Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

W większości gier może będą nieistone ale jak widać nie we wszystkich, jak masz przykładowo w danym miejscu na r5 9600x 70fps a na 9800x3d prawie 100 to już jest różnica :E to już inna sytuacja gdy masz 200 a 250 ;) 

Jeszcze raz. Przy jakim GPU, quality i rozdzielczości są te różnice? Przyjmijmy, że to pytanie retoryczne. Przy 5090 i 1080p.

Opublikowano (edytowane)

Edytowałem post wcześniej test ze stalkera był robiony na 4090, ale to nie ma znaczenia, podałem też przykład wcześniej jak 5600x potrafił ograniczyć w mfs rtx2060 gdzie w 99% przypadków takie coś nie ma miejsca. W crysis remaster mi 3700x konkretnie w pewnych miejscach potrafił w 1440p 3060Ti ograniczać tam gdzie na 3700x miałem 55fps po zmianie na 5600x w tym samym miejscu miałem 70klatek

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 3
Opublikowano
19 minut temu, Send1N napisał(a):

wystarczy trafić na crapa optymalizacyjnego.

No właśnie to też istotny aspekt np. niesławny borderlands 4- dla wielu osób to było nie grywalne g....

a ja serio nie miałem za bardzo na co narzekać

Ustawienia bardzo wysokie i z włączonym FG przeszedłem cała grę (grubo ponad 100h) bez stuteru/zacięć i średnim w miarę stabilnym FPS koło 130. Można zarzucać tej grze, że wymagania sprzętowe nie odpowiadają wizualiom na ekranie ale płynność i komfortowa rozrywka była na wysokim poziomie. Może właśnie moje doświadczenia tak sie różniły od innych bo mam mocny procesor- średni FPS był taki sam ale o stuterze tylko czytałem.

W dobie "early accesów" takich kwiatków może być więcej 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie w niektórych grach Ryzen 3600 ograniczał RTX 3060Ti G6X(gddr6x) w 1440p, nagle po wymianie na Ryzena 5600x(topowy proc bo od forumowego kolegi Caleba59:salut:) dużo więcej fpsów- przykład miasta w 3 akcie w Baldur's Gate 3- pokazywałem to w temacie z grą, a to żaden topowy sprzęt. Potem ten Ryzen 5600x ograniczał RTX 4080S, a wymiana na Ryzena 7700 dała kolejnego kopa, tam gdzie nawet spadało użycie GPU do okolic 50%, tak teraz ma ponad 90%+.   

Nie ma co robić offtopu. 

edit:

Oczywiście procek z X3D da jeszcze większego kopa w tych miejscach, to jest normalne.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

tak sobie wmawiaj :hihot: Testerzy pewnie na i3 testowali ;) 

Ale co sobie wmawiam? Grałem w to bardzo dużo a o problemach czytam w opiniach. Nie neguje skoro jest ich tak wiele to coś w tym jest. Testerzy zwracają uwagę głównie na wysokie wymagania. Stuter w tej grze nie istnieje a jakieś zauważalne przycięcia to policzę na palcach przez tyle godzin rozgrywki. Skoro wiele opinii mówi, że nie da się grać to doszedłem do wniosku j.w.

Lipa, że wiele osób nawet tego nie włączy ze względu na opinie bo gierka jest świetna

Opublikowano (edytowane)

Cholera jasna, nie wiem co wybrać, a chyba upolowałem RAM  w "dobrej" cenie i siłą rzeczy zmieniam PC. 
Z jednej strony spokojnie mógłbym polecieć grubo w 9800X3D, tylko... nie wiem, czy to jest mi w ogóle potrzebne?

W niektórych grach procki X3D mają oczywiście kosmiczną przewagę, ale czy z GPU, prawdopodobnie pokroju 9070 XT, w ogóle to zauważę? Zwłaszcza nadrabiając zaległości w grach? Podejrzewam, że nie...

Oczywiście zestaw będzie na najbliższe ładnych kilka lat (oby), a dopłacenie 600 zł to niby nie problem, tylko czy w mniej wymagających zadaniach nie będzie mimo wszystko różnicy w temperaturach? Testy pokazują, że chyba nie... Tym razem i tak nie chcę iść w minimalizm, ale raczej w dwuwieżowe pokroju jakiegoś Dark Rock Pro 3 czy innego Phanotm Spirit (choćby przez łatwość montażu - śrubki wypadną chyba wolnej części na środku), wiec w sumie ciepło nie powinno mieć znaczenia... no ale nie wiem!

Czy 9700X to dobry wybór za 1200 zł, czy bezwzględnie kupować tylko i wyłącznie 9800X3D? 

Ja pierdzielę... w co ja się wpakowałem, trzeba było czekać na GabeCube'a! :E 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

No absolutnie nie maksuję, a back-log mam taki, że klękajcie narody, ale chcę kupić coś w miarę future-proof. W niektórych grach ten 3D Cache robi mega różnicę - z drugiej strony, gdy już takie nadejdą, znowu pewnie będzie problem z GPU, a obecne produkcje chyba spokojnie ten 9700X ogarnia...

Jak to jest z ich chłodzeniem bez +200, bez wbijania LLC na 5 itp.? X3D robi jakieś większe problemy? Można np dać jednowieżowe przy 9700X, gdy tutaj już rzecz jasna nie? Jednowieżowego pewnie i tak nie dam, ale zastanawiam się nad praktycznymi różnicami w tych prockach. Czy np (700 będzie zawsze chłodniejszy? 

A przede wszystkim, czy Asrock jest niebezpieczny dla każdego CPU od AMD, czy tylko dla X3D? Bo gdybym z gorszym CPU mógł wziąć białego Asrocka... 

Jezu, najgorsze, że przy takim researchu włącza mi się zawsze totalne umysłowe ADHD :E 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

Ja kupiłem tego 9800X3D i się teraz bije z myślami, po co ja to brałem. Znowu będę musiał do kompa zajrzeć i zmieniać procki. 

Gdybym ja chociaż grał w gry dużo, esport jakiś to jeszcze a tu tylko bf6 czasami bez capa i world of warships z vsync na 100 fps :E

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

Czyli nie kupować? :E 
A tu jeszcze mam koszmarny problem z MOBO, ponoć GB się wiesza, w MSI sam nie wiem, ale trochę lipa płacić za USB 2.0 w 2025 z tyłu (niby do drukarki, klawiatury itp. starczy...), Asus nie ma RGB, Asrocka ponoć lepiej omijać... 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, sideband napisał(a):

Gdyby nikt nie kupował i by wisiało to zapewne byś nie kupił :E

Jakbyś potrzebował rzeczywiście to byś nie patrzył czy jest taniej 100 czy 200zł tylko byś kupił w normalnej cenie.

Mylisz potrzebę posiadania z chęcią posiadania.

Edit

Screenshot_2025-12-05-08-28-41-31_92b64b2a7aa6eb3771ed6e18d0029815.jpg

Edytowane przez Pentium D
  • Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Przecież tak się robi jak jest okazja :hmm: W tym przypadku nie jakaś duża, ale zawsze coś. Wydaje mi się, że lepsze rozważania od tej strony niż "a mogłem wziąć". 

Taka okazja że nie wykorzystasz 15% mocy tego CPU, faktycznie...

Za to bawić się w paczki, przelewy, rozbieranie sprzętu, potem znowu paczka, sprzedaż. Tobie się musi naprawdę nudzić ;) 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, galakty napisał(a):

Taka okazja że nie wykorzystasz 15% mocy tego CPU, faktycznie...

Za to bawić się w paczki, przelewy, rozbieranie sprzętu, potem znowu paczka, sprzedaż. Tobie się musi naprawdę nudzić ;) 

Teraz może i nie, ale kto wie co będzie za tydzień :E