ju-rek 777 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia (edytowane) 10 minut temu, wallec napisał(a): Co to robi? Właśnie to co widać, zmniejsza Latency w Aida64 W innych programach jakoś nie chce Edytowane 17 Kwietnia przez ju-rek
SylwesterI. 1 318 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia 2 godziny temu, QuBBa22 napisał(a): Na integrze działa bez zarzutu. Tyle, że RTX jest sprawny raczej na bank bo jak już zaskoczy to spokojnie mogę go obciążać, grać i nic się nie dzieje. Ale żeby to zadziałało to droga przez mękę i dużo twardych resetów. Sprawdzałeś przełączenie pcie na gen 4 albo i 3 ?
bourne2008 1 793 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia (edytowane) Godzinę temu, ket_rab napisał(a): To tak jakbyś rozbijał schabowego Ubija jakieś procesy. Wieczorem raczej dopiero to sprawdzę jak będę przy kompie. Na ASUSach jest domyślnie włączone. Nie potrzeba tej apki. Edytowane 17 Kwietnia przez bourne2008
ju-rek 777 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia 12 minut temu, bourne2008 napisał(a): Na ASUSach jest domyślnie włączone. Nie potrzeba tej apki. Nie jest włączone, aby to włączyć musisz wybrać w biosie Legacy. Tryb "auto" odpowiada "na oko" - Level 2
bourne2008 1 793 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia Może u ciebie. Sprawdzałem każdy z tych trybów i u mnie Auto=Legacy.
Slayer 344 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia @QuBBa22 miałem w tym roku ten sam error. Okazało się, że jakimś cudem mi się karta w slocie pcie poluzowała. Przedmuchalem slot, poprawilem kartę i pomogło.
Phoenix. 6 909 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia 32 minuty temu, bourne2008 napisał(a): Na ASUSach jest domyślnie włączone. No nie bardzo, na moim asusie co mialem nie bylo to wlaczone nigdy domyslnie Auto to nie legacy. 21 minut temu, ju-rek napisał(a): Tryb "auto" odpowiada "na oko" - Level 2 A ja pojde o krok dalej, auto czesto oznacza po prostu "wylaczone"
tomcug 3 953 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia Szkoda czasu na magiczne optymalizacje, które poza AIDĄ nic nie dają. 3
ket_rab 412 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia @tomcug ja nawet zrezygnowałem z atlasa. System mam + jedynie winutil standard.
bourne2008 1 793 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia AUTO= 63.6 LEGACY= 63.6 Level 1 = 70.6 Level 2 = 70.3 Pomiedzy AUTO a Legacy nie ma trenowania ramu więc to to samo. Pomiędzy resztą jest. Nie będę się spierał jak logika płyty ustawia tą funkcję. Ja mam 2x32GB, wersja AGESy też może mieć znaczenie. Oni ciągle coś zmieniają. 1
znaFca 244 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 8 godzin temu, bourne2008 napisał(a): Auto=Legacy Bo auto na crosshair to było Legacy jeszcze w zeszłym roku. Teraz nie wiem bo manualnie zawsze ustawiam Legacy.
QuBBa22 9 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 10 godzin temu, SylwesterI. napisał(a): Sprawdzałeś przełączenie pcie na gen 4 albo i 3 ? Na obu wersjach problemy. 8 godzin temu, Slayer napisał(a): @QuBBa22 miałem w tym roku ten sam error. Okazało się, że jakimś cudem mi się karta w slocie pcie poluzowała. Przedmuchalem slot, poprawilem kartę i pomogło. Wcale bym się nie dziwił jakby to było to. Zafiksowałem się, że nie dotykałem grafiki przy okazji zmiany proca, ale przecież kompa przesuwałem, kładłem na bok itd więc zawsze mogło coś się poluzować albo wpadł gdzieś kurz. Tak czy inaczej w planach była zmiana Asrocka z oczywistych względów więc już nie będę się tym przejmował tylko od razu przerzucę graty na nową i liczę, że będzie wszystko śmigać, a nowy proc jest zdrowy .
znaFca 244 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia @QuBBa22 U mnie kiedyś tył karty wysunał się na milimetr ze slotu przy podnoszeniu kompa i karta przestała działać jako 16x. Więc spróbuj ją dopchnąć.
tom36816 122 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia W dniu 16.04.2026 o 22:13, tom36816 napisał(a): Nie zaszkodzi rozebrać, obejrzeć dokładnie procka od spodu i socket i zmontować jeszcze raz. @QuBBa22 Można było wiedzieć więcej juz dwa dni temu. Jak po zmianie płyty będzie ok to stwierdzisz że asrock sprawiał problem? W sumie też nie przyszło mi do głowy że przy wymianie procka nie wyjmiesz grafiki. Często inaczej się po prostu nie da.
SylwesterI. 1 318 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia To sprawdź GPU w slocie, ale proponowałbym też sprawdzenie gniazda cpu, bo płyta ta sama, gpu to samo, a możliwe, że jak wkładałeś cepa do gniazda jakiś pin(może kilka) się odkształcił i to robi problemy
Phoenix. 6 909 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia https://videocardz.com/newz/amd-confirms-ryzen-9-9950x3d2-gets-799-uk-launch-price
QuBBa22 9 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia No więc robi się ciekawe... Na nowej płycie jest dokładnie tak samo . Teraz pytanie za 100 pkt. - jakimś cudem dostałem procesor-rodzynek z walniętym kontrolerem PCI-E czy to karta ma jakąś turbo nietypową usterkę, która się objawiła dopiero przy nowym CPU (7600->9800x3d). Przypominam, pokazują się błędy nvddmkm w minidump, komp po uruchomieniu albo black screen albo reset. Jak już się uda go odpalić za którymś razem to na początku lubi trochę lagować myszką i dźwiękiem ale jak już się ogarnie to działa, można obciążać kartę, grać i nie ma żadnych artefaktów ani nic. Na iGPU komputer działa ok. Spróbuje pożyczyć i podmienić GPU na początek...
tom36816 122 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia A "starego" procka jeszcze masz? Może go zamontuj jeszcze raz i zobaczysz czy problem zniknie.
QuBBa22 9 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Sprzedany niestety. Może uda mi się pożyczyć od kumpla albo GPU albo Ryzena 7600
Phoenix. 6 909 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 31 minut temu, QuBBa22 napisał(a): nvddmkm To blad sterownika czyli karty graficznej Wyjmij karte, przedmuchaj slot, wsadz ponownie. 1
znaFca 244 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 3 godziny temu, Phoenix. napisał(a): https://videocardz.com/newz/amd-confirms-ryzen-9-9950x3d2-gets-799-uk-launch-price No czyli są jednak szanse na 4k u nas. Małe bo małe ale zawsze 😁😁
QuBBa22 9 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Przełożyłem do drugiego mobo i dalej to jest więc to nie kwestia montażu/slotu/zabrudzenia czy czegokolwiek. Slot PCI-E w GPU oglądałem i wygląda idealnie. Problem pojawił się po zmianie CPU i nie wiem czy karta nagle sobie "padła" bo tak czy to walnięty CPU od nowości. Na starym CPU nie było problemów.
Zachy 835 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) 51 minut temu, znaFca napisał(a): No czyli są jednak szanse na 4k u nas. Małe bo małe ale zawsze 😁😁 To w Funtach, policz dobrze... Nawet nie wiedzialem ze funt tak kiepsko stoii, troche ponad 4.85 Edytowane 18 Kwietnia przez Zachy
Rekomendowane odpowiedzi