Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@maxmaster027 Ty chyba nie czytasz co ja pisze :) Pytałem o ustawienia. Ja robiłem na niskie, u Ciebie widzę na screen najniższe. Więc po prostu w złych ustawieniach zrobiłem :)

Nie po prostu napisalem o presecie low, chodzilo mi oczywiscie o najnizsze ustawienia. Ale to tylko dlatego, ze nie kazdy ma 4090, i ten FPS na 4070/4070Ti czesto nawet na 720p i najnizszych ustawieniach w takiej juz leciwej grze jak SOTTR przynajmniej u mnie jak nie podkrece karty do granicy kerzmu pokaze 15-20% bottlenecka GPU. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

W sumie na pure Seba się nie bawił w PBO dał na sztywno 5.4ghz przy 1.25v i miał +2% kosztem 2w poboru:)

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry?page=0,54

W cb2024 3% za 4waty:)

Może w przypadku 9800x3d lepszy od PBO jest mnożnik na sztywno:)

W sumie do czasów X3D to ja zawsze ustawiałem Ryzeny na sztywno i było git, przynajmniej pewność stabilności duża :D 

Potem zablokowali i temat znowu powrócił

Edytowane przez galakty
Opublikowano
21 minut temu, ju-rek napisał(a):

Wstanie, ale jest ściana na 2200 i znacząco spada wydajność. Max 2166. Lipa

Tak myslalem. U mne jest to samo na 6400/2133, 6400 z 2100 czy 2166 dziala, ale z 2133 nie chce. Te -1 -1.5ns mniej powoduje niestabilnosc, oczywiscie wstaje, ale bledami sypie, mimo ze procesor robi bez problemu 2133 i 2166, tak jak i 6400 cl28 to przy połączeniu 2133 i 6400 juz nie dziala. Ciekawi mnie czemu nie dali kontrolera z 8700G do 9800x3d. Moze jest drozszy czy cos takiego.

Opublikowano (edytowane)

Ceny ryżego na olx nawet do 3300 plnow od skalperow... Jednak warto byla zapolowac w xkom w dzien premiery. 

I ten opis...

Ogłoszenie wystawione tylko tak na jakiś czas (jakby komuś bardzo zależało, żeby mieć go jak najszybciej).

Normalnie nie miał być na sprzedaż, ale na razie i tak nie mam wszystkich części, żeby go używać, więc jakby ktoś chciał, to mogę sprzedać
.

Edytowane przez aureumchaos
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jak by nie gierki to bym przez kręgosłup dawno wąchał kwiaty od spodu. Więc dzięki za radę.

Sorry, zapomniałem ze ty jesteś do wyra przykuty czy jakoś tak. No to teraz ma więcej sensu. :)

Jak się tak zastanawiam to nie wiem, czy ja tyle gier skończyłem ogólnie w życiu :E

Mało jest ambitnych i ciekawych gier, które by zasługiwały na mój czas.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kadajo 45. Cel na ten rok 50. 

@maxmaster027  -25 CO VSOC 1.13V +100 scalar x3, 1080p najniższa jakość

Zrzutekranu2024-11-12154155.thumb.png.42d8402d26d0232e3a76ab8d19405860.png

No to ładny FPS, min 353 widac roznice. Moj działa na 5150mhz all core (bclk 102) scalar 10x dlatego taki wynki 438, normalnie to by bylo okolo 420.  Pewnie w CS2 Go jakbys puscil benchmarka byloby ponad 900FPS a przy oc na 5.6ghz moze nawet z 1000fps :) widac proc wybitnie dobry

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

No to 9800X3D już do mnie jedzie... żebym tylko miał czas zabrać się za testy przed weekendem ;)

Do mojej płyty jedyny bios, który wspomina 9800X3D to wersja beta.

image.thumb.png.5a73d235f438f35f4b534ee0b1728931.png

Instalować to bez obaw?

Do tej pory używałem tej wersji:
image.thumb.png.0b532e9592ebbd459eb7c5e370cd3d13.png

Biosy

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Jak się tak zastanawiam to nie wiem, czy ja tyle gier skończyłem ogólnie w życiu :E

Mało jest ambitnych i ciekawych gier, które by zasługiwały na mój czas.

Też tylu nie ogarnąłem chyba w całym życiu :E Właśnie też to jest powodem tego, że uznałem iż obecny sprzęt jeszcze rok przynajmniej posłuży bez zmian.

• Upvote 1
Opublikowano

Ciekawi mnie czy to ktoś z forum przytulił ode mnie 9800X3D :D  Dodałem sobie aż 100zł względem faktury za fatygę i już źle sie czułem z wkraczaniem na terytorium skalperstwa i w ciągu kilkunastu minut ktoś kupił i zanim zdążyłem ściągnąć ogłoszenie kilka osób dobijało się o przesyłke.

Myślałem, że ludzie są troche mądrzejsi i te za 3000zł wzwyż nie schodzą jak za 2 tyg ma być nowa pewnie większa dostawa a one sie mimo takiej ceny ładnie sprzedają, możecie zobaczyć jak opcja przesyłki olx z nich znika bo ktoś wpłacił już. Nic tylko być skalperem jak nawet bez botów i z kilkoma kontami tylko na tej premierze można było zarobić tyle siana

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, wrobel_krk napisał(a):

Przeglądam parametry i chyba Twoja płyta źle odczytuje temperaturę Hotspota, bo jakim cudem jest chłodniejszy od obudowy procesora i rdzeni?

Przejrzałem wszystko swoje zrzuty z HWinfo z 7800X3D i obecnego 9800X3D i ZAWSZE Hotspot jest cieplejszy :woot:

pCT7uNl.png

Edytowane przez PaVLo