Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

CL32 6400 nie da czasami lepszego efektu niż cl26 6000? Pomijam Aida64 :)

Przy ustawianiu pamięci 6000 nie będzie żadnych problemów a z 6400 mogłoby być różnie.

Pewnie temu dali bezpieczną wersje CL26 6000.

Będę je brał do nowego zestawu:red:

Opublikowano

W x3d podobno jest lepsze niższe cl niż takt 1:1. W 2:1 znów liczy się najwyższy takt + ciasne timingi. 

Szczerze ? Te cl26 pewnie z 2k będą kosztować 2x32, a stawiam że kupisz za 1000zl 2x32 na adie i tak samo je ustawisz... Można nawet spróbować Iridiumy 6800cl34 wziąć za jakieś 800zl +- 

Opublikowano
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

CL32 6400 nie da czasami lepszego efektu niż cl26 6000? Pomijam Aida64 :)

Efektu w ogóle nie będzie żadnego nie tylko w aida ale też w grach :E ale widać mamy pierwszego który złapie się na magiczne niskie CL napisane na opakowaniu xD 

• Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, Spychcio napisał(a):

Pewnie temu dali bezpieczną wersje CL26 6000.

Cl26  wbjalem na ramie za 450zl, nie ma w tym zadnej magi tylko trzeba woltowac te ramy. Lexary te nowe 6000cl26 maja 1.45v w standardzie przez to, a nie 1.35v gdyby mialy Cl30. Nie dosc,ze na 7700X roznice byly zadne w grach to na 3D beda jeszcze mniejsze o ile mozna mowic o jakichkolwiek roznicach. 

6 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

Te cl26 pewnie z 2k będą kosztować 2x32, a stawiam że kupisz za 1000zl 2x32 na adie i tak samo je ustawisz...

Tak bedzie ;)

Opublikowano

Nie mam. 

Mam w szufladzie za to mx5, mx4 (tańsza opcja z me), h1 noctua, gd900 i lk17(którego nie polecam, bo spływa jak woda po pół roku...). Co mam nałożyć, lub co innego kupić żeby było dobrze :P .

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Spychcio napisał(a):

Zacytuję sam siebie z tematu o pomięciach, bo ktoś inny wrzucił tego "newsa" tam wcześniej:

Cytat

Tylko dopowiem, że jest to zwyczajnie, najnowszy chwyt marketingowy producentów pamięci aby wydoić z Was więcej złotówek, za coś co możecie zrobić sami za mniej. Znaczy podkręcają fabrycznie pierwsze timingi i sprzedają drożej coś, co zrobią dowolne, tańsze pamięci na A-Die czy M-Die.

Edytowane przez Imm
Opublikowano
2 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Nie mam. 

Mam w szufladzie za to mx5, mx4 (tańsza opcja z me), h1 noctua, gd900 i lk17(którego nie polecam, bo spływa jak woda po pół roku...). Co mam nałożyć, lub co innego kupić żeby było dobrze :P .

Któryś Arctic albo H1, czym nie posmarujesz będzie ok... 

• Upvote 1
Opublikowano

A mx6 ? Mam custom loop z hardtube, i jednak chciałbym coś wydajnego i wytrzymałego. Zmiana pasty to jest 2 dni zanim pc włączę, więc jednak trochę za mocno hardkorowo. Znów na tf7 od TR jest dziwnie szczerze, niby fajne temp, ale pasta była jak beton, coś mi tu nie pasi po prostu. A korzystając z przebudowy clc/zmiany cpu, chciałbym nałożyć coś dobrego. 

Opublikowano

Ja dzisiaj takiego maila dostałem z MF :E

"Walczyliśmy za Ciebie i dlatego możemy wysłać Ci Twój procesor AMD Ryzen 7 9800X3D znacznie wcześniej niż oczekiwano."

Zamówienie z 7 grudnia :E Ale chyba dopiero w poniedziałek będzie. Do tej pory od nich wyszło ponad 9k procków.

Ja mam dobre kilka różnych past w pudle, ale teraz sobie domówiłem do kolekcji MX-6 i przetestuję.

Opublikowano
13 minut temu, NoviAMG napisał(a):

A mx6 ? Mam custom loop z hardtube, i jednak chciałbym coś wydajnego i wytrzymałego. Zmiana pasty to jest 2 dni zanim pc włączę, więc jednak trochę za mocno hardkorowo. Znów na tf7 od TR jest dziwnie szczerze, niby fajne temp, ale pasta była jak beton, coś mi tu nie pasi po prostu. A korzystając z przebudowy clc/zmiany cpu, chciałbym nałożyć coś dobrego. 

Ja kupiłem wielką tubę mx6 jakis czas temu. Na karcie graficznej się nie sprawdziła ( wymieniałem średnio co miesiąc), po założeniu PTMa- mam spokój.

Jeśli chodzi o PC, to od premiery 9800x3d testuję ramy i cpu na różne sposoby, juz mam wyższe temperatury niż na początku także obstawiam, że na dniach będę wycinał PTMa i wymieniał:]

JEŚLI  się za to zabiorę w ten weekend ( bo praca z tym g...em PTM odebrała mi chęci na wymianę naraz na cpu i gpu), to dam znać, jaką jest różnica, ale to i tak dopiero po kilku dniach jak się wygrzeje 🤷‍♂️🤷‍♂️

Pozdrawiam

• Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Co myslicie o Grizzly KryoSheet 33 x 33 mm x 0.2 mm. Za 69 na Amazonie. Dluzej utrzyma swoje wlasciwosci niz pasta?

Przy okazji... na pewno oglądałeś ...

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co wy macie z tymi pastami w przypadku ihs i ich trwałością :E ile razy można powtarzać że w takim wypadku czym człowiek nie posmaruje to efekt będzie ten sam to nie jest goły rdzeń aby metal czy pad zmiennofazowy typu ptm,gelid heatphase ultra zrobiły różnicę, druga sprawa że w takim przedziale temperatur jak cpu w stacjonarce zwykła pasta się nie zdegraduje po tygodniu jak w laptopie gamingowym gdzie na cpu 90 stopni jest na co dzień pod obciążeniem. Rok temu przesmarowałem ryzena tym https://allegro.pl/oferta/pasta-gelid-gc-04-thermal-compound-1g-tc-gc-04-a-14092751149 i temperatury nie uległy zmianie.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, NoviAMG napisał(a):

Ptm nalozysz i mozesz o temacie zapomniec... :)

Opublikowano (edytowane)

Którego nie ma :E za to ma stos innych past które może śmiało użyć zamiast tracić bezsensownie kasę. Radzę tylko uważać w przypadku mx-5 bo to bardziej przypomina klej termo a nie pastę, 2 razy wyjąłem przy niej cpu na am4 z socketu mimo rozgrzewania cinebenchem przez 20 minut przed demontażem chłodzenia ;) przy mx-2,4,6 nie miałem takich akcji, szóstka też jest bardzo lepka ale nie aż tak jak 5.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Wy tam się w ogóle nie znacie na CL 😉

Przetestowałem 6000 26363668 1.45V reszta w AUTO mobo wylosowało (założenie jak po wyjęciu z pudełka) 

Tak jest wzrost wydajności jak się patrzy na pierwszą cyferkę :smiech: 

Opublikowano
5 godzin temu, Imm napisał(a):

Zacytuję sam siebie z tematu o pomięciach, bo ktoś inny wrzucił tego "newsa" tam wcześniej:

Spokojnie, obadam testy żeby zobaczyć czy ma to sens i chyba jednak wezmę 32GB RAMu, patrząc po testach na youtubie... jeszcze sporo czasu upłynie nim będzie to za mało do grania na ultra.

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem bardzo spokojny. :) Piszesz tak, jakby tu było coś niewiadomego. Wszystko zostało już dawno przetestowane przez wielu ludzi, te pamięci, które wrzuciłeś sensu żadnego nie mają. Pojemność to już kwestia Twoich wymagań i nie ma nic wspólnego z marketingową papką aby napędzić sprzedaż pamięci z niskim CL.

Edytowane przez Imm