Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Fedaykin napisał(a):

Sorry nie wiedzialem ze istniejesz, jakbym trafil na twoja oferte w sieci to bym ci zaplacil za opinie zanim kupilem, a ze patrzac na cennik kupilem w dobrej cenie zestaw to moge sie przemeczyc i podmienic niektore podzespoly. 

ale co to ma ze mna wspolnego?

pisze ci ze nie kazdy cpu pojdzie na 6600 na ram, czy 6ghz na rdzeniach.

takze pobozne zyczenai mozna sobie miec,

a nijak ma sie to do faktow co bedziesz w stanie ustawic.

polowanie na cos co pojdzie na 6600mhz na ram nie jest takie proste.

a ty piszesz jakby to byla po prostu wymiana 1 komponentu na 2 :lol2:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

ale co to ma ze mna wspolnego?

pisze ci ze nie kazdy cpu pojdzie na 6600 na ram, czy 6ghz na rdzeniach.

takze pobozne zyczenai mozna sobie miec,

a nijak ma sie to do faktow co bedziesz w stanie ustawic.

polowanie na cos co pojdzie na 6600mhz na ram nie jest takie proste.

a ty piszesz jakby to byla po prostu wymiana 1 komponentu na 2 :lol2:

Glownie piszesz ogolniki ktore sugeruja jedynie twoj elityzm, a daja zero odpowiedzi na cokolwiek, oprocz jakiegos wywyzszania sie i drwin. Moze ci to potrzebne do czegos w poniedzialek o 10 rano... to moze Knoppersa zjedz i bedziesz w stanie cos doradzic z sensem. 

W moim odczuciu tak to wlasnie bedzie polegalo na podmianie zestawu ktory mam na 32GB skoro z filmiku EH tam ten prowadzacy Konrad twierdzi ze z 32GB nie powinno byc problemow tak jak z tym zestawem ktory czeka na mnie w domu. 

A skoro chce miec komputer, mam na niego pieniadze i dostalem zestaw jaki dostalem w dobrej cenie to chyba wolno mi bylo dokonac zakupu nawet jesli bede wymienial czesci na papierze lepsza na nieco gorsze.

Dziwna to maniera, ze jak ktos przychodzi z pytaniami to lepiej na niego napluc zamiast doradzic - no chyba ze musze tobie zaplacic zebys wsadzil ten swoj elityzm do kieszeni zanim usiadziesz do pisania odpowiedzi ? :thumbup:

• Upvote 1
Opublikowano

@Fedaykin

jedynym ktory pisze z wyzszoscia jestes TY jak widze, do tego jakies zlote mysli o batonikach zachowaj dla siebie.

Podalem Ci konkretna informacje, ze to nie takie hop-siup zeby cos takiego ustawic.

Na co liczysz, ze dam Ci linka do takiego cpu ktory spelni te wysokei wymagania?

Ja skonczylem z Toba dyskusje.

Nie pomaga konkretna informacja, ze to czy tamto nie jest latwo ustawic - wojuj sam zolnierzu 

skoros najmadrzejszy i z gory wiesz co sie da skonfigurowac. :thumbup:

Opublikowano
4 minuty temu, Zachy napisał(a):

@Fedaykin

jedynym ktory pisze z wyzszoscia jestes TY jak widze, do tego jakies zlote mysli o batonikach zachowaj dla siebie.

Podalem Ci konkretna informacje, ze to nie takie hop-siup zeby cos takiego ustawic.

Na co liczysz, ze dam Ci linka do takiego cpu ktory spelni te wysokei wymagania?

Ja skonczylem z Toba dyskusje.

Nie pomaga konkretna informacja, ze to czy tamto nie jest latwo ustawic - wojuj sam zolnierzu 

skoros najmadrzejszy i z gory wiesz co sie da skonfigurowac. :thumbup:

Polecam przesledzic o co pytalem, co przy moim poziomie wiedzy filmik z EH dal jasna odpowiedz, ze latwiejsze bedzie dla mnie podmienienie tego zestawu ktory mam w komputerze na mniejszy zestaw, ktory da mi bez robienia doktoratu z OC lepsza wydajnosc.

Co ty napisales w odpowiedzi to przeciez:

@Fedaykin

Dziwne? wymysliles sobie ze pojdzie 96gb 6600, a nawet tego nie masz jak sprawdzic.

Wiesz jaki promil cpu z takimi ustawieniami jest w stanie dzialac?

A pozniej sie dziwisz ze podejscie jest takie a nie inne.

Rownie dobrze mozesz sobie wymyslic, ze cpu puscisz na 6GHz,

nawet go nie dotykajac fizycznie 

Trudno mi sie domyslic co takiego napisalem, ze az tak bardzo sie poruszyles zeby sobie kpic, drwic i wyciagac z dupy wrecz jakies takie dziwne przemyslenia lub komentarze - super ekspert z ciebie :thumbup:

Opublikowano

TO byla informacja nie drwina,

nie szukaj czegos czego nie ma.

Skoro tak sobie te 96gb 6600 upatrzyles

to przejrzyj internet ile osob trafia sample cpu ktore ida 1:1 na 6600

bo 2:1 6600 to guano a nie ustawienia.

Trudno sie domyslac? Oczywiscie, jak sie nie ma wiedzy i normalna odpowiedz z konkretna informacja nie dociera.

Opublikowano
35 minut temu, Zachy napisał(a):

TO byla informacja nie drwina,

nie szukaj czegos czego nie ma.

Skoro tak sobie te 96gb 6600 upatrzyles

to przejrzyj internet ile osob trafia sample cpu ktore ida 1:1 na 6600

bo 2:1 6600 to guano a nie ustawienia.

Trudno sie domyslac? Oczywiscie, jak sie nie ma wiedzy i normalna odpowiedz z konkretna informacja nie dociera.

Napisalem przeciez na poczatku ze taki zestaw kupilem gotowy. A moim pytaniem bylo to na co juz filmik z EH mi dal odpowiedz. Natomiast ty wypisujesz swoje eksperckie ekspertyzy glownie w postaci epitetow na temat mojej osoby/wiedzy i co tam jeszcze ewidentnie ci wpadnie do glowy. A ja jak wroce do domu podmienie 96 na 32 i 9950x3d na 9580x3d i tyle w tym temacie :thumbup:

Opublikowano (edytowane)

A ktos Ci dal zapewnienie ze te 96gb ruszy na 6600 1:1?

Bo od tego sie wszystko zaczelo :D

Wymysliles sobie konfig, nawet nie majac go w reku...

i ani razu go nie odpaliles.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
8 minut temu, Zachy napisał(a):

A ktos Ci dal zapewnienie ze te 96gb ruszy na 6600 1:1?

Bo od tego sie wszystko zaczelo :D

Wymysliles sobie konfig, nawet nie majac go w reku...

i ani razu go nie odpaliles.

Zalozylem ze ten ram bedzie dzialac, skoro jest w zestawie, a skoro nie to sobie go sprzedam i po klopocie.

Opublikowano

To ze ram jest 6600 nie znaczy ze na tyle ci go ustawili.

Rownie dobrze moze byc 5600 czy 6000.

Lepiej dokladnie sprawdz co oni tam wymodzili,

jesli masz choc troche wiedzy technicznej z am5.

Jesli nie popros kogos kto sie zna niech Ci to sprawdzi.

Zreszta gadanie o czyms, czego nawet w reku nie miales i nie odpaliles jest bez sensu.

Opublikowano
16 minut temu, Fedaykin napisał(a):

Zalozylem ze ten ram bedzie dzialac, skoro jest w zestawie, a skoro nie to sobie go sprzedam i po klopocie.

Przyznam szczerze że pogubiłem sie co masz, a co chcesz kupić.

Jak masz memorki 6600 to zawsze będziesz mógł ustawić na 6000, 6200 może, a może więcej, więc jak już je masz to bym zostawił.

Odnośnie cpu jak 9950x3d masz to jedyny sens sprzedaży jest gdy jednak tylko grasz nie pracujesz, więc moźna kase zaoszczędzić, czy na twoim miejscu zmieniał bym na 9850, nie, jak już to na 9800. W grach różnic pomiędzy tymi 3 cepami bez licznika fps nie zauważysz, co najwyżej w temperaturach I głośności chłodzenia 

Opublikowano
3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Przyznam szczerze że pogubiłem sie co masz, a co chcesz kupić.

Jak masz memorki 6600 to zawsze będziesz mógł ustawić na 6000, 6200 może, a może więcej, więc jak już je masz to bym zostawił.

Odnośnie cpu jak 9950x3d masz to jedyny sens sprzedaży jest gdy jednak tylko grasz nie pracujesz, więc moźna kase zaoszczędzić, czy na twoim miejscu zmieniał bym na 9850, nie, jak już to na 9800. W grach różnic pomiędzy tymi 3 cepami bez licznika fps nie zauważysz, co najwyżej w temperaturach I głośności chłodzenia 

Po prostu kupilem gotowy zestaw ktory ma 9950x3d + ten 96GB 6600 CL32. Kupilem go przez znajomego od kogos tam, dostalem dobra cene. Komputer stoi u siostry juz ale ja jeszcze na robocie za granica wiec jak wroce to bede na nim tylko docelowo grac, moze tez zgrywac filmy z blu-ray na dysk zebym mogl brac kolekcje na wyjazd. Wiec nie wiem jakie sa ustawienia, komp byl sprawdzony, wszystko chodzi ale skoro tak jak w filmie EH moze chodzi ale nie na optymalnej wydajnosci to podmienie cpu i ram i po sprawie.

Opublikowano
4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Jak juz masz , to bym zostawił, a jak będziesz przy kompie to wtedy będziemy dostrajac 

1 minutę temu, skalak23 napisał(a):

Dokładnie tak jak Sylwester napisał  te 96 GB 6600 możesz ustawić na 6000 cl30 i będzie to optymalne z tym iż trzeba będzie to w UEFI ręcznie rzeźbić i przy tej ilości pamięci nie tak łatwo ustabilizować

tutaj poczytaj dlaczego i co z czym się wiąże na AM5

Szczerze po obejrzeniu EH to nawet nie bede wiedzial co jak gdzie i po co. Ta zmiana roznicy to mi nie robi, zwlaszcza ze tez straty finansowej na tej podmianie nie bede mial, a moze lepiej bedzie sobie przeznaczyc kase i kupic ciekawszy monitor albo i 5090 chociaz nie wiem czy to GPU mi az tak bedzie potrzebne.

Opublikowano (edytowane)

Skoro nie chcesz za dużo grzebać w ustawieniach pamięci to lepiej wymień na 32 GB 6000MHz CL 30 a jak chcesz top to jak najmniejszy dostępny CL przy 6000 MHz z tym że cl 30 raczej powinno być bezproblemowe niżej może być róznie

Edytowane przez skalak23
Opublikowano (edytowane)

Najlepiej niech kupi 32gb albo 48gb 6000 cl28 czy 30.

niby na dzis 32gb moze ludziom wystarczac,

ale kompa kupuje sie na dluzej.

odpali expo i powinno dzialac od strzala.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
27 minut temu, Fedaykin napisał(a):

Szczerze po obejrzeniu EH to nawet nie bede wiedzial co jak gdzie i po co. Ta zmiana roznicy to mi nie robi, zwlaszcza ze tez straty finansowej na tej podmianie nie bede mial, a moze lepiej bedzie sobie przeznaczyc kase i kupic ciekawszy monitor albo i 5090 chociaz nie wiem czy to GPU mi az tak bedzie potrzebne.

A ile to ustawień? Na tych 96gb ustawiasz expo, potem tylko zegar na 6000 i dzielnik 1:1.

3 opcje odnośnie ram.

Opublikowano
35 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

A ile to ustawień? Na tych 96gb ustawiasz expo, potem tylko zegar na 6000 i dzielnik 1:1.

3 opcje odnośnie ram.

No to czemu te pamieci sa sprzedawane jako 6600 i amd expo kiedy nie beda dzialac na tych ustawieniach. A po zmianie na te wartosci o ktorych piszesz to bedzie porownywalna wydajnosc jak na zestawie 32GB 6000 CL30 ? Czy nie wiem trace 5% fps w grach ?

Opublikowano (edytowane)

6600 MHz AMD expo ale zapewne działają  z dzielnikiem 1:2  A NIE 1:1  gdzie aby to miało sens żeby MHz zdołały nadrobić stratę wydajności przy dzielniku 1:2 i wyższym CL musisz wziąć  pamięci o taktowaniu od 8000 MHz

Jakbyś poczytał ten link co ci podawałem to byś wiedział dlaczego tak to jest.

Z dzielnikiem 1:1 nie tak łatwo jest ustabilizować pamięci na 6400MHz przy 6600 MHZ 1:1  zrobi to promil procesorów wszystko zależy od jakości kontrolera pamięci jaki trafił się nam w procesorze.  A pojemność kości też ma znaczenie  ogólnie im większa pojemność tym trudniej ustabilizować na wysokich MHz przy dzielniku 1:1

Edytowane przez skalak23
  • Like 2
Opublikowano
10 minut temu, skalak23 napisał(a):

6600 MHz AMD expo ale zapewne działają  z dzielnikiem 1:2  A NIE 1:1  gdzie aby to miało sens żeby MHz zdołały nadrobić stratę wydajności przy dzielniku 1:2 i wyższym CL musisz wziąć  pamięci o taktowaniu od 8000 MHz

Jakbyś poczytał ten link co ci podawałem to byś wiedział dlaczego tak to jest.

Z dzielnikiem 1:1 nie tak łatwo jest ustabilizować pamięci na 6400MHz przy 6600 MHZ 1:1  zrobi to promil procesorów wszystko zależy od jakości kontrolera pamięci jaki trafił się nam w procesorze.  A pojemność kości też ma znaczenie  ogólnie im większa pojemność tym trudniej ustabilizować na wysokich MHz przy dzielniku 1:1

Czyli jak ktos umie to sobie poustawiac to na czym stanie i caly ten system bedzie stabilny to na tyle dobry bedzie ten kontroler pamieci w CPU - to tym bardziej zabawa nie dla mnie raczej :thumbup:

Opublikowano

Już widzę jak masz profil expo 6600 na ramie 😆 skąd te bajki bierzesz ? 

Może z xmp pomyliłeś ? 

1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

3 opcje odnośnie ram.

Dla mnie to kolejny ludzik co kupuję coś a później myśli, jak można kupić 96gb do gier a później się pytać co lepsze i zmieniać na 32gb ? 😆

Zero wyobraźni i logicznego myślenia.