Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Niesamowite że hardware unboxed był w stanie pół filmu dedykować intelowi i przez 10 minut zachwalać nowe procki. WOW

Oby tak dalej, ale niestety widzę, że już powoli zaczynają gotować żabę i szykują się na recenzję nova lake dodając do filmików threadripery - na 100%będą porównywać nova lake do AMD threadriper ze względu na to jak bardzo w plecy z ilością rdzeni jest AMD…

Nie wiem, co bierzesz, ale jeśli już musisz, ogranicz do połowy :hmm::boink:

Edytowane przez AMDK11
  • Haha 8
Opublikowano
Godzinę temu, AMDK11 napisał(a):

Nie wiem, co bierzesz, ale jeśli już musisz, ogranicz do połowy :hmm::boink:

Możecie chłopa z Tworek przestać cytować bo wtedy gucio ignorowanie daje, nadal w Waszych postach mi się te durnoty wyświetlają. PLISSS!

• Haha 7
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 30.04.2026 o 13:22, tomcug napisał(a):

Test właśnie wleciał na stronę:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/ryzen_9_9950x3d2_test_recenzja_opinia-50553.html

Zrealizowany dzięki uprzejmości @Zachy.

Myślę, że zawiera wszystko, co potrzebne w kontekście 9950X3D2, w tym porównanie do 9950X3D przy tym samym limicie mocy oraz sprawdzenie wpływu braku parkowania na osiągi w grach.

Siemka, 

Mam kilka pytan do tego testu, z gory dziekuje za wytlumaczenie moich watpliwosci.

1) w niniejszym tescie w grach 9950x3D2 w tabelkach jest pokazywany w dwu konfiguracjach jeden z wlaczonym parkowanie drugi bez:

- co to dokladnie daje i czemu 9950x3D nie jest testowany z tymi samymi opcjami

- dlaczego w niektorych grach wylaczone parkowanie rdzeni daje wiecej fps a w innych mniej (wiec raz jedna opcja na gorze innym razem druga na gorze np w tym requiem to 25 fps

2) co do samych wynikow w grach 9850x3D definitywnie jest na samej gorze w usrednionej tabeli a czesto w poszczegolnych grach tez, chociaz nie zawsze - co za tym idzie ten procesor jest ewidentnym krolem jesli chodzi o gry i jesli celuje osobiscie w posiadanie topowego procka uzasadniona bedzie podmiana z 9950x3d na 9850x3d

3) procesor testowanych jest w grach w ktorych jest testowany - z czego to wynika ? czy te gry posiadaja wbudowany benchmark ? mnie osobiscie interesowac beda troche inne gry - czy sluszne jest zalozenie ze 9850x3d bedzie na samej gorze w grach typu:

arc raiders, helldivers, f1, world of warcraft, pubg, indiana jones, diablo 4 plus inne ktore tu nie byly testowane - czy jednak warto szukac po jutubach testow w tych poszczegolnych grach (rozumiem ze to troche dzielenia wlosa na czworo no ale warto sie doinformowac mimo wszystko)

4) czy duzo trace z wydajnosci majac na procesorze Noctua NH-D15 G2 vs jakies 420mm AIO (proart/arctic/etc.)

Opublikowano
40 minut temu, Fedaykin napisał(a):

1) w niniejszym tescie w grach 9950x3D2 w tabelkach jest pokazywany w dwu konfiguracjach jeden z wlaczonym parkowanie drugi bez:

- co to dokladnie daje i czemu 9950x3D nie jest testowany z tymi samymi opcjami

- dlaczego w niektorych grach wylaczone parkowanie rdzeni daje wiecej fps a w innych mniej (wiec raz jedna opcja na gorze innym razem druga na gorze np w tym requiem to 25 fps

Fabryczna konfiguracja 9950X3D2 to włączone parkowanie rdzeni, więc wyniki bez dodatkowej adnotacji to wydajność, którą procesor osiąga po prostu po zainstalowaniu sterowników chipsetu bez dodatkowych modyfikacji. Ale ponieważ procesor ten ma oba chiplety z dodatkową pamięcią cache L3, to uznałem, że warto wyłączyć parkowanie, żeby sprawdzić, co potrafi w grach pełna 16-rdzeniowa konfiguracja z dużą L3. Dla 9950X3D nie ma sensu tego robić, gdyż drugi chiplet ma cache L3 o standardowej pojemności, więc nie ma sensu wrzucać gier dodatkowo na słabsze pod gry rdzenie.

A dlaczego czasem wyłączone parkowanie potrafi wręcz obniżyć wydajność, wynika to z opóźnienia w komunikacji między chipletami, które jest spore z uwagi na pośrednictwo trzeciego jądra krzemowego (tzw. jądro I/O) w komunikacji między nimi. Do tego powiększona pamięć cache L3 też ma wyższy czas dostępu od L3 o standardowym rozmiarem, co razem tworzy spore opóźnienie i ewidentnie w niektórych grach powoduje to problemy, gdy są one uruchomione na obu chipletach jednocześnie, czyli bez parkowania. Morał z tego jest taki, że nie ma sensu wyłączać parkowania nawet na 9950X3D2, chyba że celem jest ewentualne podniesienie wydajności w jakiejś konkretnej grze lub kilku konkretnych grach, wtedy można przetestować.

2) co do samych wynikow w grach 9850x3D definitywnie jest na samej gorze w usrednionej tabeli a czesto w poszczegolnych grach tez, chociaz nie zawsze - co za tym idzie ten procesor jest ewidentnym krolem jesli chodzi o gry i jesli celuje osobiscie w posiadanie topowego procka uzasadniona bedzie podmiana z 9950x3d na 9850x3d

Różnice w grach między 9800X3D/9850X3D a 9950X3D/9950X3D2 generalnie są na tyle małe, że w praktyce moim zdaniem nie mają znaczenia. Dlatego rozważanie 9950X3D(2) czysto pod gry nie ma sensu, bo jest dużo drożej, a do tego nawet minimalnie wolniej. Te dwa procesory są dla ludzi, którym zależy, że komputer był i mocny w grach i w programach, bo np. programują na komputerze czy są grafikami 3D. Dla gracza 9850X3D i 9800X3D to optymalny wybór.

3) procesor testowanych jest w grach w ktorych jest testowany - z czego to wynika ? czy te gry posiadaja wbudowany benchmark ? mnie osobiscie interesowac beda troche inne gry - czy sluszne jest zalozenie ze 9850x3d bedzie na samej gorze w grach typu:

arc raiders, helldivers, f1, world of warcraft, pubg, indiana jones, diablo 4 plus inne ktore tu nie byly testowane - czy jednak warto szukac po jutubach testow w tych poszczegolnych grach (rozumiem ze to troche dzielenia wlosa na czworo no ale warto sie doinformowac mimo wszystko)

Generalnie 9850X3D jest najlepszym CPU do grania w niemal każdej grze, choć czasem zdarza się, że jego przewaga np. nad Intelami jest niewielka albo wręcz czasem Intel potrafi być nieco szybszy. Nie ma więc 100% reguły i zdecydowanie zalecam poszukania benchmarków w grach, które Cię interesują. A co do doboru gier, dostępność wbudowanych benchmarków nie ma z tym żadnego związku, wszystkie gry są testowane w ręcznie wybranych scenariuszach odpowiednich do porównywania procesorów. Wybrane zostały takie, które są wymagające dla procesorów i nie robią problemów w trakcie testów. Ale w drugiej połowie roku będę robić nową procedurę testową CPU, więc będzie okazja, aby zgłosić swoje propozycje.

4) czy duzo trace z wydajnosci majac na procesorze Noctua NH-D15 G2 vs jakies 420mm AIO (proart/arctic/etc.)

Nie, przy tak mocnym chłodzeniu powietrznym nie będziesz w istotny sposób tracił wydajności względem AIO. Noctua co prawda nie schłodzi 9850X3D tak dobrze jak AIO, ale różnica temperaturowa będzie na tyle niewielka, że taktowanie rdzeni pod obciążeniem ucierpi na tym tylko minimalnie, tak że tego nie zauważysz w liczbie FPS.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, tomcug napisał(a):

Fabryczna konfiguracja 9950X3D2 to włączone parkowanie rdzeni, więc wyniki bez dodatkowej adnotacji to wydajność, którą procesor osiąga po prostu po zainstalowaniu sterowników chipsetu bez dodatkowych modyfikacji. Ale ponieważ procesor ten ma oba chiplety z dodatkową pamięcią cache L3, to uznałem, że warto wyłączyć parkowanie, żeby sprawdzić, co potrafi w grach pełna 16-rdzeniowa konfiguracja z dużą L3. Dla 9950X3D nie ma sensu tego robić, gdyż drugi chiplet ma cache L3 o standardowej pojemności, więc nie ma sensu wrzucać gier dodatkowo na słabsze pod gry rdzenie.

A dlaczego czasem wyłączone parkowanie potrafi wręcz obniżyć wydajność, wynika to z opóźnienia w komunikacji między chipletami, które jest spore z uwagi na pośrednictwo trzeciego jądra krzemowego (tzw. jądro I/O) w komunikacji między nimi. Do tego powiększona pamięć cache L3 też ma wyższy czas dostępu od L3 o standardowym rozmiarem, co razem tworzy spore opóźnienie i ewidentnie w niektórych grach powoduje to problemy, gdy są one uruchomione na obu chipletach jednocześnie, czyli bez parkowania. Morał z tego jest taki, że nie ma sensu wyłączać parkowania nawet na 9950X3D2, chyba że celem jest ewentualne podniesienie wydajności w jakiejś konkretnej grze lub kilku konkretnych grach, wtedy można przetestować.

Różnice w grach między 9800X3D/9850X3D a 9950X3D/9950X3D2 generalnie są na tyle małe, że w praktyce moim zdaniem nie mają znaczenia. Dlatego rozważanie 9950X3D(2) czysto pod gry nie ma sensu, bo jest dużo drożej, a do tego nawet minimalnie wolniej. Te dwa procesory są dla ludzi, którym zależy, że komputer był i mocny w grach i w programach, bo np. programują na komputerze czy są grafikami 3D. Dla gracza 9850X3D i 9800X3D to optymalny wybór.

Generalnie 9850X3D jest najlepszym CPU do grania w niemal każdej grze, choć czasem zdarza się, że jego przewaga np. nad Intelami jest niewielka albo wręcz czasem Intel potrafi być nieco szybszy. Nie ma więc 100% reguły i zdecydowanie zalecam poszukania benchmarków w grach, które Cię interesują. A co do doboru gier, dostępność wbudowanych benchmarków nie ma z tym żadnego związku, wszystkie gry są testowane w ręcznie wybranych scenariuszach odpowiednich do porównywania procesorów. Wybrane zostały takie, które są wymagające dla procesorów i nie robią problemów w trakcie testów. Ale w drugiej połowie roku będę robić nową procedurę testową CPU, więc będzie okazja, aby zgłosić swoje propozycje.

Nie, przy tak mocnym chłodzeniu powietrznym nie będziesz w istotny sposób tracił wydajności względem AIO. Noctua co prawda nie schłodzi 9850X3D tak dobrze jak AIO, ale różnica temperaturowa będzie na tyle niewielka, że taktowanie rdzeni pod obciążeniem ucierpi na tym tylko minimalnie, tak że tego nie zauważysz w liczbie FPS.

A to jeszcze dodatkowe pytanie odnosnie pamieci, z racji ze moge podmienic: 

- co bedzie dla mnie pod katem gier lepsze (po zmianie 9950x3d na 9850x3d czy 96GB 6600 CL32 czy 64gb 6000 CL30 czy moze 32GB 6000 CL28 - korzystajac z koniunktury moge podmienic 96GB na mniejszy zestaw tylko nie jestem pewny czy wielsze znaczenie ma MTs czy CL ani co dany zestaw bedzie w stanie osiagnac z takim procesorem. Czy wyzsze MTs nadgoni CL lub w druga strone ?

Edytowane przez Fedaykin
Opublikowano (edytowane)

Siema Pipek! ;)

Protip:

Jak chcesz się bawić w multikonto to dla ściemy musisz kupić intela, coś popodkręcać, wbić punkty reputacji itp itd i dopiero po kilku mesiącach przejść na AMD.

Jak Cię znowu wyczają, to musisz na nowym koncie zacząć od jakiegoś innego subforum w stylu Motoryzacja itd.

Inaczej jesteś bez szans, na PCLAB tak musiałem z 2 lata skakać na multi bo mnie zbanowali za jakąś "bzdurę" ;)

Nawet jak wrzucałem print screen i na windowsie miałem defaultową tapetę to od razu mnie raportowali... ciężki temat żeby działać "incognito" na multi :(

Edytowane przez wallec
  • Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, ju-rek napisał(a):

Masz stabilne 6600cl32 na 96gb ram? Pokaż ZenTimings.

Do komputera na razie nie mam dostepu to sobie robie plan co bede wymieniac jak wroce z kontraktu.

Opublikowano
12 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Walcuś mógłbyś krzywą mordę dawać w spoiler z jakimś ostrzeżeniem, bo człowiek wchodzi w temat, zobaczy miniaturkę i od razu ma odruch wymiotny widząc tę gębę :hihot:

wystarczy że walcownie dasz do ignorowanych i żeby inni nie cytowali ;-)

Opublikowano
W dniu 29.04.2026 o 09:41, DżonyBi napisał(a):

Widze ze konfiguracja pamieci jak i sam temat dla kogos kto nie siedzi w tym temacie to wrecz czarna magia, takze podmienie sobie ten zestaw na 32GB, zeby nie drazyc gleboko tego tematu az tak.

Opublikowano

Jedyna czarna magia to na sucho wymyslac konfiguracje pamieci,

jak sie nawet komputera nie odpalilo i nie sprawdzilo czy mozna w ogole 6600 odpalic

i zgadywac co by bylo gdyby babcia miala wasy :)

Opublikowano
4 minuty temu, Zachy napisał(a):

Jedyna czarna magia to na sucho wymyslac konfiguracje pamieci,

jak sie nawet komputera nie odpalilo i nie sprawdzilo czy mozna w ogole 6600 odpalic

i zgadywac co by bylo gdyby babcia miala wasy :)

Dostalem deal na kompa z polecenia znajomego, chyba wydawac kase na ktora ciezko pracuje moge, a skoro teraz scisk z ramem jest duzy to raczej nie bedzie problemu zeby podmienic na bardziej kompatybilny zestaw. Natomiast nie kumam skoro forum dla entuzjastow czemu takie dziwne podejscie, jak czlowiek sie pyta o cos....

Opublikowano

@Fedaykin

Dziwne? wymysliles sobie ze pojdzie 96gb 6600, a nawet tego nie masz jak sprawdzic.

Wiesz jaki promil cpu z takimi ustawieniami jest w stanie dzialac?

A pozniej sie dziwisz ze podejscie jest takie a nie inne.

Rownie dobrze mozesz sobie wymyslic, ze cpu puscisz na 6GHz,

nawet go nie dotykajac fizycznie ;D

Opublikowano
5 minut temu, kekeke napisał(a):

Z zenem za niecale 1540 można dostać 9800x3d na amazonie.

Sprzedałem swojego 9950x3d i kupiłem 9800 :E

Dobrze, że mówisz. Akurat mnie koleżka zielony męczy o upgrade swojego 7500f na coś mocniejszego.

Opublikowano
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

@Fedaykin

Dziwne? wymysliles sobie ze pojdzie 96gb 6600, a nawet tego nie masz jak sprawdzic.

Wiesz jaki promil cpu z takimi ustawieniami jest w stanie dzialac?

A pozniej sie dziwisz ze podejscie jest takie a nie inne.

Rownie dobrze mozesz sobie wymyslic, ze cpu puscisz na 6GHz,

nawet go nie dotykajac fizycznie ;D

Sorry nie wiedzialem ze istniejesz, jakbym trafil na twoja oferte w sieci to bym ci zaplacil za opinie zanim kupilem, a ze patrzac na cennik kupilem w dobrej cenie zestaw to moge sie przemeczyc i podmienic niektore podzespoly. 

Opublikowano
12 minut temu, Merqus4 napisał(a):

Dobrze, że mówisz. Akurat mnie koleżka zielony męczy o upgrade swojego 7500f na coś mocniejszego.

Poszły błyskawicznie, na allegro też były po 1600.