tomcug 2 440 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada Tylko co z tego, że we wbudowanym benchmarku jest tyle, jak w naprawdę wymagających sekwencjach, kiedy jest sieczka na ekranie, nawet 9800X3D i 9950X3D, które w tej grze są bezkonkurencyjne, robią ok. 200 FPS. 1
Adikon 139 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada 24 minuty temu, tomcug napisał(a): Tylko co z tego, że we wbudowanym benchmarku jest tyle, jak w naprawdę wymagających sekwencjach, kiedy jest sieczka na ekranie, nawet 9800X3D i 9950X3D, które w tej grze są bezkonkurencyjne, robią ok. 200 FPS. Pewnie, że tak (to benchmark z warsztatu, ale mało istotne). Po prostu wrzuciłem w odpowiedzi na wpis z filmem Dla mnie to puste i nic nie znaczące liczby tak naprawdę
Lameismyname 2 340 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada 31 minut temu, tomcug napisał(a): Tylko co z tego, że we wbudowanym benchmarku jest tyle, jak w naprawdę wymagających sekwencjach, kiedy jest sieczka na ekranie, nawet 9800X3D i 9950X3D, które w tej grze są bezkonkurencyjne, robią ok. 200 FPS. Ze statycznych lokalizacji polecam respawn "T" na mapie "Ancient" Z dynamicznych w obojętnej lokalizacji wystarczy dwa smoke rzucić i klatkarz spadnie jak cena karpia po okresie świątecznym. 8 minut temu, Adikon napisał(a): Pewnie, że tak (to benchmark z warsztatu, ale mało istotne). Po prostu wrzuciłem w odpowiedzi na wpis z filmem Dla mnie to puste i nic nie znaczące liczby tak naprawdę Zawsze coś tak mówią ale nie ma co się łudzić bo jest dokładnie tak jak kolega @tomcug powiedział. Smarka trzeba traktować z przymrużeniem oka. 1
VRman 2 632 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada Jakby nie skasowali CSGO to by pewnie było można pograć w 1000. O ile nie robiłby problemy jakiś hard lock w kodzie gry. Mógł jeszcze w Valorancie próbować w i czymś innym, starym, skoro PUBG próbował, a to gra z 2017r. Inna sprawa, że z lows poniżej 300fps, to sobie można takie "tysiunc ef pe esufFF!" w dupę wsadzić. Do tego mimo ustawień w PUBG miał 90% wykorzystania karty przy FPS daleko od 1000, więc na dobrą sprawę to 5080tka się też nie nadaje do takiego wyzwania. Przy powtórce testu na Zen 6 i Zen7, przydałaby się mocniejsza karta. Ciekawe jak w takich zastosowaniach wypadnie nowy większy v-cache jaki ponoć ma się pojawić w Zen 7.
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada @Doamdor, żeby takie temp osiągnąć to chyba trzeba wyłączyć wentylator na chłodzeniu Na purepc jest fajny test Thermalright Phantom Spirit 120 SE + 9800X3D. Taki test w życiowej konfiguracji której ludzie fakrycznie używają a nie z 9950X. I w noise normalized testach chłodzenia AIO nie mają jakiejś dużej przewagi No może be quiet! Pure Loop 3 LX 360 się wybiło, ale reszta to tak sobie bym powiedział. W noise normalized Cinebench to AIO mają ledwie 1-2°C przewagi. Ale jak się popatrzy ma wszystkie testy to wychodzi na to że w praktyce w grach na AIO za 3x większą cenę można mieć 5°C mniej przy identycznym poziomie głośności. Raczej test mnie utwierdził w przekonaniu że AIO jest kiepską alternatywą dla przeciętnego Kowalskiego grającego w gry.
bleidd 477 Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada Ja właśnie ogrywam CP77 i w połączeniu z Thermalright Phantom Spirit 120 procek z reguły kręci się w okolicach 50-52st, czasem dobijając do 55. Jak dla mnie, rewelacja. 1
maxmaster027 875 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada (edytowane) W dniu 17.11.2025 o 09:38, HappyLittleGamer napisał(a): @Doamdor, żeby takie temp osiągnąć to chyba trzeba wyłączyć wentylator na chłodzeniu Na purepc jest fajny test Thermalright Phantom Spirit 120 SE + 9800X3D. Taki test w życiowej konfiguracji której ludzie fakrycznie używają a nie z 9950X. I w noise normalized testach chłodzenia AIO nie mają jakiejś dużej przewagi No może be quiet! Pure Loop 3 LX 360 się wybiło, ale reszta to tak sobie bym powiedział. W noise normalized Cinebench to AIO mają ledwie 1-2°C przewagi. Ale jak się popatrzy ma wszystkie testy to wychodzi na to że w praktyce w grach na AIO za 3x większą cenę można mieć 5°C mniej przy identycznym poziomie głośności. Raczej test mnie utwierdził w przekonaniu że AIO jest kiepską alternatywą dla przeciętnego Kowalskiego grającego w gry. Tam jest test chlodzenia Pearless Assassin 120 SE nieco słabsza wersja z 6 heatpipe, Phantom Spirit ma 7 rurek Edytowane 19 Listopada przez maxmaster027 2
Phoenix. 4 711 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada https://videocardz.com/newz/asus-rolls-out-agesa-1-2-7-0-bios-for-am5-800-series-prepares-zen-5-desktop-apus
janek25 191 Opublikowano 20 Listopada Opublikowano 20 Listopada https://pl.gamegpu.com/żelazo/utechka-amd-ryzen-ai-9-hx-470-wersja-odświeżona-strix-point-s-chastotoj-5-25-ggts
MarcoSimone 665 Opublikowano Czwartek o 16:32 Opublikowano Czwartek o 16:32 Widziałem jak kolo na YT z Bro Cooling stosują pad grafenowy na Ryzeny AM5 i postanowiłem obadać czy coś to daje. U wujcia @sideband zamówiłem jeden https://allegro.pl/oferta/termopad-grafenowy-gpe-01-130w-m-k-podstawka-am4-i-am5-17955564221 Dam znać czy coś uzyskałem 2 1
maxmaster027 875 Opublikowano Czwartek o 16:58 Opublikowano Czwartek o 16:58 24 minuty temu, MarcoSimone napisał(a): Widziałem jak kolo na YT z Bro Cooling stosują pad grafenowy na Ryzeny AM5 i postanowiłem obadać czy coś to daje. U wujcia @sideband zamówiłem jeden https://allegro.pl/oferta/termopad-grafenowy-gpe-01-130w-m-k-podstawka-am4-i-am5-17955564221 Dam znać czy coś uzyskałem Jakby pod GPU cos dawało to tak, by sie wymienilo PTMa na takie cudenko, jak nic nie daje to szkoda kompa rozbierac
MarcoSimone 665 Opublikowano Czwartek o 17:03 Opublikowano Czwartek o 17:03 Mnie nie szkoda. A chciałem sprawdzić i kupiłem. Tyle.
militarny78 16 Opublikowano Czwartek o 17:11 Opublikowano Czwartek o 17:11 (edytowane) @MarcoSimone ja uzywam tego pada grefenowego od THERMAL GRIZZLY Powiem ci tak ze tempy sa porownywalne do ptm7950 czasami nawet lepiej gdy dobrze dokrecisz chlodzenie bo ten pad lubi duza sile nacisku i wtedy nawet z 5 stopni idzie urwac. Jest latwy w nalozeniu no i wiadomo nie upaskudzi procka i jego okolicy.Ponowne uzycie i tu jest pies pogrzebany bo po duzym nacisku chlodzenia przy ponownej aplikacji np. na nowe cpu potrafi sie zlamac lub ukruszyc na brzegach ,lecz przy umiejetnym przekladaniu i obchodzeniu sie jak z jajkiem moze sie udac i nic nie uszkodzi Ja polecam jest to droga zabawka ale wedlug mnie ok kladziesz raz i zapominasz jak nie musisz zonglowac procesorami na plycie Edytowane Czwartek o 17:18 przez militarny78 2 1
sideband 1 768 Opublikowano Czwartek o 17:20 Opublikowano Czwartek o 17:20 13 minut temu, MarcoSimone napisał(a): Mnie nie szkoda. A chciałem sprawdzić i kupiłem. Tyle. Mnie też nie wziąłem z półki i nie płaciłem Co do wymiarów tego pada na zamówienie mogą ogarnąć każdy wymiar tylko wtedy z tego co pamiętam trzeba zaporową ilość zamówić U mnie ziomek założył na 7950x w serwerze i jest zadowolony. 1
MarcoSimone 665 Opublikowano Czwartek o 17:27 Opublikowano Czwartek o 17:27 Cytat Mnie też nie wziąłem z półki i nie płaciłem
Send1N 4 153 Opublikowano Czwartek o 18:25 Opublikowano Czwartek o 18:25 @sideband to się na gołe rdzenie nie nadaje po docięciu na odpowiedni wymiar?
MarcoSimone 665 Opublikowano Czwartek o 18:28 Opublikowano Czwartek o 18:28 Godzinę temu, militarny78 napisał(a): @MarcoSimone ja uzywam tego pada grefenowego od THERMAL GRIZZLY Powiem ci tak ze tempy sa porownywalne do ptm7950 czasami nawet lepiej gdy dobrze dokrecisz chlodzenie bo ten pad lubi duza sile nacisku i wtedy nawet z 5 stopni idzie urwac. Jest latwy w nalozeniu no i wiadomo nie upaskudzi procka i jego okolicy.Ponowne uzycie i tu jest pies pogrzebany bo po duzym nacisku chlodzenia przy ponownej aplikacji np. na nowe cpu potrafi sie zlamac lub ukruszyc na brzegach ,lecz przy umiejetnym przekladaniu i obchodzeniu sie jak z jajkiem moze sie udac i nic nie uszkodzi Ja polecam jest to droga zabawka ale wedlug mnie ok kladziesz raz i zapominasz jak nie musisz zonglowac procesorami na plycie Nie mieszm blokami w CLC jak kiedyś, więc nie powinno być kłopotu Wleci pod Alphacool Core 1 z offsetem i z bani.
Send1N 4 153 Opublikowano Czwartek o 18:36 Opublikowano Czwartek o 18:36 (edytowane) No ciekawe czy coś o tak wysokiej przewodności zrobi różnicę w przypadku ZEN5 gdzie już transfer cieplny nie jest takim wąskim gardłem jak w poprzednich ryzenach po ZEN+ oby tylko nie było tak że położysz to cudo za 130zł a za kilka dni ci płyta asrocka uwali cpu i będziesz musiał ściągać blok Edytowane Czwartek o 18:37 przez Send1N 1
MarcoSimone 665 Opublikowano Czwartek o 18:56 Opublikowano Czwartek o 18:56 @Send1N Wówczas za 130 zł zagram w Lotto 1
sideband 1 768 Opublikowano Czwartek o 20:06 Opublikowano Czwartek o 20:06 1 godzinę temu, Send1N napisał(a): @sideband to się na gołe rdzenie nie nadaje po docięciu na odpowiedni wymiar? Teoretycznie tak tylko nie wiem jaki będzie efekt końcowy. Nawet jak to się poddaje pod wpływem docisku czy wystarczająco mocno. Poza tym przewodzi prąd elektryczny. 2 1
Doamdor 1 776 Opublikowano Czwartek o 20:44 Opublikowano Czwartek o 20:44 Brałbym do laptopa, ale jak przewodzi prąd, to pozostanę przy tradycyjnych rozwiązaniach.
walewtynki 3 Opublikowano Czwartek o 23:09 Opublikowano Czwartek o 23:09 Ten grafen (kryoshit czy jakoś tak) podobno bardzo łatwo uszkodzić nawet przy pierwszym montażu. Zastanawiałem się kiedyś żeby wypróbować tego ptm7950, myślicie że to lepsze rozwiązanie od pasty? Napewno lepsze w jakimś laptopie czy konsoli, ale czy lepsze w zwykłym PC w którym jest łatwy dostęp do chłodzenia i paste można zmienić w każdej chwili? 1
Kadajo 7 396 Opublikowano Piątek o 05:28 Opublikowano Piątek o 05:28 Jak już wielokrotnie było pisane PTM na IHS nie ma większego sensu. Tylko na gołym rdzeniu przyniesie pożądane efekty w porównaniu do zwyklej pasty jak i tam też rzadko dokonujemy jakichś zmian dlatego jego długowieczność ma większe uzasadnienie. 1
bleidd 477 Opublikowano Piątek o 06:46 Opublikowano Piątek o 06:46 (edytowane) Ja zaaplikowałem u siebie Gelid HeatPhase Ultra. Cena taka jak pasty, choć wiadomo - pasta starczy na parę razy ale mi to niepotrzebne. Porownania bezpośredniego do pasty nie mam, ale temeraturki na CPU mam naprawdę spoko. Edytowane Piątek o 11:32 przez bleidd
Rekomendowane odpowiedzi