Joloxx9 179 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada 5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Co Cię powstrzymuje? Oprócz braku w sklepach :p Brak w sklepach to raz, a dwa, sporo trzeba dac jak za taki upgrade.
Gret 92 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Teraz, PiPoLiNiO napisał(a): @Joloxx9 Ale spokój na lata no na 2 lata do zen 6 1
PiPoLiNiO 242 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Albo do lata jak Cię najdzie na 9950X3D 😂😂😂 1
Zachy 93 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada 2 minuty temu, Joloxx9 napisał(a): Brak w sklepach to raz, a dwa, sporo trzeba dac jak za taki upgrade. Duzo nie masz do wymiany - mobo i cpu @PiPoLiNiO A wez postnij swoj zentimings:)
maxmaster027 86 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a): U mnie -30 już wywala cinebench Nie przejmuj sie u wiekszosci 9800x3d z tego co widze tak jest. Po prostu nie odpalili benchamrkow z Aidy i vt3. Jak chcesz miec pewnosc ze Ci przejdzie wszystko tzn cala reszte odpal kazdy z tych benchmarkow tam jest ich 10, a trwaja doslownie moment jakies 10s jeden, ale wykonuja nie wygodne dla procesora instrukcje. 1
Zachy 93 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada (edytowane) Ja trzasne swoj jak potwierdzi mi sie -30 co Mowicie ze scalar x5 mniej pompuje napiecia niz scalar x10? Bo wg opisu to ma boostowac wyżej CPU. Jak cb23 crashuje to juz kest gruba niestabilnosc... Edytowane 11 Listopada przez Zachy
PiPoLiNiO 242 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada 7 minut temu, Zachy napisał(a): Jak cb23 crashuje to juz kest gruba niestabilnosc... Kompa nie wywalało, jedynie błąd. I tylko w priorytet rzeczywisty. Jak robiłem bez tego to przechodził :p Mój cel to 24500. Wtedy zostawiam jak jest
Zachy 93 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Jak nazwa eskazuje rzeczywisty najmocniej na xpu siedzi to i niestabilność wykrywa. Ale jak cb23 wywala to wiele innych testow wywali tez 1
Doamdor 110 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada 6 minut temu, Joloxx9 napisał(a): Brak w sklepach to raz, a dwa, sporo trzeba dac jak za taki upgrade. Upgrade na 9800X3D się nie skończy, więc dobrze to przemyśl.
maxmaster027 86 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada 50 minut temu, Zachy napisał(a): Jak nazwa eskazuje rzeczywisty najmocniej na xpu siedzi to i niestabilność wykrywa. Ale jak cb23 wywala to wiele innych testow wywali tez Cinebencha przechodzi i co z tego, odpale julie i restart. Także warto wstepnie sobie sprawdzic na tych benchmarkach potem yruncher VT3 i powienno byc ok
Zachy 93 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada (edytowane) Ale ja nie mowie ze jak jest stabilne cb23 to jest ok:) Wrecz przeciwnie. Ja lubię testy y-cruncher vst jako potwierdzenie stabilnosci Te testy aidy tez sa dobre Edytowane 11 Listopada przez Zachy
Pitt_34 102 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada Jak na razie wszystkie testy Aida i C23 na -30 przeszły. Dzisiaj puszczę dłuższą pętlę w c23 i zobaczymy czy się nie wysypie.
Joloxx9 179 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada 6 godzin temu, Doamdor napisał(a): Upgrade na 9800X3D się nie skończy, więc dobrze to przemyśl. Na razie by wystarczyło, trochę jestem na siebie zły, że wcześniej na am5 nie przeszedłem bo intel śmierdzi strasznie teraz
Zachy 93 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada 2 godziny temu, Pitt_34 napisał(a): Jak na razie wszystkie testy Aida i C23 na -30 przeszły. Dzisiaj puszczę dłuższą pętlę w c23 i zobaczymy czy się nie wysypie. Stabilnosc testuj dlugofalowo najlepiej w ycruncher test vst/vt3 on wyłapie wszystko. 1
PaVLo 172 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada Ja dałem PBO na -25, temperatury w obciążeniu R32 spadły o ~15st, Starfield stabilny i to mi wystarczy. Po co męczyć się z godzinnymi testami 💁🏼 Jedynie chyba jeszcze raz wrzucę pastę na IHS, bo drażnią mnie 45-47st w IDLE 🙄
PiPoLiNiO 242 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada (edytowane) CPU Zlib też przy - 25 wywala. No cóż. Lipton Edytowane 12 Listopada przez PiPoLiNiO
Send1N 309 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada (edytowane) W dniu 9.11.2024 o 00:01, leven napisał(a): Czytając - mobo mus 1200 zet Za połowę tej kwoty kupisz mobo na której puścisz takiego 9800x3d na full możliwości a ram 8400 czy 8600 do niczego ci nie potrzebny bo to wszystko co oni tutaj wrzucają jest 1:2 ten sam efekt daje normalne synchroniczne 6000/6400, tutaj tylko o e-penisa chodzi w tych screenach W dniu 9.11.2024 o 08:48, galakty napisał(a): Restart czyli zabrakło papu dla procesora, SoC to zwieszki, BSOD i WHEA prędzej. Warto dopisać że zbyt niski vsoc mimo że komp działa bez problemu może powodować problemy z dźwiękiem np trzaski, pyknięcia itp. Edytowane 12 Listopada przez Send1N 2 3
PiPoLiNiO 242 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada Może mi ktoś wytłumaczyć działanie scalar? Vo wcześniej ktoś pisał, że x7 które Asus ustawia z automatu to dużo.
razeks 32 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada 54 minuty temu, PaVLo napisał(a): 💁🏼 Jedynie chyba jeszcze raz wrzucę pastę na IHS, bo drażnią mnie 45-47st w IDLE 🙄 Faktycznie sporo ale chyba ten typ tak ma. Na 7800x3d mniej miales?
ernorator 29 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada 27 minut temu, Send1N napisał(a): Za połowę tej kwoty kupisz mobo na której puścisz takiego 9800x3d na full możliwości a ram 8400 czy 8600 do niczego ci nie potrzebny bo to wszystko co oni tutaj wrzucają jest 1:2 ten sam efekt daje normalne synchroniczne 6000/6400, tutaj tylko o e-penisa chodzi w tych screenach Kiedyś polecił bym ASRocka B650 HDV/m.2 bo płyta bardzo dobra do 9800x3d a kosztuje 500pln. Ale z okazji, że ASRock poleciał w uja i zablokował napięcia DDR5 nie polecam obecnie. Może się ockną i zmienią to w następnych BIOSach natomiast na dzień dzisiejszy NIE.
bourne2008 50 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada 6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Może mi ktoś wytłumaczyć działanie scalar? Vo wcześniej ktoś pisał, że x7 które Asus ustawia z automatu to dużo. Funkcja Scalar na procesorach AMD Ryzen służy do automatycznego zwiększania parametrów związanych z przetaktowywaniem procesora, aby poprawić jego wydajność. W szczególności Ryzen Scalar pozwala na zwiększenie limitu prądu i napięcia, co umożliwia procesorowi osiąganie wyższych częstotliwości zegara podczas pracy. Ryzen Scalar można ustawić na różnych poziomach (np. x1, x2, x3 itd.), co decyduje o stopniu agresywności w zwiększaniu tych parametrów. Na przykład ustawienie wyższego mnożnika Scalar powoduje, że procesor może bardziej przekroczyć standardowe limity termiczne i energetyczne, co może przełożyć się na wyższą wydajność, ale kosztem większego zużycia energii i wyższych temperatur. Zaleca się jednak ostrożność podczas zmiany ustawień Ryzen Scalar, ponieważ wysokie wartości mogą obciążać procesor, a także zmniejszyć jego żywotność z powodu wysokich temperatur. 2
PiPoLiNiO 242 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada @bourne2008 Dzięki. A orientujesz się czy faktycznie to x7 jest już sporą wartością?
Send1N 309 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada (edytowane) Zbyt wysokim scalarem można było też ubić boosta także nie zawsze im wyższy tym lepiej, bo boost siada też od zbyt wysokiego prądu/temperatury, także jak celujesz w jak najwyższy na 1/2 rdzeniach do jakiś rekordów czy screenów na forum to radzę sobie to testować metodą prób i błędów zamiast lecieć z max scalarem Edytowane 12 Listopada przez Send1N 1
ju-rek 60 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada 46 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): CPU Zlib też przy - 25 wywala. No cóż. Lipton 1
Rekomendowane odpowiedzi