Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, Sidr napisał(a):

Trzeba przyznać, że jest w tym spory aspekt komizmu. :)

Ty grasz w 1080p?

Da sie zrobić na tym forum ankiete? Jestem ciekaw ile osób gra 1080p. Te ciągłe epatowanie podawaniem wykresów z 5090 i 1080 jest męczące.

Jest normalne gdy toczy się dyskusja o wydajności CPU. Jesteśmy na forum stricte komputerowym a wciąż żywe jest przekonanie, że wydajność CPU ma mniejsze znaczenie w wyższej rozdzielczości :E

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Sidr napisał(a):

Za 850? Gdzie, jak, kiedy? :)

Od dobrego znajomego po prostu ;) 

12 minut temu, Send1N napisał(a):

Teraz już chyba Sidr wszystko wie na temat przyrostów od strony cpu :P :E 

@Phoenix. a ty nie miałeś czasem jeszcze 2 tyg temu 9500F? :) 

9500F,9600X,7800X3D bedzie :yuppie:

3 minuty temu, bleidd napisał(a):

CPU ma mniejsze znaczenie w wyższej rozdzielczości

No to to juz fenomen jest, a przeciez w kazdej rozdzialce wydajnosc cpu jest taka sama, do tego mamy juz czasy gdzie w 1440p procesory ograniczaja gpu i nie trzeba sie skupiac tylko na 1080p. 

• Upvote 3
Opublikowano

Od 2020 jechałem na i9 10850k, GPU: 2070S a od roku mam 4080S podpięty pod monitor 32" 4k 240Hz. Ostatnio wymieniłem swojego i9 na 9800X3D. BF6 i ogólnie dobrze zoptymalizowane tytuły to dużego przyrostu max FPS nie zauważyłem - 4k przy 4080S to musi być wąskie gardło - ale spodziewałem się tego. Największą różnicę widzę w 1% min. i średnie% FPSy. Za to w gierkach typu Squad, Arma już różnica w max FPSach jest i to znaczna - pomijam że optymalizacja tych tytułów jest średnia(zwłaszcza ArmA).

Czy 9800x3d był mi aż tak bardzo potrzebny? Pewnie nie ;D. Czy żałuje? Też nie, i9 10850k to też wtedy był taki trochę overkill do rtxa 2070S ale z drugiej strony przez 5 lat miałem spokój. Teraz z 9800x3d, to pewnie też kolejna wymiana nastąpi po 4-5 latach i o to mi chodziło :D 

Opublikowano

Tak, minimalny FPS wyznacza płynność gry i do niego powinno się dobierać CPU i RAM... no i mobo ofkors, bo co to za melodia, skoro CPU za 2500zł będzie siedzieć na mobo za 400zł z ograniczonymi opcjami. 

4080S przy 2160p z DLSS powinien bardzo ładnie pracować. 

Ale minimum FPS zapewnia tylko CPU, RAM i mobo. Tutaj masz 100% racji.

• Upvote 2
Opublikowano

Jasne, wiadomo że nie dobierasz CPU aby mieć fajne 1% low i średnie FPSy. Ale akurat w moim przypadku gdzie mam OLEDa i jadę na g-sync to fajnie mieć zamiast skoków 100-200FPS nawet te 140/150-200FPS. Chociażby nie odczuwam wtedy aż tak migotania od VRR, które przy OLEDach jest niestety momentami dość mocno upierdliwe. Także nie w każdym scenariuszu wykorzystam ten procesor na 100% ale zawsze te parę więcej FPSów się przyda :D 

No są asy, które pakują procesory za grubą kasę na najtańszą b650 ale to myślę, że bardziej z niewiedzy niż chęci. Po to mamy forum aby się czegoś dowiedzieć ;) Jak to mówią kto pyta, nie błądzi 

Opublikowano
2 godziny temu, bleidd napisał(a):

Jest normalne gdy toczy się dyskusja o wydajności CPU. Jesteśmy na forum stricte komputerowym a wciąż żywe jest przekonanie, że wydajność CPU ma mniejsze znaczenie w wyższej rozdzielczości :E

Tylko czysto teoretycznie nie ma wpływu wręcz min może wzrosnąć narzut wraz z rozdzielczością.

Ale w praktyce im wyższa rozdzielczość tym GPU staje się wąskim gardłem i stad te "mniejsze" wymagania od strony CPU. To jak jakbyś wrzucił limit klatek w niższej rozdziałce ;)

• Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

@galakty ale jedno i drugie się nie wyklucza :)

Casus @duniek, kiedy Nasz legendarny pclabowicz, już oznajmia koniec zakupów, że psy chore itd...a potem wrzuca okazyjny zakup na forum :E

Jak się w coś na pełnej wsiąko, to potem ciężko z tego wyjść całkiem.

powiem ci ze sprawy przybrały nieoczekiwany obrot - jak zawsze z wodnym zostawałem to teraz wszyskto idzie, trafił sie jeden old skulowiec co kupił teraz za 2k wodnego - ale nie jakies D5 czy bloki za 200- itemow bylo pelno, bloki innovateka cpu/gpu  - fullcovery na gtx470, 8800gtx i jakies starsze AGP, nawet te pasywne chklodnice konvekt o matic i pompke eheima :D

pomyslec ze za 6k chcialem sprzedac wszystko rok temu (szacowalem wartosc wszyskiego na 11-13k) nawet nie chcialo mi sie tego liczyc wtedy - finalne wyciagnalem 18k, i jeszcze sporo zostało :E 

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, sideband napisał(a):

Tylko czysto teoretycznie nie ma wpływu wręcz min może wzrosnąć narzut wraz z rozdzielczością.

Ale w praktyce im wyższa rozdzielczość tym GPU staje się wąskim gardłem i stad te "mniejsze" wymagania od strony CPU. To jak jakbyś wrzucił limit klatek w niższej rozdziałce ;)

Wiem, ale to IMO zbyt duże uproszczenie.

Można przecież grać w FHD@30 albo 4K@120 na low.

Opublikowano
44 minuty temu, miro napisał(a):

zważywszy że drewno nie lubi nagłych i dużych wahań temperatury, to powodzenia

Zapewne nie jest to drewno prosto z drzewa tylko jakieś przetworzone jak panel z podłogi albo te słomki "papierowe":hihot:

39 minut temu, Kadajo napisał(a):

No ładnie, ale to płyta główna, a nie obraz na ścianie. Jak wyżej piszą, powodzenia :E

Do budy typu akwarium fajna.

--------

Przyszła paczka z 9800X3D. Ktoś sobie 5 miesięcy temu złożył kompa. Proc za 2350 zł a po tych 5 msc -950 zł na odsprzedaży :kwasny:

Trochę lipa, że 2507PGE #pdk

IMG_20251206_110653.thumb.jpg.7c6a3025f57216ff2dce691049cd0683.jpg