Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, wallec napisał(a):

Takich ścinek nie da się nie zauważyć... niestety nie zanosi się, że zostaną one wyeliminowane a szkoda bo może bym kupił wtedy.

Jednak komfort rozgrywki jest najważniejszy a takie przycinanie jak wyjmujesz miecz -> amdip/stuter, rzucasz czar -> amdip/stuter... to nie dla mnie

Tyle dobrze, że oficjalne kanały i developerzy gier zaczynają o tym mówić to może chociaż pare rozumnych osób się w pore zorientuje (przed zakupem).

Ja właśnie siadłem na 9800x3D no i faktycznie mi w DS2:OTB na 9800 full stock bez pbo zastuterował w ostatnich tak 2h rozgrywki tak z 4 razy dla porównania 5800x puszczony na 4.7 na szybkich b-die DR ciął brutalnie co zmianę kamery xD
Oczywiście winna jest gra i skopane patche ale mimo to 9800x3D nawet niegrzebany zmienił mi doznanie z rozgrywki z "co to za fuckfest?" Na małe ścinki w totalnie nie istotnej cutscence. W sumie podejrzewam, że z CO -20 nie zobaczyłbym żadnej sciny tak jak mam teraz puszczony. Powiem ci tak w tym co mam to :E gówno jest płynne. Nie twierdzę, że nie mogą się zdarzyć komuś stuttery, bo widziałem szerg nakręconych krzywych akcji ale heh u mnie ich nie mam i już się jaram na FH6 bo wiem, że min. fps to mi się będzie zgadzał jak nigdy. 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Art385 napisał(a):

Ja właśnie siadłem na 9800x3D no i faktycznie mi w DS2:OTB na 9800 full stock bez pbo zastuterował w ostatnich tak 2h rozgrywki tak z 4 razy dla porównania 5800x puszczony na 4.7 na szybkich b-die DR ciął brutalnie co zmianę kamery xD
Oczywiście winna jest gra i skopane patche ale mimo to 9800x3D nawet niegrzebany zmienił mi doznanie z rozgrywki z "co to za fuckfest?" Na małe ścinki w totalnie nie istotnej cutscence. W sumie podejrzewam, że z CO -20 nie zobaczyłbym żadnej sciny tak jak mam teraz puszczony. Powiem ci tak w tym co mam to :E gówno jest płynne. Nie twierdzę, że nie mogą się zdarzyć komuś stuttery, bo widziałem szerg nakręconych krzywych akcji ale heh u mnie ich nie mam i już się jaram na FH6 bo wiem, że min. fps to mi się będzie zgadzał jak nigdy. 

Czekałem i czekałem, kiedy zmienisz procka. Doczekałem się :) Teraz tu będziesz boje toczył i dopieszczał każdy zakamarek krzemu :hihot:

Opublikowano

I tu cię zaskoczę nie wiem czy AM5 jest tak postarane w porównaniu do AM4 czy udało mi się trafić wyjątkowo lubiące się podzespoły ale wszystko działa idealnie i nie czuję aktualnie potrzeby robić cokolwiek.
Znaczy dla zasady wrzuciłem CO i cpu wbija 5.2 GHz na wszystkich jajkach wsio wystraczy. Cpu nawet na full stock chłodny, mobas full wypas, kręcenie ramu mija się z celem. Tutaj naprawdę nie ma co rzeźbić. Najbardziej się cieszę, że nie przyżydziłem na płycie, bo warta każdej złotówki 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

AM5 na start bylo juz dopracowna platforma,a am4 to bylo jeszcze troche takie raczkowanie, ja od premiery AM5 do dzis nie mialem z niczym probemu, a troche plyt i procesorow juz przerobilem ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

You sure bud? ; D

Ja kupiłem sobie AM5 na początku 2023 i przecież na początkowych biosach sporo dramatów było ; D

Najpierw mega wolny boot a potem problemy z kompatybilnoscia pamieci gdzie płyty miały bardzo ograniczoną ilość w Qvol czy jak sie ta lista nazywa.

Reddit pękał w szwach od ludzi pytających o AM5 bo najczęściej z bootem były problemy, coś co dopiero późniejsze biosy rozwiązały.

Opublikowano

Dla mnie problem wystepuje wtedy kiedy cos nie dziala i dluzszy boot sie do tego nie zalicza bo komputer dziala nadal poprawnie, a to ze jest teraz krotszy to fakt, ja od premiery zlozylem wiele zestawow i nigdy problemu z pamiecia nie bylo, zreszta lista qvl to jest pic na wode od zawsze i pamiec nie musi byc na liscie zeby dzialac i faktycznie na start byla lista krotka ale to nie bylo jednoznaczne z tym ze pamiec ktorej nie ma na liscie nie bedzie dzialac poprawnie wiec sie zastanow czy to faktycznie byl problem ;) 

A patrzac z perpektywny problemow jakie byly na am4 to to co pokazalo am5 to tak jak art napisal praktycznie bezoblsugowa i bezproblemowa platforma.

Oczywiscie nie twierdze ze ktos nie molg miec jakis problemow bo mogl ale to jest naturalne, tylko nie bylo zadnych krytycznych przypadkow poza palacymi sie cpu na poczatku. 

Ja osobiscie od am4 i wejscia w amd na 3700x do dzis nie mialem zadnych problemow z platforma oraz na tych komputerach co skladalem. 

Opublikowano

Nie wiem jak AM4 wygladalo bo ja bylem cale zycie team intel.

Dopiero w 2023 zmienilem na AMD no i nie powiem, był ciężki szok :E

Co do długiego bootu to wiesz, kupujesz nowy, niby nowoczesny komputer a odpala sie 2 minuty, kiedy twój stary komputer startował dużo szybciej. Dla jednych może to być problem.

• Upvote 1
Opublikowano

Na początku na AM4 w biosie timingi dla ramu wklepywało się w hexach tylko 1337 ogarniał. Dopiero potem zrobili nakładkę dla peasantów :E ale to nie znaczy, że nie potrzebowałeś doktoratu z ramu aby ustawić sobie jakieś wyższe takty. 
AM5 to jest cycuś malina bezobsługowa. 

• Upvote 3
Opublikowano
W dniu 7.05.2026 o 16:31, Krzysiak napisał(a):

U mnie w domu 4 różne zestawy am5, 2 od 2023 i zero problemów. 

Znajdzie się na forum parę osób, które powiedzą Ci, że masz problemy o których nie zdajesz sobie nawet sprawy. AMDip chociażby :hihot:

• Haha 4
Opublikowano

Panowie spokojnie ja tu jestem od problemów na AMD. Niestety na razie na AM5 nie znalazłem żadnych. Możliwe, że ze starości wzrok nie ten albo na razie żadnych nie widziałem. 

Opublikowano (edytowane)

@Art385niebieskie trolle Ci napiszą że masz problemy o których nie wiesz...tak, ci sami trolle którzy twierdzą że kapcie arrow są szybsze lub nie gorsze niż 9800x3d w grach :hihot:

Po czym chcą wrócić do lga1700 bo zauważyli jakie to gónwo na 1851 wyszło i dali się nabić w butelkę kupując to  :rotfl2:

Edytowane przez Krzysiak
  • Haha 5
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

@Krzysiak LGA 1851 to jak ślub ze starą babą. Z braku laku niby spoko ale perspektyw brak.

A sąsiadka (am5) młoda i  ładniejsza, do tego mogła być Twoja...i jak tu żyć? :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Haha 3
Opublikowano

Niby te 9850X3D wyżyłowane pod korek ale jak się trafi spoko sztuka to jeszcze można trochę docisnąć :D 

Na 9800X3D miałem stabilne 5500-5550mhz. Tutaj jest jednak te 200Mhz więcej. Temperaturowo też jest elegancko.

Przy scalar x10 w Cyberpunku spokojnie by wbiło 5.8 na wszystkich jajkach ale nie lubię tak pałować więc u mnie to jest przy x2.

To jest oczywiście profil daily, w pełni stabilny.

Rating chłodzenia wg oceny płyty Asusa to 163-164 pts.  

Stricte pod giercowanie absolutny top killer procek. 

CP2077_boost_150.jpg

BAT_4.jpg

• Like 1