co u ciebie jest tak jak piszesz

U tomcuga w 99% jak przesadzisz to nie wstaje (jakkolwiek to brzmi xD)zrób ankietę, wykreśl głosy "kolegów" i zobaczysz jak bezzasadny jest Twój ton i forma postów, w których wypowiadasz się "za wszystkich"

Opublikowano
3 minuty temu, wallec napisał(a):

w których wypowiadasz się "za wszystkich"

Napisalem wyranie ze to zalezy od konkretnej plyty i bios, czego nie rozumiesz??  Ja udowadniac nic nie musze a jak bede chcial uzyskac taka informacje to sie konkretnej osoby zapytam na priv na jego konkretnej plycie jak to wyglada. Tylko to ty dzwonisz i podpinasz jedyna sluszna narracje pod konkretny film dla ciebie wygodny, w dodatku nieaktualny i ty mi smiesz pisac, ze ja wypowiadam sie za wszystkich podczepaiajc jeden stary film jak to na amd bootuje dlugo  :hihot:

No ale rozumiem ,ze na intelu to wszystkie plyty szybko bootuja :hihot:

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

To widać mam farta, bo 4 płyty am5 w domu i na każdej system błyskawicznie wstaje :D 

Zresztą choćby nawet wstawał 5 sekund dłużej to nie miałoby to dla mnie żadnego znaczenia :) Widzę że masz z tym jakiś fetysz jak wallcuś z ładowaniem cpuid czy tam cpu-z, co nie przekłada się na nic ważnego w normalnej pracy na kompie :D 

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Nikt normalny sie nie przejmuje czy system bootuje 20s czy 23s ale trole zawsze znajda sobie zaczepke :hihot:

Godzinę temu, wallec napisał(a):

Jak kręcę ram to czas bootowania ma dla mnie kluczowe znaczenie.

To że na am5 każde trenowanie po zmianie jednego tuningu trwa dwie minuty jest niekaceptowalne dla mnie i obstawiam, że przyczyniło się do tego że niektórzy użytkownicy wypracowali jedne timingi i wklepuja je od kilku/kilkunastu procesorów a potem nazywają innych "nienormalnymi".

Niektóre ustawienia wymagają kilkunastu restartów żeby dobrze trafić z timingiem/napięciem także ten tego, nie mam 30 minut na samo trenowanie pod np szukanie najniższego stabilnego trfc a co dopiero wszystkich ;)

Opublikowano (edytowane)

Przeciez Ty nie kupisz amd nawet gdyby szybko bootowalo to po kiego piszesz takie glupoty jako jakikolwiek argument :hihot: 

Jakos taki @ju-rekkreci maxy i nie ma z tym problemu ze cos dlugo bootoje bo po prostu jak cos sie chce to sie to robi a nie szuka wymowek ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Przeciez Ty nie kupisz amd nawet gdyby szybko bootowalo to po kiego piszesz takie glupoty jako jakikolwiek argument :hihot: 

Jakos taki @ju-rekkreci maxy i nie ma z tym problemu ze cos dlugo bootoje bo po prostu jak cos sie chce to sie to robi a nie szuka wymowek ;) 

To bootuje długo czy nie? 

Jak kręcę ram to czas bootowania ma dla mnie kluczowe znaczenie.

18 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Jakie ty Wallec musisz mieć smutne życie skoro poświęcasz tyle czasu na szukanie najniższego stabilnego trfc i to przy każdej zmienie CPU:hahaha:

image.png.3898ed4f0e38d3d2c97a380a97e3a08c.png

Proszę o komentarz do sytuacji, w której wymieniam trzy procesory w tydzień i na każdym szukałabym stabilnej curvy ;)

PS. Ani słowem nie wspomniałem o Intelu w tej konwersacji o trenowaniu oraz nie porównałem jednego do drugiego...

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Walec ma rację odnośnie czasu bootowania - jeśli bawisz się ramem to jest to upierdliwe  - nieporównywalne z intelem - jeśli robisz to 3 -5 razy dziennie - żadna różnica, ale jeśli 30-50 to robi dużą różnicę 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Widzę poważna dyskusja, aż sam zmierzyłem czas od momentu wciśnięcia power, do możliwości wpisania pinu windows : 23,34s czy mam już się wieszać, bo kupiłem ryzena? 

A po co mierzyć jak windows za każdym restartem pokazuje dokładny czas w menadże zadan. 

U mnie na ddr4 z690 30sek. Na z370 16sek.

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Hard Reset napisał(a):

A po mierzyć jak windows to za każdym restarem pokazuję dokładny czas w menadże zadan. 

U mnie na ddr4 z690 30sek. Na z370 16sek.

Bo nigdy tego nie robię normalnie i nawet nie wiedziałem o tym, co piszesz ? 

w menedżerze zadań pokazuje 18.7s

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Kurde jakiś dziwny jestem, nie bawię się ramem ani 5x dziennie, a tym bardziej 50 

Jeśli chces wycisnąć co się da to 50 razy dziennie restartów wcale nie jest niczym wielkim - jeśli ktoś lubi się bawić ramem - to zupełnie inaczej wygląda - nie jesteś dziwny, ale zabawy z ramem, to serio, nie jest 5 restartów dziennie 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, DrLecture napisał(a):

Jeśli chces wycisnąć co się da to 50 razy dziennie restartów wcale nie jest niczym wielkim - jeśli ktoś lubi się bawić ramem - to zupełnie inaczej wygląda - nie jesteś dziwny, ale zabawy z ramem, to serio, nie jest 5 restartów dziennie 

Dokładnie, to jest czasami kilka godzin zabawy 😉

• Like 1