Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, tomcug napisał(a):

Jakoś mnie nic nie dipsuje, magia normalnie Vallc :lol2:

Odkąd siedzę na x3d miałem stutter w jednej grze, czyli AC valhalla...c-state na ON i po problemie.

Znaczy i tak nie gram w tę grę, ale problem ogarnąłem żeby mieć lepsze samopoczucie :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Jakoś mnie nic nie dipsuje, magia normalnie Vallc :lol2:

To teraz włącz ASPM i inne ustawienia ustawienia dotyczące zarządzania energii. 

Prawdopodobnie problem dotyczy właśnie tego i tutaj wina jest po stronie sterów od NV.

ASPM to nawet przymula działanie NVMe ;) 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, DrLecture napisał(a):

Jakim kurwa cudem 10 min - jak Ci jeden timing nie siądzie i ten akurat crashuje, a pozornie jest najmniej podejrzany, czy napięcie nie ogarnia a rzeźbisz w timingach.… te same resety to jest ładne parę minut - nie ma bata ustawić ramu w godzinę, a nie 10 min 

Takim cudem że am5 mam w paluszku i nie patrzę na to z perspektywy osoby ktora sie uczy kręcić ram tylko większość timingów znam na pamięć i po porstu wklepuje. Ale nawet na start am5 od premiery nie trwało to długo bo jak znasz zasady to nie jest czarna magia. A jak jesteś początkującym to i miesiąc możesz sobie dłubać. Ja od startu platformy i 7700X tylko kilka timingow poprawiłem i wsio.  Co mam niby dalej dłubać ? ;) To samo jak przełożę cpu to dostosowanie napięć pod gotowe timingi to jest chwila. 

Ta platforma jest tak nudna do OC że szkoda gadać 😂

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Z tymi timingami nie jest tak, że to trochę sztuka dla sztuki? Czy pod względem gier komputerowych robi to aż taką różnicę?

Przypomniało mi się jak przeszedłem pewną grę, która jest podobno bardzo cpu intensive no ale ja nie wiedziałem o tym. Przeszedłem ją na i5 6600k na lajcie i wszystko było git, nie uswiadczylem przycięć itp. dobrze się bawiłem po prostu. Potem przeczytałem, że ta gra będzie chodziła koszmarnie na moim procu ; D

Opublikowano
2 minuty temu, Slayer napisał(a):

Z tymi timingami nie jest tak, że to trochę sztuka dla sztuki? Czy pod względem gier komputerowych robi to aż taką różnicę?

Przypomniało mi się jak przeszedłem pewną grę, która jest podobno bardzo cpu intensive no ale ja nie wiedziałem o tym. Przeszedłem ją na i5 6600k na lajcie i wszystko było git, nie uswiadczylem przycięć itp. dobrze się bawiłem po prostu. Potem przeczytałem, że ta gra będzie chodziła koszmarnie na moim procu ; D

To jest dla samego funu z ustawiania i zobaczenia danej konfiguracji.

Dużo też daje w min FPS i różnicach pomiędzy maks/AVG/min w grach takich jak warezone, fortnite itp.

Nic o co warto się "kłócic" ale też nie takie nic żeby ignorować i wyśmiewać jak ktoś sobie makasuje ;)

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, wallec napisał(a):

długie 

bootowanie, wolne otwieranie programów są nową normalnością i "ceną" za możliwość łapania plusów na forumku ale to się zmieni jak wleci Nova Lake ;)

Tak to jednak faktycznie fanatyzm :boink:

Opublikowano
24 minuty temu, wallec napisał(a):

Szkoda, że nie odpisałeś w innym temacie jak pytałem o kwestie możliwości "podbierania" wyników z artykułów do filmów bez gameplay i kanale ithardware ;)

Odpowiedź jest prosta - samemu niczego na YT nie tworzę, a ludzie, którzy u nas za to odpowiadają, widocznie nie są zainteresowani robieniem takich filmów. Ja jestem tylko małym trybikiem w maszynie i tak naprawdę na mało co mam wpływ ;) Kiedyś były plany, żeby nagrywać dodatkowo filmy z rozgrywką do filmów towarzyszących publikacjom pisanym, ale nic z tego nie wyszło.

23 minuty temu, sideband napisał(a):

To teraz włącz ASPM i inne ustawienia ustawienia dotyczące zarządzania energii. 

Prawdopodobnie problem dotyczy właśnie tego i tutaj wina jest po stronie sterów od NV.

ASPM to nawet przymula działanie NVMe ;) 

Odkąd mi na jakiejś platformie Intela spowolniło GPU, to mam wyłączone i nie włączam %-)

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, Slayer napisał(a):

Przy x3d mniej, ale przy "zwykłych" cepach daje więcej korzyści. Jednak jak pisze @Phoenix. w pewnym momencie sztuka dla sztuki. 

Opublikowano
24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Takim cudem że am5 mam w paluszku i nie patrzę na to z perspektywy osoby ktora sie uczy kręcić ram tylko większość timingów znam na pamięć i po porstu wklepuje. Ale nawet na start am5 od premiery nie trwało to długo bo jak znasz zasady to nie jest czarna magia. A jak jesteś początkującym to i miesiąc możesz sobie dłubać. Ja od startu platformy i 7700X tylko kilka tomików poprawiłem i wsio.  Co mam niby dalej dłubać ? ;) To samo jak przełożę cpu to dostosowanie napięć pod gotowe timingi to jest chwila. 

Nie ważne czy masz a-die czy m-die, to fakt luźno 65535 itp ustawisz, ale nawet topologia różnych płyt - najgorsza na asrocku, więc jeśli masz od początku asrocka i ciągle przepisujesz potem te ustawienia, to będzie działać, tylko na średnim asusie a-die ustawisz 26 (ten timing i tak na d5 jest mało istotny) - 34 lub 36, czego nie powtórzysz na asrocku. Te najbardziej istotne jak nawet trfc, to już pomijając, że zmień z czegokolwiek na Asusa… 10 min trfc sensownie ustaw… powodzenia. Nawet jak masz gotowe timingi na jednej płycie, samym trfc na innej możesz coś ugrać, jeśli 10 min Ci ta to starcza… to albo geniusz albo bezsensowne flexowanie 

Opublikowano

Z racji, że kupiłem dla testów i overclockingu 7900 GRE, to przeglądam sobie recenzje i co?

AMDDIP

60fps + ścinki 

Screenshot_2026-02-14-23-02-54-72_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.thumb.jpg.8b35b3f107ae4fb201d35042b68e8611.jpg

155fps

Screenshot_2026-02-14-23-03-03-88_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.thumb.jpg.be42a86cdd9e3944b3b2ee17a7b55b87.jpg

155fps

Screenshot_2026-02-14-23-03-15-93_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.thumb.jpg.e5b7dd8fca52d312681088b14d6b3be1.jpg

95fps

Screenshot_2026-02-14-23-03-24-99_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.thumb.jpg.2b08ac5dcb7483c9f89faeb388e871ed.jpg

Dlatego testy z gameplay są tak ważne bo wystarczy chwilę poczekać, zrestartować licznik FPS i na wykresie tego nie widać 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Przy x3d mniej, ale przy "zwykłych" cepach daje więcej korzyści. Jednak jak pisze @Phoenix. w pewnym momencie sztuka dla sztuki. 

Dokladnie tak, dobrze zoptymalizowane 6000 na 1:1 dzielniku daje realnie najwieksze korzysci, wyzej mh to juz kwestia sztuki cpu, gdzie tylko 2szt, ktore mialem chyba z 10 szt cpu to potrafily. A krecenie ram na dzielniku 1:2 i 8000+ to juz zabawa pod AIDE jak ktos lubi to nikt nie broni sie bawic. 

na intelu tez do pewnej granicy sie fajnie skaluje wydajnosc w grach, a pozniej jest kapa bo trzeba luzowac timingi ale mhz beda pompowac transfer w aida ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
10 minut temu, tomcug napisał(a):

Odkąd mi na jakiejś platformie Intela spowolniło GPU, to mam wyłączone i nie włączam %-)

Ale widzisz wystarczy, że ktoś ma włączone ASPM i może mieć problemy, a będzie obwiniał daną platformę ;) Peaki do 10k DPC latency nie są nic anormalnym przy zwalonych sterach od NV i włączonym ASPM. Niestety NV ma od dawna z tym problem i tak samo black screeny też są powiązane z zarządzaniem energii ;) Jedynie na 572.42 przynajmniej na 4xxx magicznie rozwiązali ten problem :hihot:

Jeszcze ASPM ma dwa tryby kontroli bez bios - oszczędzanie zawsze na maxa bez możliwości wyłączenia pod windą i natywne ASPM, które można kontrolować pod windą.

Nie lubię przepalać watów to dwa NVMe 4.0 i 5090 to w idle to tylko 46W z gniazdka ;)

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Mój dziadek 7800x3d ogarnia 6200 1:1 stąd tyle trzymam, wyżej w sumie na siłę nie atakowałem przez te 2.5 roku, które go mam.

To wszystko zalezy na jakich timingach bo wiele osob pisze ze ogarnia 6400 tylko jak przychodzi co do czego to na luznych strasznie timingach,a jak nagle robimy optymalizacje to sie okazuje ze juz 6400 nie wchodzi ;)  Dlatego u mnie na 1 miejscu jest optymalizacja timingo a pozniej sprzwdzam czy Mhz wejda lub nie, nigdy nie na odwrot. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, j4z napisał(a):

To jest w biosie czy w systemie?

BIOS, lupą możesz wyszukać active state power management.

Na czas startu systemu może mieć duży wpływ ilość pozmienianych ustawień. Właśnie zmierzyłem czas startu systemu z biosem gdzie miałem dużo zmian od zasilania proca i drugi z prostszymi zmianami i różnica to 4,5 sekundy, 28,2 s zmierzone dwa razy i 23,7 s. Dwa kolejne niecałe 20 s i 17,5 s. Wszystko zimny start.

Edytowane przez Pentium D