Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Kumpel niedawno zmieniał chłodzenie z Fortisa 3 na Frost Commandera 140.

Powiedziałem mu żeby zanim zmieni chłodzenie niech zrobi testy na Fortisie żeby było porównanie.

I procek rozgrzewał się do tych 80 stopni niezależnie od tego czy chłodzenie się nasyciło czy nie, przy czym nie przekraczało 1000 rpm.

Tak ze Ryzen "tak ma" i to ze widzimy 80 stopni nie oznacza ze mamy skręcać wentylatory na full i dzwonić po straż pożarną.

Właśnie zmieniłem Fere na kolejnego Phantoma Spirit SE w zestawie bez obudowy ale tym razem zrobiłem porównanie w CB23 i straciłem 400pkt, a temperatury wcale nie są niższe :E. Więcej dała mi wymiana wentylatorów w obudowie niż chłodzenia. Chyba kupię freezera 36 (direct pipe).

##

Bios mi się zresetował :E i dlatego było gorzej, trochę lepiej ale bez szału.

Edytowane przez kekeke
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, sniper76 napisał(a):

Zaraz wpadną od AMD nowe stery :)

obraz.png.01bbe95a4e9c6aa5027fbcdf5060ebf1.png

Skąd to i na który chipset? Chyba, że X670E X870E itd. mają te same sterowniki, tego akurat nie wiem.

Na stronie AMD do X670E nie ma nowych póki co

Opublikowano
10 minut temu, krukkpl napisał(a):

@Mizu ja mam na stronie MSI tę wersję do X670E Tomahawk

Kusi pobrać ale nie wiem czy ma znaczenie to, że mobo mam od innego vendora :E Ciekawe czy coś poprawiają wydajność, konponent 3d vcache w poprzednich był jeszcze sprzed premiery 9800X3D

Opublikowano
4 godziny temu, lysyn napisał(a):

Może ktoś ma dostęp do nowych biosów MSI x870E Carbon WiFi

ew do tego z testów na https://ithardware.pl  

https://ithardware.pl/aktualnosci/msi_x3d_gaming_mode_amd_ryzen-36480.html

1A15U z funkcją "X3D Gaming Mode"

ale to jest na 99% ten bios dostępny od 25.10 dla twojej płyty, w zasadzie chyba do wszystkich od 24.10 >>

https://www.msi.com/Motherboard/MPG-X870E-CARBON-WIFI/support

a U na końcu to chyba beta

Opublikowano (edytowane)

tak sledze i jakies 30 ostatnich stron to o OC i podciaganiu cinebencha o 100pkt do gory etc :rotfl:
osobiscie mam ramy na expo 6000 cl30 tak jak wyjete z pudelka.

pytanie - czy na podstawie waszych doswiadczen jest jakikolwiek sens tego dotykac?
i nie mowie o tym zeby miec  1% lepszy wynik w benchmarku - realnie w codziennym uzytkowaniu czy gierkach etc.

Edytowane przez Ali
  • Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, Ali napisał(a):

tak sledze i jakies 30 ostatnich stron to o OC i podciaganiu cinebencha o 100pkt do gory etc :rotfl:

pytanie - czy na podstawie waszych doswiadczen jest jakikolwiek sens tego dotykac?
i nie mowie o tym zeby miec  1% lepszy wynik w benchmarku - realnie w codziennym uzytkowaniu czy gierkach etc.

Tylko dla powiększenie e-pena ;)

• Haha 2
Opublikowano
33 minuty temu, Ali napisał(a):

A jakiego masz profesora?

Opublikowano
45 minut temu, aureumchaos napisał(a):

W koncu przyszło wszystko, można budować i bawić się procem xD

rW7feVu.jpeg

Te wentylatory to na stornie Corsaira kupowałeś czy udało Ci się gdzieś w polskim sklepie kupić? 

Opublikowano
13 minut temu, Godlike napisał(a):

Te wentylatory to na stornie Corsaira kupowałeś czy udało Ci się gdzieś w polskim sklepie kupić? 

Na Amazonie kupilem. Były po 393zl.

32 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Pies pozera resztki platformy Intela ? :E

Ochłapy intela ze stołu dostała :E

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Ali napisał(a):

@maxmaster027 tzn? ;d

Juz wszedlem na twoja strone i sprawdzilem twoje wpisy wiem ze masz 9800x3d. 

Nie wiem jaki ma wplyw ram w 9800x3d, Tu musialby sie ktos wypowiedziec kto posiada ten procek i porownywal. Na 7800x3d to zalezy od gry, ale mozna ugrać od 5 do 15% w zależnosci od gry, względem standardowego XMP 6000 cl30.

PS. Nawet w takiej grzej jak CS2 która w przypadku procesorow x3d niemal w calosci opiera sie na cache różnice sa dosc zauwazalne. Testowalem jedynie 3 tryby 4800mhz 8000mhz i 6324. I ten ostatni jest najszybszy. 

W grze w ktorej predkosc ramu jest bardzo malo istotna rowniez sa roznice
4800cl40 817fps
8000cl34 850fps
6324cl26 885fps

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

@ernorator

Przyszły patrioty, zamontowane. Asrock z tym ramem normalnie przyjmuję 1.6v na biosie 3.10 , zaklepane, odpalony pc i sprawdzone w hwinfo. Więc asrock z niektorymi pmic coś pomieszał. 

1.45v ma xmp. wrzuciłem timingi z zieleniaków i zszedłem do 1.35v, komp wstał od kopa. Więc może da się wbić 6400cl28, albo 8000cl34 :D 

Edytowane przez NoviAMG