Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

I tak po kilka razy zmienicie CPU na ten sam model albo/i płyty bo coś.

Bo mamy taki kaprys, a nie bo musimy żeby mieć coś szybszego z kolejnych gen...i to jest właśnie ta delikatna różnica ;) Już ci to gdzieś tłumaczyliśmy, ale widzę że nadal nie rozumiesz tego. Choroszcz weszła na grubo :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 2
Opublikowano

Przede mną w najbliższych latach zmiana platformy. Miało być AM6 + karta 60xx ale nie wiem czy wytrzymam i nie pójde w ostatnie procki na AM5. Co sądzicie o tym?
Kto tam siedzi na AM4 - Jakie plany upgradeowe macie?

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, misieq napisał(a):

ale ja myślałem o przejściu na nowego Ryśka co ma wyjść w 2027, nie obecne 9800x 3d tutaj pełna zgoda ze to nie ma sensu.

Myślałem że o jeszcze kolejnego...bo ponoć i zen7 będzie na am5 :P 

Do 2029 wsparcie, to masz czas na rozkminy..zresztą takie pytania są bez sensu, bo nikt nie ma kryształowej kuli żeby wywróżyć wydajność :D 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Myślałem że o jeszcze kolejnego...bo ponoć i zen7 będzie na am5 :P 

Do 2029 wsparcie, to masz czas na rozkminy..zresztą takie pytania są bez sensu, bo nikt nie ma kryształowej kuli żeby wywróżyć wydajność :D 

ja nie pytałem o wróżby wydajnościowe. Nie zanosi sie na rewolucje na razie wiec przynajmniej kolejna edcyja Ryzenów raczej będzie miała skok wydajności na poziomie poprzednicch edycji, ZEN 7 to na razie bajki z mchu i paproci. 

chciałem poznać opinie tych którzy siedzą na AM4 i ich plany upgradeowe + opinie innych co sądzą o potencjalnej zmianie

Opublikowano

W tym temacie większość przesiadła się z am4 na am5, więc plany zakupowe już zrealizowała, prędzej znajdziesz planujących w temacie o zen3 😁

Choć ja akurat się przesiadałem z lga1700... ale na 1700 z am4.

Co do mojej poprzedniej wypowiedzi w kwestii wróżb...no żeby konkretnie doradzić trzeba znać wydajność, a ją poznany po premierze :)

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

No tak, bo zmiana dla FUN (AM5) ma mniejszy sens jak wymuszona zmiana (podstawki DoA Intela). 
Ja tam wolę zmieniać sprzęt dla zabawy jak być do tego zmuszany przez podejście producenta.

Zgadza się , ja teraz żongluję pamięciami dla jaj, sam nie wiem po co je kupuję 🤣

Kupiłem GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 za 1,1 koła  i niech nikt mi nie mówi że się nie da;)

To było dosłownie 2 minuty,

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, wallec napisał(a):

Pod koniec 2026 nie kupiłbym już 8 rdzeni i 16 wątków jako przyszłosciowe.

Zależy do czego kto kompa używa ;) W grach nadal wystarcza i nie ma potrzeby posiadania większej ilości rdzeni/wątków. Ale u mnie proce zazwyczaj co 1 gen są zmieniane (czasem z opóźnieniem jak obecny bo się oszukiwałem, że nie chcę :hihot: ), także pewnie w 2027 wpadnie zen6 x3d 12/24 a 9800x3d poleci do kompa syna.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano

Dokładnie, zważywszy, że teraz ceny 9800x3d nie są jakieś rewelacyjne, to szkoda by mi było go kupić we wrześniu 2026 by za chwilę nie miec topki wydajnościowej i rdzeniowej.

Nie edukowałem się, alę wątpie, żeby AMD wydało kolejne, topowe procki w konfiguracji 8C 16T podczas gdy konkurencja ma ich nawet 50 ;) 

Takie suche 8C16T wydaje mi się już "przestarzałe".

Opublikowano (edytowane)

@MarcoSimone, @wallecDlatego patrzyłem przez pryzmat gracza i osoby, która poza zen+ miała po kolei wszystkie generacje am4 jak i zen5 (po drodze jeszcze alder)...bo po prostu lubi mieć świeży sprzęt ;) Jasno to zaznaczyłem w tamtym poście :E 

To się nigdy nie opłacało :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Generalnie, jak dla mnie, nie ma fajniejszej zajawki niz montowanie nowych podzespolow i konfiguracja i tuningowanie zestawu pozniej.

Kazdy ma jakies hobby...

Inna sprawa, ze czeste wymiany sprzetu ciezko uzasadnic tak naprawde, a do tego wymaga to stalych nakladow $$$.

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja to przemial mialem kilkanascie mobasow dziennie ;)

ale to jak na potege PC skladalem ludzikom na serwisie.

W sumie moglbym to teraz nawet robic, mi to nie przeszkadza,

ani nie denerwuje....

Tylko $$ musialaby sie zgadzac ;)

Opublikowano
W dniu 1.09.2026 o 11:10, misieq napisał(a):

Przede mną w najbliższych latach zmiana platformy. Miało być AM6 + karta 60xx ale nie wiem czy wytrzymam i nie pójde w ostatnie procki na AM5. Co sądzicie o tym?
Kto tam siedzi na AM4 - Jakie plany upgradeowe macie?

Ja nie wytrzymałem pękłem na końcówce Death Stranding 2 tak czkało na 5800x że wziąłem AM5 i w sumie dobrze bo teraz zapłaciłbym jednak trochę więcej niż około 5 koła szczególnie jakbym chciał brać g.skille jako RAM 

Opublikowano
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

Ja to przemial mialem kilkanascie mobasow dziennie ;)

ale to jak na potege PC skladalem ludzikom na serwisie.

To mówiłem tylko o swoim PC, gdy pracowałem w serwisie właśnie w tamtych latach ;) 

To ile złożyłem dla klientów, to nie zliczę :) 

Choć wtedy mi tak to zbrzydło, że między 2010 a 2017 czy 2018 nie zmieniłem nic w swoim kompie.

W sumie to go nawet oddałem synowi.