Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie asus wstawał deko szybciej niż gigabyte, bo od power do pulpitu 15-17sek, na gigusiu jest to ~20, czasem przymuli pod 25. Ale na asusie musiałem przełączać memory context restore, na gigabyte tego nie ruszam, jest domyślnie ustawione. 

Opublikowano
9 minut temu, Krzysiak napisał(a):

mnie asus wstawał deko szybciej niż gigabyte, bo od power do pulpitu 15-17sek, na gigusiu jest to ~20, czasem przymuli pod 25.

Ogólnie bezsensowne wyliczenia. Masz 32 wstaje tyle, masz 48 inaczej, 64 jeszcze dłużej :)

40 minut temu, Zachy napisał(a):

szybciej i wygodniej sie pracuje jak masz obciazenie cpu duze praktycznie caly czas i cale 64gb w uzyciu non-stop.

no ale Ty grasz, to nie musisz tego wiedziec :)

Ale Ty dorabiasz ideologię... Pytanie było proste, co takiego robisz, że Intel jest lepszy. A Ty lejesz wodę i lejesz 🙃 

Opublikowano
7 minut temu, znaFca napisał(a):

Ogólnie bezsensowne wyliczenia. Masz 32 wstaje tyle, masz 48 inaczej, 64 jeszcze dłużej :)

Ogólnie dla mnie to bez znaczenia tak naprawdę czy system wstaje 10 sek krócej czy dłużej. Ot tu nastąpiła sama wymiana  mobo przy tym samym cpu i ram, stąd o tym wspomniałem :) 

Opublikowano (edytowane)

9850x3d X870E Hero 3 x NVME m2 na plycie + NVME m2 na złączu SAS wstaje prawie 2 x dłużej niż 9800x3d X870-F Strix 3 x NVME m2 na płycie. System ten sam. BIOSy najnowsze, firmware updateowany na obu płytach. 

W sumie jeszcze różnica jest taka że na Hero mam memki DR a na Strixie są SR.

Czy realnie mi to przeszkadza ? Nie, ale hero mogłoby wstawać deczko szybciej ;) Kwestia płyty i pewnie tego że płyty X870E mają zazwyczaj inną procedurę POST niż X870 bez E. Do tego pewnie dojdzie liczba komponentów, diagnostyka Q-LED i funkcje BIOS'u.

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
5 godzin temu, znaFca napisał(a):

Ja wszystkie testowalem z 2*24 i 2*32 i 3*nvme, wiec mam porównanie co ile wstaje, a intel jest w tym najszybszy i tyle.

5 godzin temu, znaFca napisał(a):

Ale Ty dorabiasz ideologię... Pytanie było proste, co takiego robisz, że Intel jest lepszy. A Ty lejesz wodę i lejesz 🙃 

270k jest sporo tańszy niz 9950x, a nie jest wolniejszy. Uparłeś sie na to amd jakby nie bylo alternatyw, a sa.

Do tego moj 270k poszedl do kumpla do pracy w CAD, facet nie gra wiec w dupie mial x3d i spora doplate do niego wzgledem AR-R.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Zachy napisał(a):

Ja wszystkie testowalem z 2*24 i 2*32 i 3*nvme, wiec mam porównanie co ile wstaje, a intel jest w tym najszybszy i tyle.

Z tym, że akurat w tym poście ma rację ;) Porównania między ludźmi z totalnie różnymi podzespołami nie mają najmniejszego sensu, nawet w temacie o arrow najwolniejszym w tej kwestii był właśnie intel, właśnie między innymi przez to że każdy miał inną konfigurację pamięci, dysków no i  mobasów czy cpu :) 

No i @Phoenix.przede wszystkim nie ma wyćwiczonego palca :hihot:

35 minut temu, Zachy napisał(a):

270k jest sporo tańszy niz 9950x, a nie jest wolniejszy. Uparłeś sie na to amd jakby nie bylo alternatyw, a sa.

Tu jeszcze trzeba brać pod uwagę fakt długowieczności platformy. Tak, oczywiście dla jednych nie ma to znaczenia...drudzy będą woleli dopłacić żeby za jakiś czas bez zmiany mobo wrzucić szybszy CPU. Jak dla mnie przynajmniej jest to jednak jakiś konkretny argument za am5 ;)

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano

Panowie może ktoś będzie wiedział o co chodzi i co ewentualnie mogę zrobić z tym fantem: podkusiło mnie żeby zmienić R5 7600 na 9800x3d. Problem jest taki, że przy cold boot prawie zawsze komputer się resetuje chwilę po wejściu na pulpit (czasem się zdarzy, że nie i sobie działa ale bardzo rzadko). Jak zrobi sobie ten reset to czasem zaskoczy i działa normalnie (nie zawsze,  jak się nie uda odpalić to jest czarny ekran, muszę wtedy zrobić twardy reset i próbować go znowu odpalić). Co zrobiłem: nowy Windows 11, najnowsze sterowniki chipsetu, bios najnowszy i starszy, CMOS. Wszystko w biosie jest na 100% default. Płyta i tak miała iść do zmiany niedługo, ale pytanie czy to jest jej wina? Czy może dostałem jakiegoś walniętego procka? Jak komputer odpali i się nie zresetuje to działa bez zarzutu.

Opublikowano

@QuBBa22 Twoja płyta ma chyba debug ledy. Świeci się coś jak komp dostaje zwiechy? A procka skąd masz? Nowy z gwarancją ze sklepu czy używka z olx? Nie zaszkodzi rozebrać, obejrzeć dokładnie procka od spodu i socket i zmontować jeszcze raz.

Opublikowano
46 minut temu, QuBBa22 napisał(a):

Panowie może ktoś będzie wiedział o co chodzi i co ewentualnie mogę zrobić z tym fantem: podkusiło mnie żeby zmienić R5 7600 na 9800x3d. Problem jest taki, że przy cold boot prawie zawsze komputer się resetuje chwilę po wejściu na pulpit (czasem się zdarzy, że nie i sobie działa ale bardzo rzadko). Jak zrobi sobie ten reset to czasem zaskoczy i działa normalnie (nie zawsze,  jak się nie uda odpalić to jest czarny ekran, muszę wtedy zrobić twardy reset i próbować go znowu odpalić). Co zrobiłem: nowy Windows 11, najnowsze sterowniki chipsetu, bios najnowszy i starszy, CMOS. Wszystko w biosie jest na 100% default. Płyta i tak miała iść do zmiany niedługo, ale pytanie czy to jest jej wina? Czy może dostałem jakiegoś walniętego procka? Jak komputer odpali i się nie zresetuje to działa bez zarzutu.

Zmień napięcie vsoc na 1.125v

Opublikowano
18 minut temu, tom36816 napisał(a):

@QuBBa22 Twoja płyta ma chyba debug ledy. Świeci się coś jak komp dostaje zwiechy? A procka skąd masz? Nowy z gwarancją ze sklepu czy używka z olx? Nie zaszkodzi rozebrać, obejrzeć dokładnie procka od spodu i socket i zmontować jeszcze raz.

Nówka z X-KOM. Nie dostaje zwiechy, leci momentalnie black screnn + reset i już. Jak się odpala to świeci się RAM i CPU ale to akurat normalne, potem gasną.

16 minut temu, wallec napisał(a):

Zmień napięcie vsoc na 1.125v

Ustawiałem od 1.1 do 1.2 razem z EXPO. Przy zapięciu tego EXPO podziałał parę razy normalnie i już myślałem że to to, ale potem coś zmieniłem innego w BIOS i dostał znowu tego samego po trainingu. Ale jest to jakiś trop, może kasztan IMC.

Opublikowano

Jak kasztan IMC to przynajmniej bez EXPO powinno być stabilnie. Może to głupie ale spróbuj jeszcze plan zasilania zmienić na wyższy. Jak nie to zostaje sprawdzić procka w innym kompie żeby się upewnić że RMA będzie zasadne.

@wallec dla stabilności soc się podnosi a nie obniża. Oczywiście do bezpiecznych granic, około 1.3v

Opublikowano

Nie pomogło z tym 1.125v. W podglądzie zdarzeń pojawia się krytyczny kernel power 41 co jakiś czas. Jest też np. jakiś błąd związany ze grafiką "nvlddmkm". Nie wiem, chyba zrobię podmiankę płyty i ewentualnie potem zwrot CPU.

Opublikowano
15 minut temu, QuBBa22 napisał(a):

Nie pomogło z tym 1.125v. W podglądzie zdarzeń pojawia się krytyczny kernel power 41 co jakiś czas. Jest też np. jakiś błąd związany ze grafiką "nvlddmkm". Nie wiem, chyba zrobię podmiankę płyty i ewentualnie potem zwrot CPU.

Nic nie zmieniaj, nie wiem co się u ciebie dzieje ale ja nigdy nie miałem , powtarzam nigdy po złożeniu komputera żadnych problemów.

Ramy wkładasz nic nie zmieniasz i komp ma latać tyle i aż tyle.

Opublikowano

Błędy oznaczone jako krytyczne są istotne. Kernel power oznacza jakiś problem z zasilaniem. Jak masz poprzedni CPU to go zamontuj i sprawdź jeszcze raz pogląd zdarzeń, może już coś działo się wcześniej.