Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, tomcug napisał(a):

Gdzie tu piszesz o nadchodzących procach?

Ta płyta ma gorszą sekcję od TUF-a. A Gigabyte Force ma podobną. Znów się błaźnisz.

Od początku piszę o przyszłościowości w odniesieniu do tej płyty.

MSI ma trochę gorszą (cieplejszą), ale to opcja mATX NOWA. TUF to ATX a Force to outlet "Różnica głównie w tym co komu potrzebne." 

Od kiedy 8+2+2 jest podobne do 2x4+2+1 :hmm: 

4 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Jakoś nie bardzo mocniejsze  sekcje tu widzę :hmm:

Force jest lepszy i w dodatku ma świeższy chipset.

Opublikowano
10 minut temu, Pentium D napisał(a):

Od kiedy 8+2+2 jest podobne do 2x4+2+1 :hmm: 

Użytkowo jest to dokładnie to samo w warunkach domowych. Do tego ASUS ma tranzystory 60 A, a Gigabyte nie chwali się obciążalnością, więc mogą być słabsze ;)

11 minut temu, Pentium D napisał(a):

MSI ma trochę gorszą (cieplejszą)

MSI ma zwykłe tanie MOSFET-y, a nie DrMOS, a to znaczny "downgrade" szpecu.

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, Pentium D napisał(a):

Force jest lepszy i w dodatku ma świeższy chipset.

Akurat chipset to stary już "Promontory 21", który AMD montuje wszędzie gdzie się da w konfiguracji x1 B650/B850 lub x2 w płytach X670/x870. Ba, są plotki że w serii 900 może być kolejny rebrand tego starocia.

Opublikowano
8 minut temu, tomcug napisał(a):

Gigabyte nie chwali się obciążalnością

Ma 55A, wystarczy poszukać.

9 minut temu, tomcug napisał(a):

MSI ma zwykłe tanie MOSFET-y, a nie DrMOS, a to znaczny "downgrade" szpecu.

5 prawdziwych faz na mosfetach vs 4 na drmosach. Raczej sidegrade.

4 minuty temu, Grolshek napisał(a):

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b650-gaming-plus-wifi-13064744/?sekcja=outlet

399pln 14+2+1 29 miesięcy gwarancji. Wystarczy jako "przyszłościowa" platforma czy jest zbyt mało "przyszłościowa": dla niebieskich umysłów?

Myślisz, że nie widziałem tego w outlecie skoro Force wygrzebałem? Widziałem i celowo nie dałem bo tylko 29 m gwarancji. Płyta ma ponad rok i to jakiś demontaż.

1 minutę temu, bourne2008 napisał(a):

Akurat chipset to stary już "Promontory 21", który AMD montuje wszędzie gdzie się da w konfiguracji x1 B650/B850 lub x2 w płytach X670/x870. Ba, są plotki że w serii 900 może być kolejny rebrand tego starocia.

To już problem użytkowników amd. Przynajmniej jest pcie 5.0 bez kombinacji.

Opublikowano
7 minut temu, Pentium D napisał(a):

5 prawdziwych faz na mosfetach vs 4 na drmosach. Raczej sidegrade.

Kontynuuj dalej błaźnienie się. Termicznie to są dwa różne światy.

7 minut temu, Pentium D napisał(a):

Ma 55A, wystarczy poszukać.

Czyli są słabsze :Up_to_s:

Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Kontynuuj dalej błaźnienie się. Termicznie to są dwa różne światy.

Chyba to zaznaczyłem pisząc, że jest cieplejsza :hmm:

2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Czyli są słabsze

Faktycznie, istna przepaść która jest bez znaczenia.

Opublikowano (edytowane)

W tym tygodniu była B650E TuFa za 400pln. Miała 35 miesięcy gwarancji, dobrą sekcję, ALC 1220, pcie 5.0. Ktoś mi ją sprzątnął zanim zdążyłem kupić. Ale to nie pasuje do niebieskiej wizji więc tym gorzej dla faktów prawda? Ta płytka:

https://www.x-kom.pl/p/1368141-plyta-glowna-socket-am5-asus-tuf-gaming-b650e-plus-wifi.html#Specyfikacja

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Ale to ty ciągle dzwonisz :hihot:

Ja tylko odbieram telefony od autystów.

4 minuty temu, Grolshek napisał(a):

W tym tygodniu była B650E TuFa za 400pln. Miała 35 miesięcy gwarancji, dobrą sekcję, ALC 1220, pcie 5.0. Ktoś mi ją sprzątnął zanim zdążyłem kupić.

Chodzi o TUF GAMING B650E-PLUS WIFI? Dobra płyta w dobrej kasie. Nie ma co porównywać do B650-E.

7 minut temu, Grolshek napisał(a):

Ale to nie pasuje do niebieskiej wizji więc tym gorzej dla faktów prawda?

Jakiej wizji? Przecież pisałem, że w kwocie 470 zł można znaleźć lepsze nowe i outletowe płyty niż TUF B650-E ze strzału.

Opublikowano
5 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Co nie zmienia faktu o którym wspomnieliśmy, a który przeoczyłeś, że przy tej cenie nie ma co więcej oczekiwać ;)

Akurat w BF6 nie gram ale na 9800x3d tych 160W to nie widziałem nawet przy ostrym pałowaniu syntetykami.

U mnie z odblokowanym fps 110W to jest max na curva -20 w bf6.

Opublikowano
3 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Ja tylko odbieram telefony od autystów.

Sam podałeś przykłady "lepszych płyt w podobnych pieniądzach"... gdy @tomcugci udowodnił, że piszesz głupoty to nagle różnica nie ma znaczenia :hihot:

Naprawdę nie widzisz, że brnąc w to coraz bardziej się ośmieszasz? :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Sam podałeś przykłady "lepszych płyt w podobnych pieniądzach"... gdy @tomcugci udowodnił, że piszesz głupoty to nagle różnica nie ma znaczenia :hihot:

Naprawdę nie widzisz, że brnąc w to coraz bardziej się ośmieszasz? :hihot:

I co? Może ten Force nie jest lepszy od TUFa B650-E? Tomcug w tym przypadku jedynie pokazał, że umie czytać ale nie bardzo rozumie przekaz. Jak ktoś uważa, że 4 sygnały to to samo co 8 to tylko pogratulować wiedzy.

16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Komu wy tlumaczycie jak on nie odroznia alkokacji vram od realnego zapotrzebowania to nie liczcie, ze odrozni sekcje zasialnia od siebie :boink:

Opublikowano
Teraz, Pentium D napisał(a):

Jak ktoś uważa, że 4 sygnały to to samo co 8 to tylko pogratulować wiedzy.

Ja w przeciwieństwie do Ciebie wiem na przykładzie wielu różnych modeli, czym to się różni w praktyce (niczym) ;) I na tym EOT.

• Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Ja w przeciwieństwie do Ciebie wiem na przykładzie wielu różnych modeli, czym to się różni w praktyce (niczym) ;) I na tym EOT.

Bo nie kręcisz i nie wywołujesz sytuacji w których zrobiłoby to różnicę. To tak jak korzystać z kompa do internetu, bez znaczenia czy i3-12100 czy 14900K.

2 minuty temu, wamak napisał(a):

Pomijając to, czy lepsza, czy gorsza. Dlaczego w zestawie z płytą jest strzykawka? Do czego to?

Pewnie ktoś tak zwrócił :E

Opublikowano

Czy ja komuś zabraniam cieszyć mordę z takiego pudełka czy może jednak napisałem, że kiedyś bardziej się starali? Zarówno za Ryzena 1700 dałem 1600 zł i za 9800X3D podobne pieniądze. Ten pierwszy ma bardziej premium pudełko. Mam pudełka po obu prockach.