Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się czy ci ludzie tak samo w życiu najpierw kupują np dom a później się zastanawiają czy dobry kupili 🤣 Bo dla mnie to jest nie pojęte żeby coś kupić w ciemno a później się pytać …

Więc dla mnie to zwykły troling jest bo nie mówimy i tanich przypadkowych zestawach z marketu za 3k ;) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Zastanawiam się czy ci ludzie tak samo w życiu najpierw kupują np dom a później się zastanawiają czy dobry kupili 🤣 Bo dla mnie to jest nie pojęte żeby coś kupić w ciemno a później się pytać …

Więc dla mnie to zwykły troling jest bo nie mówimy i tanich przypadkowych zestawach z marketu za 3k ;) 

Wiesz co... od dawna, jeszcze naście lat temu na labie dało się podobny schemat zaobserwować.
Ktoś coś kupuje na pałę albo po ubogim researchu, zakłada wątek szukając argumentów na siłę i czekając na paczkę chce być poklepany po pleckach i usłyszeć najlepiej od starej gwardii "tak, świetnie zrobiłeś, nie dało się lepiej".

@ket_rab Cena zacna ale sklep od 6 miechów na allegro, pachnie przekierowaniem z ali. Nie chciałbym być w skórze gdy komuś taki procek umrze, bo jak widać TRAY/OEM.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
1 godzinę temu, Zachy napisał(a):

Pisalem ze 6600 ram 1:1 to mozna sobie pomarzyć, tak jak cpu na 6ghz :)

Ale wyszło ze szydze i kpie :hihot:

Ja mogę max ustawić 6200, na 6400 nawet nie wstaje do windy, do uefi czasem dojdzie i w nim się zawiesi.

A czemu mam 6000, bo na 6200 w takim bf6 1%low fps leci drastycznie w dół, pewnie jak bym luzował timmingi to bym to naprawił, ale mi się nie chce, stracę dni/ może tygodnie naprawiając to, a w najlepszym wypadku zyskam 5% wydajności, to wolę ten czas na gry i seriale poświęcić.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Masz normalnie ochrone kupujących.

Generalnie sprawnie to dziala.

Kiedys facet sprzedał mi uszkodzona karte do retro pc. Mowil ze to ja uszkodzilem :) byl zatarty wiatrak i przegrzal sie gpu najprawdopodobniej, a typ mowil ze to moja wina, jak karte odpalilem moze na 5min.

Allegro pogodziło nas obu - obaj dostalismy rekompensate...

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
20 godzin temu, Fedaykin napisał(a):

No to czemu te pamieci sa sprzedawane jako 6600 i amd expo kiedy nie beda dzialac na tych ustawieniach. A po zmianie na te wartosci o ktorych piszesz to bedzie porownywalna wydajnosc jak na zestawie 32GB 6000 CL30 ? Czy nie wiem trace 5% fps w grach ?

Będą działać. Przy taktowaniu RAM powyżej 6000 z automatu ustawia się dzielnik 1:2 pamięci, więc przy 6600 wszystko wstanie, tylko wydajnościowo będzie nieoptymalne. Jak już Ci pisali inni, 6600 1:1 nie zrobisz, ale lekko obniżysz taktowanie i będzie działać synchronicznie jak trzeba. Będziesz przy sprzęcie, to pokierujemy co i jak.

Opublikowano
Godzinę temu, Merqus4 napisał(a):

Trudno, będzie trzeba polować

Cały czas są wersje TRAY za 1699 w xkomie i mi tam się przy tej cenie szukać nie chciało za to przeszczęśliwy jestem, że anulowałem zamówienie na 7800x3d z traya i nie przyżydziłem tych kilku stówek.
9800x3D jest przekozacki na razie przetestowałem jako tako CO - 10 i robię teraz -20 ale to co ja tu widzę to są jakieś chore akcje w CB24 trzyma 5.2 GHz xD i max 78 stopni a AIO wbiło raptem 1.2k rpm. Z czymś takim można spokojnie czekać na obniżki zena 6 bez bólu.

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, tomcug napisał(a):

Będą działać. Przy taktowaniu RAM powyżej 6000 z automatu ustawia się dzielnik 1:2 pamięci, więc przy 6600 wszystko wstanie, tylko wydajnościowo będzie nieoptymalne. Jak już Ci pisali inni, 6600 1:1 nie zrobisz, ale lekko obniżysz taktowanie i będzie działać synchronicznie jak trzeba. Będziesz przy sprzęcie, to pokierujemy co i jak.

A mozliwe jest ustawienie tego CL nizej niz ten nominalny przez producenta, bo ogladalem kilka innych filmow na EH i tam czesto MTs ida w gore i te timingi tez zreszta?

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, tomcug napisał(a):

Nawet 6400 przy 1:1 nie ma żadnej gwarancji że będzie w pełni stabilne.

U mnie na 9800x3d po paru minutach memtestów przy 6400 sypie błędami.

Dopiero 6200 jest w pełni stabilne.

Edytowane przez kamil039c
Opublikowano
23 minuty temu, Fedaykin napisał(a):

A mozliwe jest ustawienie tego CL nizej niz ten nominalny przez producenta, bo ogladalem kilka innych filmow na EH i tam czesto MTs ida w gore i te timingi tez zreszta?

Jak Ci kosci pozwola i IMC da rade to mozesz probowac 6000cl26-28 ustawic.

Opublikowano
23 minuty temu, Fedaykin napisał(a):

Tak, ustawienia fabryczne zawsze są z zapasem względem faktycznych możliwości RAM.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.05.2026 o 09:05, Lameismyname napisał(a):

Chociaż na dzień dzisiejszy najlepiej po pieniądzu wychodzi paradoksalnie 7800X3D.

Ja dziś odebrałem 7800X3D za 800zl i miałem do wyboru jeszcze 9800X3D za 1300zl ale wolałem roznice na coś innego dołożyć. Dopłata z 9600X wyszła mnie 200zl 😎 

IMG_0105.jpeg

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 3
Opublikowano
15 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

I co z tego jak i tak zaraz  kupisz 9800 :E

Poki co jest jak jest, zmienic zawsze mozna :boink:  

Najwazniejsze, ze fpsy wroca w mojej gierce bo ten staroc doslownie zamiata tego 250k w mojej grze :hihot: