Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Akurat TVki sie wypalaja kilkukrotnie bardziej od monitorow. Na 34 oledach nie wyglada to źle. IPs/VA sa ok to nie ten poziom ale niektore sa calkiem przyzwoite szczegolnie te zniskim inputlagiem

65" LG oled od 7 lat gra praktycznie non stop, 0 wypalenia więc nie dramatyzował bym z tym wypalaniem, w telefonach podobnie, całe życie samsung a też pisali ze amoledy sie wypalaja, nigdy mi się nie zdarzyło 

23 minuty temu, galakty napisał(a):

@Kadajo W 1080 taka różnica, a w 4K to wgl pewnie nic nie będzie... Oczywiście testują podstawkę, na modach sytuacja może być zupełnie inna, trzeba by poczekać na kogoś znającego temat

image.thumb.png.15c4917d608a1e8789c20943679ef5ef.png

Jak będę miał 60 fps z FG to mnie więcej nie trzeba a to jest mi w stanie nadal praktycznie zapewnić aktualna platforma.
Co do modów to 2024 chce mieć względnie czystego. Jak wywaliłem z 2020 wszytko to zaczął działać jak złoto... Dlatego tez w 2024 nie mam zamiaru już modować na amen, tylko w sumie dwa mody widzę jeśli w podstawce będzie w tym temacie lipa, do traffica FSLTL i ewentualnie SimFX dla efektów atmosferycznych. Ale to tylko jeśli w podstawce tych efektów nie będzie albo będą biedne.

Ogólnie 8 rdzeniówki starzeją się znacznie wolniej niż się spodziewałem.

• Upvote 1

41 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To było już wcześniej. Tylko myślałem, że to aio i czekałem aż będę coś zmieniać. No ale po zmianie wczoraj to samo. No ale może teraz ruszanie na działającej na max pompie coś da. Okaże się później :)

Przewód zasilający do PSU docisnij :E

Masz coś takiego w jabłkach. To się skaluje dobrze do pewnej ilości rdzeni. Tak to masz za dużo rdzeni CPU i GPU zeby to pomieścić razem jak np taka kostka 4090 to już więcej nie wciśniesz. Musiałybyc jakieś chiplety. Jakby to sens miało AMD już by coś wypuszczało w końcu robią APU do konsoli.

Ten 3d cache to coś zbliżonego do szybszych pamięci

50 minut temu, piet napisał(a):

X870 trenuje ram przez kilka minut?

a dlaczego ma nie trenowć, taka domena AM5, nie chipsetu

dajesz w biosie potem context memory restore na enabled i memory power down na enabled i startuje w sekundy

Edytowane przez mimuszek
  • Upvote 1

22 minuty temu, piet napisał(a):

Zasiedziałem się na AM4 i w temacie pierwszego odpalenia po złożeniu AM5 jestem zielony. X870 trenuje ram przez kilka minut? Czy może lepiej puścić pierwszy start z jedną kostką? 

Mi płyta po włożeniu nowego pracka testowała ram z 10-15 minut. Nie widziałem że tak długo może to trwać.

Edytowane przez lysyn

2 minuty temu, Stjepan napisał(a):

https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_am5_wsparcie_procesory_zen6-36427.html

2027 ładnie, o AM4 też mówili że do 2020 będzie wspierane.

Niech się AMD uczy na błędach Intela, a będą królować dekadami.
Intel im praktycznie oddal rynek spiąć w ciepłym kurwidołku który im się ostatecznie na łeb spadł.

• Like 1

Nie ma co jeszcze grzebać Intela AMD powoli go podgryza ale dalej to mniej jak 29% rynku desktop, 23% mobile i 25% serwerów:

https://www.techspot.com/news/105490-amd-now-commands-287-consumer-desktop-cpu-market.html

Kilka lat albo więcej takiej padaki od Intela bedzie potrzeba żeby AMD ich przeskoczyło