Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Recommended Posts

bdie również są to samsungi w ddr5, ale one są takie trochę średnie. Idzie je sensownie ustawić z minimalną stratą wydajności do adie, aczkolwiek mocniej się grzeją i nie można szaleć z napięciami. Microny old i nowe też nie są fajne, jak ktoś kupi bardzo tanio to git, można coś tam je ustawić, ale to już jest totalnie bez szału. 

Hynix najlepszy jak na razie w ddr5, adie bryluje, ale mdie na amd idzie bardzo ostro ustawić 1:1, i nie odbiegają od tych adie. Adie znów potrafi wyżej z mhz iść, w razie fantazji użytkownika. Wypadłem z obiegu, ale chyba wszędzie od 6000mhz cl30/6200cl32 są pakowane hynixy adie. 

Jestem bardzo ciekawy ile max temp będzie osiągał 9800x3d, bo w sumie 7800x3d chcę zmienić tylko po to, by clc miało sens bytu, różnica wydajności mnie zbytnio nie interesuję, ale dopłacając do cpu fajnie by było mieć te 10-15% więcej wydajności. 

2 godziny temu, Zachy napisał:

@Umpero

Hynix to producent. A-Die i M-Die to modele modułów.

2 godziny temu, Kelam napisał:

@Umperoa-die mam teraz hynixy. B-die, to były samsungi na ddr4. Wtedy sławne patrioty często polecano. Ja wolałem dual ranki e-die microna. Taniej za 32GB a pod ryzeny na am4 i tak elegancko. 

Hynix to producent tych czarnych kostek na płytce pamięci. Ja się pytam w jakiego producenta i model (Lexar, GSkill, Kingston) celować aby trafić na takie, które najlepiej dadzą się kręcić.

3 godziny temu, Zachy napisał:

Sa tez A-die dla 2*32gb sle juz Dual Rank i ciezej sie je kreci

Napewno nie na amd przy limicie IF ;)

Przed chwilą, Umpero napisał:

Ja się pytam w jakiego producenta i model (Lexar, GSkill, Kingston) celować aby trafić na takie, które najlepiej dadzą się kręcić.

Nie ma to znaczenia jakie kupisz bo i tak ograniczy cie cpu, a nie kostki. Bierz po prostu 6000mhz-6400mhz jakiegokolwiek producenta ci pasuje ;)

2 minuty temu, Umpero napisał:

Hynix to producent tych czarnych kostek na płytce pamięci. Ja się pytam w jakiego producenta i model (Lexar, GSkill, Kingston) celować aby trafić na takie, które najlepiej dadzą się kręcić.

Bierz lexary aresy. 6400 cl32 lub wyższe biny. Na 95% powinny się trafić a-die. 

1 godzinę temu, ju-rek napisał:

VSOC smu 1.3v tak na pokaz. Ogolnie to ten sam kontroler. Troche boli ta sztuczna blokada na serii 7000 do 80x. Choć początkowo to max był 6200 potem odblokowali te wyzsze predkosci do 80x wraz z AGESA 1.0.0.7a 

Edytowano przez maxmaster027

48 minut temu, vache napisał:

Wytrzymalem tyle z wymiana platformy (i7-11800h), ze 9800X3D o ile % szybszy by nie byl to i tak biore w nowym roku xD. Majac 7800X3D mialbym chyba w dupie wymiane, w kosmos roznice nie wierze.

Mam 11800H 10nm, wraz z stuningowana pamiecia 3200 cl 16 gear1, leci 4.8Ghz ale ograniczone do 4.4 all core cicho chlodnie w miare szybko. Dobry procek

2 minuty temu, Kelam napisał:

@Umpero2x24 to już pewnie trafią się m-die. Jeżeli to ma być pod gry, a nie grasz w tego tam symulatora latania od micro$, to spokojnie 32GB starczy na długie lata jeszcze. Polecam wtedy 2x16.

Praktycznie wszystkie kości dual rank to są m-die, te w okolicach 8k lub powyzej tez. Z tym, ze to sa lepsze m-die nie te co wczesniej, drugi wypust. Maja dobre czasy, nie sa zle + zaleta lszybszego dostepu z racji 2 stron na kazdym sticku. Ponoć firma Patriot testuje prototypy szybkich pamieci takich jak CUDIM 9600 itp z hynixami A die zamiast m-die, z tym, że dość mocno naciskaja na IMC i przy tych predkosciach moze nie byc sensu wypuszenia tyhc kosci.

• Upvote 1

Nie sprawdzałem już jakiś czas co tam piszczy u hynixa. Tak czy siak jeśli pod gierki, to nie ma sensu teraz przepalać hajsu na ram, który nie jest potrzebny. 2x16 jest w punkt na dziś. To nie jest sytuacja jak dawniej, gdzie ludki siedzące na 16GB srogo się zastanawiały czy wbijać na 32.

24 minuty temu, Phoenix. napisał:

Pojemnosc nie jest wyznacznikiem tego jakie kosci sa w srodku.

2x32gb to tylko dual ranki, nie ma takich kosci SR.

A gdzie ja mowie ze zawsze sa takie moduly w środku jak jest dana pojemnosc pamieci? :D 

Mowie, ze jak juz sie trafi na Hynixy to takie kostki sa wykorzystywane przy danych pojemnosciach.

W kościach 24gb mylisz sie, ciągle laduja nowsza rewizje m-die, poczytaj troche overclockers, tam ludzie masowo 2*24gb kupuja, bo juz malo kto idzie w 2*16gb i przymykaja oko na to ze to 'tylko' m-die.

16 i 32 gb hynixowe to a-die.

Tak to po prostu wyglada.

30 minut temu, Phoenix. napisał:

Napewno nie na amd przy limicie IF ;)

Miales takie ramy?

czy tylko strzelasz?

bo strzelasz jak slepy...tym razem.

DR zawsze sa większym wyzwaniem dla IMC niz SR.

No ale to najpierw trzeba miec takie kostki i samemu sie przekonac/porownac.

Tak bylo od zawsze nawet kiedys Buildozoid to tlumaczyl przy okazji opisu roznic miedzy daisy chain i t-topology, bo poruszal tez temat SR i DR.

Edytowano przez Zachy

24 minuty temu, Zachy napisał:

A gdzie ja mowie ze zawsze sa takie moduly w środku jak jest dana pojemnosc pamieci?

Nigdzie, odnioslem sie do tego co pisales, a nie do tego czego nie napisales.

W kościach 24gb mylisz sie,

Nie myle sie bo nigdzie nie napisalem rodzaju kosci za pewnik. Czytac nic nie musze bo zrobilem juz dawno dobre rozeznanie. To ty uznales za pewnik ze do 24gb laduja tylko mdie. No ale twoj pewnik to jest taki sam jak do 16gb i 32gb laduja tylko adie ;)

16 i 32 gb hynixowe to a-die.

Tak to po prostu wyglada.

Nie jest to zaden pewnik, nadal mdie laduja do tej pojemnosci dlatego napisalem wyzej ze pojemnosc kosci nie gwarantuje czy to bedzie adie czy mdie. Sam zmienialem jeszcze niedawo mdie na adie przy tej samej pojemnosci.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/lexar_ares_2x16_gb_6000_mhz_cl_32_test_recenzja_opinia-33155.html

https://ithardware.pl/testyirecenzje/patriot_viper_elite_5_rgb_tuf_test_recenzja_opinia-30731-1.html

https://ithardware.pl/testyirecenzje/lexar_ares_rgb_2x16_gb_6000_mhz_test_recenzja_opinia-30280-1.html

Gdzie w takim razie te twoje adie??

Edytowano przez Phoenix.

Ale ja nie mowie ze wszędzie wrzuca a-die bo to by byla glupota.

Na lexary nie patrze. Bo za granica takich kosci nikt nie kupuje na forach...i nie mam informacji jakie wynalazki to sa.

Uproscijmy moj tok rozumowania, jesli trafimy hynixy:

6000 2x16gb szansa na mdie stara rewizje, rzadziej adie

6400-7200-8000 2x16gb 6400 raczej adie, a pozostale to juz pozostaja adie

6000-6400-az do 8200-8600 2x24 mdie nowa rewizja

2x48 tak jak przy 2x24 ale juz sa dr

2x32 i 2x64 adie ale tez sa dr

Troche temat postudiowałem nawet ostatnio

Taki producent jak moich kosci wprost mowi jakie moduly gdzie wrzuca i to sie pokrywa z tym co daje Kingston, Gskill, Corsair,teamgroup i inne szerzej znane marki 

No i np ja predzej kupie KingBank ktory jasno mowi co gdzie wsadza, niz zdal sie na loterie Lexara, czy innych niszowych producentow :)

Edytowano przez Zachy

12 minut temu, wrobel_krk napisał:

Więcej jak 8 rdzeni bez sensu bardziej mocniejsze GPU w konsolach ma sens. Prędzej dadzą 6 rdzeni CPU a więcej rdzeni GPU.

Masz rację z tym GPU, raczej bankowo będzie mocniejsze, jeśli chodzi o procka to w sumie wszystko możliwe, ale bardziej skłaniałbym się w stronę 12 jajek.

11 minut temu, Zachy napisał:

Ponoc znowu AMD, przynajmniej u Sony.

Niedawno byly newsy, ze Intel przegapił swoja szanse u Sony.

A co dokladniej?

Dopiero PS 5 Pro wychodzi, wiec troche za wczesnie na konktety odnosnie PS6.

Prawda były takie newsy zapomniałem. Może jakby Intel wygrał z AMD o procki do konsoli Sony to by teraz takiej kupy nie zrobił z Arrow Lake :E

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...