Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a wlasnie co z tym arrow lakiem? ;d

dzien po premierze juz nie byl nigdzie dostepny - to co oni - zrobili premiere widmo?
mieli ten tydzien - 2 zeby ew cos tam sprzedac zanim nowe ryzeny wyszly i nawet to skopali? :D

Opublikowano
13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Lipton mówił, że 5400 bez problemu przez ustawienie w bios na +175MHz

No a panu Sebastianie nie wlazło 5300 na 1.3V. :) Czyli zależy jak komu się trafi. 

Opublikowano
10 minut temu, muszka napisał(a):

Tyle się naprodukowaliscie o pamięciach a wystarczy wrzucić 6000/cl30 i zapomniec bo roznica w granicy błędu pomiarowego :E

Ja tu widzę błędy pomiarowe i być może GPU bottlenecka. Nie zmienia to faktu, że 6000 (szczególnie dobrze zoptymalizowane) jest ok, ale chodzi tylko o cyferki z tego testu.

Opublikowano (edytowane)

Nie spodziewałem się, że wydajność będzie znacznie lepsza, niż na slajdach.
Liczyłem na jednak jeszcze niższe temperatury, chociaż biorąc pod uwagę wyższy pobór mocy od 7800x3d to zbliżona temperatura jest zrozumiała.
Ogólnie udana premiera. Jak 7700 kiedyś okaże się za słaby, to będzie na co wymieniać, chociaż w przypadku Zen6 x3d będzie pewnie jeszcze lepiej.

Edytowane przez wamak
Opublikowano

Olać OC, które i tak realnie nic nie daje.
Lipton w swojej recenzji mówi że na stocku (5225MHz) przeszło mu UV -100mV, co przełożyło się na 30W mniej.
Toż to można wkładać nawet do najtańszych płyt.
Miazga.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Passt napisał(a):

@Phoenix. oglądam i piję Twoje zdrowie.

Pierwszy rzut oka na test PPC i jestem zmasakrowany :szatanek: 30% szybszy od mojego proca. Nie tego się spodziewałem 8:E

Na innych portalach pewnie jest jeszcze lepiej :puchar:

16% w 4k, raczej szkoda kasy na wymianę :P

Opublikowano

9800X3D... no mocne bydle do gierek i tyle. Proc ściśle rzecz ujmując do tego typu zastosowań. To było wiadomo, ale spodziewałem się czegoś więcej jeśli chodzi o inne zastosowania.

No cóż, dla tych co pracują na PC i grają w wolnych chwilach są inne dobre rozwiązania, a nawet dużo lepsze. :E

Opublikowano
1 minutę temu, Grandal napisał(a):

No cóż, dla tych co pracują na PC i grają w wolnych chwilach są inne dobre rozwiązania, a nawet dużo lepsze. :E

Zdradzisz jakie ? Bo wykorzystanie rdzeni ponad 8 jest dosc ograniczone - patrz testy kompilacji

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Sebixowi to 5210 pewnie nie szło. 

Weź może zluzuj poślady ;) Zakładam że piszesz o PPC, a tam zrobili 5400 MHz 1.25V, a nie szło 5500 MHz na 1.3V. Zadowolony? Starszynie psujesz klimat i zaczyna być to męczące.

Edytowane przez Piła
Opublikowano
15 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

No to czas zbierać kasiorke. 5800x jest już sto lat za murzynami nawet z 3080 w 3440x1440 będzie czuć te moc;)

Mój 5800X chyba też już powinien przejść na emerturuę. Patrzę, że przy zmianie na 9800X3D i graniu w 4k na 4090 wzrost byłby już mocno odczuwalny.