PiPoLiNiO 101 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu @ju-rek No to już na Labie ustaliliśmy, że nie mam startu z 7950x3d do Ciebie w wbudowanym benchmark. Nawet po wyłączeniu SMT u mnie 280 było. Ale też Twój wynik jest jakoś dziwnie wysoki na tle innych osób z tego co pamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ju-rek 14 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Teraz, PiPoLiNiO napisał(a): Ale też Twój wynik jest jakoś dziwnie wysoki na tle innych osób z tego co pamiętam Magia panie, magia. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachy 25 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Godzinę temu, Joloxx9 napisał(a): Klamka juz prawie zapadla, eksmituje PS5 Pro i za ta kase pakuje sie w AMD, taki mobasek do 9800x3d bedzie git? pamiec zostaje z mojej obecnej plyty: https://www.scan.co.uk/products/asrock-x870e-nova-wifi-amd-x870e-am5-ddr5-pcie-50-5x-m2-usb-40-5g-wifi-7-amd-expo-atx Czy lepiej w cos innego isc? W wowie zaden procek nie daje rady, pamietaj, ze silnik jest zrobiony na bazie enginu z W3 Nova będzie git. U mnie na obecnym 7800x3d bezproblemowo ustawiam ram na 6400 czy 8000 Sama konfiguracja cpu - te same ustawienia, ktore mialem na x670e gene Wiec mobo ma potencjal. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radziuwilk 8 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 1 godzinę temu, NoviAMG napisał(a): @Radziuwilk Zależy w co grasz , z jakim fps i w jaką kartę celujesz. Dla jednego karta do 1440p to coś pokroju 4080s dla drugiego 4070s. Przy 7800xt w 4k grach multi, jest zdecydowanie widoczna różnica w płynności gier między 10600k a 7800x3d, miałem bezpośrednie porównanie obu pc. Głównie jak są jakieś walki. Chodzi mi glownie o gry dynamiczne FPS, ale wo rozdzielczosci 1440p. Karta powinna miec wysoki 1% low na poziomie 50-60 fps i frame rate max do 15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muszka 50 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu A takie pytanko, czy 9800 odpali na płytach X870 czy flash biosu robić na gołej płycie? A jakby miał odpalić to lepiej wszystko złożyć i dać fasha czy właśnie bez? W sumie ktoś pewnie dziś będzie mógł to sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CryptTM 19 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Jak masz dedykowany przełącznik do flashowania płyty, to wystarczy podłączyć do niej zasilanie, bez CPU i pamięci i przy pomocy tego przełącznika flashujesz mobo. Możesz też złożyć sprzęt na pająka i odpalić, jeśli wstanie na danym CPU i wtedy zrobić flash. Edytowane 1 godzinę temu przez CryptTM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek 28 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 13 minut temu, muszka napisał(a): czy 9800 odpali na płytach X870 biosy obsługujące serię 9xxx są od sierpnia, wcześniej niż X870 wjechało do sklepów np dla X870 tomahawk są tylko dwa biosy, już ten pierwszy oczywiście obsługuje serię 9000 i nie m żadnych wzmianek badz nowych biosów z mikrokodem dla 9800x# przy nowszym biosie z agesa A jest wzmianka o optmalizacji dla procesora x3d, ale nie że dodano obsługę.. nie wiem co tam kupujesz, ale na 99% normalnie odpali, a nowszy bios i tak wgrać zawsze warto z resztą tomcug to samo już wam parę stron wcześniej pisał tyle Edytowane 1 godzinę temu przez mimuszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernorator 21 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Od sierpnia to obsługuje 9xxx bez x3d, biosy do x3d to się zaczęły pojawiać z miesiąc temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muszka 50 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu @mimuszekNo właśnie MSI Tomahawk do mnie jedzie. Widzę są 2 biosy z 20.09 dla serii 9xxx i 30.10 dla 9800x3D. Tego drugiego na pewno płyta nie będzie miała więc mnie ciekawi czy 'zobaczy' 9800 na wcześniejszym więc czy jest sens podłączać cpu i ramy przed flashem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bourne2008 12 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Agesa 1.1.7.0A tak naprawdę wprowadza obsługę X3D. Zobacz który bios ma tą wersję i pójdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umpero 82 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Skoro 9950X3D ma być jeszcze bardziej mocarniejszy od 9800X3D to czy też będzie miał taką przewagę w 4K? Jeśli tak to 9800X3D będzie na przeczekanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix. 126 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, ju-rek napisał(a): Magia panie, magia. Magia zwana ustawieniem porządnym ramu a nie gunwo xmp 😎 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GlaDOS 2 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @muszka Jak się dowiesz to daj znać bo mam tą samą płytę główną czekającą na złożenie i nie wiem czy mam od razu aktualizować bios Edytowane 1 godzinę temu przez GlaDOS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek 28 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 9 minut temu, muszka napisał(a): Widzę są 2 biosy z 20.09 dla serii 9xxx i 30.10 dla 9800x3D. przeczytaj sobie jeszcze raz mój post i to co pisze na stronie pod biosami ten nowszy to nie dodana obsługa 9800x3d a tylko jego dodatkowa optymalizacja normalnie ma działać na tym pierwszym tyle 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muszka 50 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @GlaDOS raczej Ty dasz mi znać bo ja dopiero za tydzień składam bo jeszcze mi ramów i case'a brakuje, bo kupię jak mi komputronik wczorajsze zamówienie 9800 potwierdzi że realizuje Wg MSI wszystkie płyty obsługują 9800 ale piszą by właśnie zrobić update to tego najnowszego biosu dla lepszej optymalizacji. MSI’s X870(E) motherboards are fully compatible with the Ryzen™ 7 9800X3D, featuring a robust lineup from MEG X870E GODLIKE to MAG X870 TOMAHAWK WIFI. The latest AGESA COMBO PI-1.2.0.2a BIOS will also provide a more performance optimized stability on the new AMD Ryzen™ 7 9800X3D processor. @mimuszek Zgadza się, więc jak odpala na starszym wszystko najpierw podłączę Edytowane 1 godzinę temu przez muszka 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachy 25 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 38 minut temu, muszka napisał(a): A takie pytanko, czy 9800 odpali na płytach X870 czy flash biosu robić na gołej płycie? A jakby miał odpalić to lepiej wszystko złożyć i dać fasha czy właśnie bez? Musisz wrzucic niwe biosy z agesa 1.2.0.2a Najlepiej przez usb flash na plycie. A jaka plyte masz/chcesz nabyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umpero 82 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu @Zachy wgrywam bios na usb, podłączam pod płytkę i wciskam przycisk do flashowania i wsi? Pytam prewencyjnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachy 25 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 14 minut temu, GlaDOS napisał(a): Jak się dowiesz to daj znać bo mam tą samą płytę główną czekającą na złożenie i nie wiem czy mam od razu aktualizować bios Po prostu zrob sobie update To tak duzo czasu nie zajmuje, A kazdy przypadek plyty glownej i biosu moze byc inny. Teraz, Umpero napisał(a): wgrywam bios na usb, podłączam pod płytkę i wciskam przycisk do flashowania i wsi? Pytam prewencyjnie... Czasami bios musi byv odpowiednio nazwany, Czasami tez na usb nie moze byc innych plikow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GlaDOS 2 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Update biosu robię bez procesora w sockecie w tym wypadku? NIgdy nie miałem potrzeby robienia update biosu przed składaniem kompa, stąd pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachy 25 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Mozesz zrobic bez cpu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muszka 50 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu @GlaDOS w sumie to tak banalne że lepiej chyba przed zrobić. Przygotować pena, podłączyć zasilanie do dwóch złącz, włożyć pena i nacisnąć przycisk :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek 28 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 10 minut temu, GlaDOS napisał(a): Update biosu robię bez procesora w sockecie w tym wypadku? NIgdy nie miałem potrzeby robienia update biosu przed składaniem kompa, stąd pytanie czytałeś wcześniejsze posty ? nie musisz robić flashowania przed złożeniem, bo bios nawet najstarszy na x870 obsługuje 9800x3D gdybyś jednak chciał to msi pozwala mieć tak wszystko złożone łącznie z procesorem i pamięciami, albo goła płyta... nowszy bios można wgrać później, po postawieniu systemu i tu znowu msi pozwala żeby nie robić tego z pendrive a wystarczy rozpakować zip na dysk C, potem w biosie flaszując podać mu tylko ścieżke do pliku 5 minut temu, muszka napisał(a): w sumie to tak banalne że lepiej chyba przed zrobić to już co kto lubi, tu nie widzisz nic, działasz na " czuja" i wpatrujesz w migające diody wgrywająć póżniej z biosu czy nawet aplikacji pod windows od msi widzisz postęp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoviAMG 3 Opublikowano 58 minut temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 58 minut temu Godzinę temu, Radziuwilk napisał(a): Chodzi mi glownie o gry dynamiczne FPS, ale wo rozdzielczosci 1440p. Karta powinna miec wysoki 1% low na poziomie 50-60 fps i frame rate max do 15. Na 60fps to bym nie kombinował. Jakby miało być 100+ w min fps to bym już myślał o zmianie. Chyba że odzyskasz dobra kasę za swoje rzeczy i dopłata by nie była duża w co wątpię. Odzyskasz pewnie z 1000-1200 , a wyłożyć będziesz musiał minimum 500zl płyta, ram 250-400 (16 albo 32gb) do tego CPU za liczmy 2400. Prędzej na Twoim miejscu bym poszukał desperata co 7800x3d pcha za 1500zl to zawsze 900zl w kieszeni, kosztem 15% wydajności przyjmijmy. A dalej to jest procesor top3 najwydajniejszych w grach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aureumchaos 17 Opublikowano 50 minut temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 50 minut temu ME mi napisalo, ze plyta i obudowa doppiero 12 - 14.11... Wiec nici ze skladania kompa w dlugi weekend 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doamdor 31 Opublikowano 39 minut temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 39 minut temu Zamówienie z X-Kom, szybko, sprawnie i bez problemów. Kartonik już nie taki premium jak w 7800X3D. 2 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi