Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak sobie rano pomyślałem, że może bym zrealizował zyski na pewnej inwestycji i sobie zmienił na AM5 (7800X3D albo 9800X3D), po czym wszedłem na ceneo i mnie zatkało :E Nigdy więcej nie zrobię HODL jak jest dobra cena na rynku xD 

Opublikowano

Tak ale jak zmienisz RAM pod Windows to co przy restarcie platformy? Wystartuje ze starymi parametrami i dopiero w sofcie ładujesz profil na nowe OC? 

Ja tam tego Mastera używałem chwilę na Zen3 i szybko wyrzuciłem.

Opublikowano

Master jest dobry do testów różnych ustawień procka, z tym ramem to też nie chce mi się wierzyć żeby to było takie super. Co jak Expo jest np 8000cl36;)

Testujesz różne ustawienia wklepujesz potem w bios i wyłączasz/odinstalowujesz.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Wystartuje ze starymi parametrami i dopiero w sofcie ładujesz profil na nowe OC? 

Przrciez jak program ingeruje w bios pod windowsem to parametry zostaja, parametry nie zmieniaja sie tylko pod windowsem bo musza byc zaaplikowane w bios, zeby nastapila zmiana. Nawet gdyby tak nie bylo i ladowalo pod windowsem to co to za roznica ;) 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Hehe, te armoury crate też nieźle przymulone jest. Mam ustawiony stały kolor na włączonym pc. Raz na ileś włączeń nie odpali się i tęczą mi daje.
    • Zgłosiłem wiele lat temu sprawę związaną z elektroniczną kradzieżą środków. Sprawa powiązana i z innym gościem, któremu wykradli dane konta, którymi się posłużyli do kradzieży. Gościu ten pochodził z jakiejś małej mieściny na drugim końcu Polski. On też zgłosił kradzież danych. Nawiązałem z nim kontakt, wymieniliśmy się numerami telefonów aby w razie czego się jakoś komunikować. Sprawa ciągnęła się z jakieś trzy miesiące. Po mniej, więcej tym czasie udałem się na komisariat aby dowiedzieć się co w sprawie. Policjant prowadzący powiedział, że wkrótce dostanę powiadomienie, że sprawa umorzona. Zadzwoniłem do drugiego poszkodowanego i poinformował mnie, że policjanci z jego mieściny namierzyli gościa i komputer z którego dokonano przestępstwa. Poleciałem do "swojego" komisariatu i przekazałem te informacje. Oczywiście policjant nie był zadowolony z takiego obrotu spraw gdyż nici z jego umorzenia. Po jakimś kolejnym miesiącu dostałem umorzenie z informacją, że sprawa została przekazana do miejscowości w której znajdowało się narzędzie zbrodni. Tamtejszy prokurator umorzył postępowanie ze względu na niemożność wskazania sprawcy gdyż zakład pracy w którym znajduje się ten komputer poinformował, że osoba do której ten komputer jest przydzielony przebywała w tym dniu na urlopie wypoczynkowym. Im po prostu się nie chce. Nawet jak mają kawę na ławie to podejrzewam, że ciągnięcie sprawy dalej kosztuje ich więcej czasu i środków niż umorzenie nawet na etapie na którym mają już sprawcę na widełkach.  
    • Ma to sens. Włączenie bloku wodnego ram w typowy loop CLC wraz z CPU/GPU nie da tak niskich temp na kostkach ram chyba że ktoś ma potwora MORA600 w takim loop z deltą 4*C w full load (koszmarnie droga opcja).   Chłodnica z AIO120 NZXT to może i mało go kosztowała ale ten jego Bits na ram cały set za takie pieniądze kupić to mało prawdopodobne. Nowy set jest drogi https://www.highflow.nl/watercooling/water-blocks/overige-blokken/ram-blocks/bitspower-2-dimms-ram-water-cooling-module-ddr5-version.html?sl=en   Może BARROW ? https://pl.aliexpress.com/item/1005007516751893.html?src=google   Same nakładki na kostki ram to jeszcze do kupienia https://proline.pl/alphacool-d-ram-module-for-alphacool-d-ram-cooler-black-2-pieces-p8113991 Z blokiem DRAM X2 jest problem,niedostępny w sklepach.   Od bardzo dawna w używkach na alle i żulixie nie widziałem zestawów bloków wodnych RAM X2.
    • Daj znać jak dojdziesz do "króla ognistej rzeki" 
    • Nie mówie o narzucie na procesor bo obecne procesory mają taki power, że szok, tylko o zwykłym użytkowaniu tego szajsu.   Jak oprogramowanie od karty graficznej może wyglądać w ten sposób? Tgeo nie da się używać - już wersja "minimal install" jest przesadzona, a co dopiero ten park rozrywki dla dzieci
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...