A to nie tylko 660 pozwalała kręcić bclk? Przez chwilę myślałem czy nie wziąć do 13400 i się pobawić, ale przypomniałem sobie że tylko 12 gen tak się da. Szkoda.
To wszystko zalezy na jakich timingach bo wiele osob pisze ze ogarnia 6400 tylko jak przychodzi co do czego to na luznych strasznie timingach,a jak nagle robimy optymalizacje to sie okazuje ze juz 6400 nie wchodzi Dlatego u mnie na 1 miejscu jest optymalizacja timingo a pozniej sprzwdzam czy Mhz wejda lub nie, nigdy nie na odwrot.
Ale widzisz wystarczy, że ktoś ma włączone ASPM i może mieć problemy, a będzie obwiniał daną platformę Peaki do 10k DPC latency nie są nic anormalnym przy zwalonych sterach od NV i włączonym ASPM. Niestety NV ma od dawna z tym problem i tak samo black screeny też są powiązane z zarządzaniem energii Jedynie na 572.42 przynajmniej na 4xxx magicznie rozwiązali ten problem
Jeszcze ASPM ma dwa tryby kontroli bez bios - oszczędzanie zawsze na maxa bez możliwości wyłączenia pod windą i natywne ASPM, które można kontrolować pod windą.
Nie lubię przepalać watów to dwa NVMe 4.0 i 5090 to w idle to tylko 46W z gniazdka
Rekomendowane odpowiedzi