Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

9600x3D może być tak samo egzotyczny na rynku jak 5600x3D i 7600x3D. Jak rozumiem mają powstać z nieudanych 9800x3D, a przykład amerykańskiego microcenter pokazuje, że takich układów wychodzi niewiele stąd ekskluzywność i ograniczona dostępność. Inna sprawa to cena. 7600x3D z mindfactory w przeliczeniu na złotówki to jakieś 1350zł, taki 9600x3D jeżeli pojawi się w PL dystrybucji zapewne będzie kosztował ok. 1700-2000zł z januszową tendencją do wypaczenia ceny jeszcze bardziej. Używki 7800x3D zaczynają się od 1500zł więc teraz kwestia sensu i opłacalności.

Opublikowano
35 minut temu, Dresiq napisał(a):

9600x3d ma być tym samym, tylko z mnijeszą ilością rdzeni ?

Obciete taktowanie, kapke mniejszy cache - tak samo jak w poprzednikach, cudow nie bedzie.

Opublikowano
9 godzin temu, muszka napisał(a):

Trochę pod górkę miałem ale się udało. Mój Tomahawk X870 '9000 ready' aż taki ready nie był bo lampka boot kod 00 i nic się nie dzieje. No to ładuję na pena najnowszy bios sprzed 2 dni, wciskam przycisk od biosu, mieli sobie troche i chuj to samo, 00 błąd. Clear CMOS, bios z 30 października ten co dodał poprawki do 9800 x3d no i w końcu poszło. Windows w 20 minut zainstalowany :)

Ta buda (Fractal Define Compact 7) przeszła moje oczekiwania, bo jak wszystko pozamykałem to w idle głośniej żarówkę nad głową słyszę niż kompa obok biurka :E

Ciekawe... U mnie po wlozeni procka komp od razu wstal bez ladownia biosa najnowszego do tej plyty, dopiero jak juz bylem w biosie to zaladowalem... Moze to kwestia mix pamieci? A moze gpu? Bo ja pierwsze odpalenie zrobilem bez karty.  

Opublikowano

Na pewno będzie 9700x3d pytanie ile mają odrzutów co nie trzymają zegarów 9800x3d. Musi się tego nazbierać. No i pewnie nie wypuszcza dopóki się rynek w miarę nie nasyci. Teraz nie muszą na razie rywalizować z nikim

Opublikowano
7 godzin temu, Ozone napisał(a):

a spotkał się ktoś z czymś takim - jak wcześniej w programie nie widziałem vddio to teraz jeszcze więcej napięć poznikało ;)

Tak. Jak za szybko uruchamiasz ten program po załadowaniu systemu, gdy jakieś sterowniki IO jeszcze się nie załadowały. 

Opublikowano
1 godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

Ciekawe... U mnie po wlozeni procka komp od razu wstal bez ladownia biosa najnowszego do tej plyty, dopiero jak juz bylem w biosie to zaladowalem... Moze to kwestia mix pamieci? A moze gpu? Bo ja pierwsze odpalenie zrobilem bez karty.  

Też bez karty odpalałem. Może za 1 razem coś po prostu nie załapało ale się zcykałem bo w necie info że kod 00 to może być oprócz biosu uwalony proc czy płyta więc od razu do flasowania przeszedłem.

A bios zrobiłeś update do tego z 15.11 co się pojawił?

Opublikowano

U mnie trenował pamięci z dobre 5 minut ale wszedł finalnie do bisu na wersji z tego co pamiętam 12? Pierwsze co zrobiłem to update do wersji 17 z 15.11.2024 i wszystko później już bez zarzutu. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, muszka napisał(a):

Też bez karty odpalałem. Może za 1 razem coś po prostu nie załapało ale się zcykałem bo w necie info że kod 00 to może być oprócz biosu uwalony proc czy płyta więc od razu do flasowania przeszedłem.

A bios zrobiłeś update do tego z 15.11 co się pojawił?

No wlasnie nie, bo wtedy jeszcze go nie bylo, dopiero bede robil flash. 

PS. wlasnie ogarnalem ze jest jakas akcja MSI new era i mozna dostac kase na steam za zakup plyty tomahawk... trzeba zrobic zdjecie naklejki na zlaczy pin 24 :/ wez to teraz wyczep do zdjecia ehhh... 

Edytowane przez aureumchaos
  • Haha 3
Opublikowano
49 minut temu, aureumchaos napisał(a):

PS. wlasnie ogarnalem ze jest jakas akcja MSI new era i mozna dostac kase na steam za zakup plyty tomahawk... trzeba zrobic zdjecie naklejki na zlaczy pin 24 :/ wez to teraz wyczep do zdjecia ehhh... 

To dobrze teraz wiedzieć jak wczoraj miałem okazję taką fotkę cyknąć :E

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, wrobel_krk napisał(a):

Na pewno będzie 9700x3d pytanie ile mają odrzutów co nie trzymają zegarów 9800x3d. Musi się tego nazbierać. No i pewnie nie wypuszcza dopóki się rynek w miarę nie nasyci. Teraz nie muszą na razie rywalizować z nikim

Może będzie, może nie, w serii 7000 nie było. Poza tym 9800X3D ma na tyle asekuracyjne maksymalne taktowanie (tylko 5225 MHz), że to naprawdę musiałyby być ultra kasztany te odrzuty %-) Tak naprawdę może nie być w ogóle żadnej selekcji, sam miałem takie sztuki wysokich modeli (np. 5950X), które były dużo gorsze od wszystkich niższych, jakie mi się trafiły. Od tego jest mechanizm Turbo, że nawet na najgorszym krzemie tak ogarnia zegary, że jest stabilnie. W serii 7000 z kolei trafił mi się 7700 z lepszym krzemem od 7700X :wariat:

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 16.11.2024 o 10:19, NoviAMG napisał(a):

W kr system są, cena z tyłka, ale jak ktoś zdesperowany i chce na już to jest :)

Na forum to jednak zawsze cenne porady się znajdzie. To ja skalperów próbowałem na 2.900 urobić, a tu bez łaski w tej cenie. Zamówiłem w sobotę, w niedzielę już nie było. Dzisiaj dzwoniłem, żeby potwierdzić, to sprzedawca powiedział, że mieli 7-8 sztuk przed weekendem. Także jak widać chętnych nie brakuje. A skalperzy już odlecieli całkiem, ceny 3.500+ :o

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, tomcug napisał(a):

W serii 7000 z kolei trafił mi się 7700 z lepszym krzemem od 7700X

W AMD to chyba nie potrafią w binning. Ja też miałem lepszego 3700x niż kumpla 3800xt.

Edytowane przez wrobel_krk
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, muszka napisał(a):

A tak przy okazji to jakie macie temperatury swoich 9800x3d w idle i w jakimś stress teście bym sobie mógł dziś porównać.

IDLE 38-41C wentyle ~900rpm na AiO i ~700 w obudowie

CB23 max co pokazało to 83C wentyle wtedy idą na ~1500rpm

• Like 1
Opublikowano

Wracając do mojego ostatniego pytania... Jak z tym cinebenchem?
On tak normalnie pieruńsko długo się rozpakowywuje?
Wczoraj po 30 min anulowałem bo nie chciało mi się na noc kompa zostawiać włączonego.