Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Więcej co będzie lepsze 4x16SR czy 2x32 DR w stabilności żeby chodziło na 6000cl30 plus sensowne timnigi. Typuje 2x32 podobnie jak AM4?

Ogólnie się przyjęło, że 2x32 będzie lepsze ale chętnie poznał bym opinię ludzi którzy mają 4x16GB.

Edytowane przez bourne2008

Godzinę temu, NoviAMG napisał(a):

Czym bardziej wypiłowany ram, tym mniej co ujemnego przyjmie cpu. Powiedzmy na 6000mhz cl30 mogę dać co na -35 spokojnie, przy 6400cl30 jest to już -30

Jesli to 0-30 jest stabilne to nie ma sensu sie rozwodzic na 5ptk roznicy w curve bo -30 to bardzo dobra wartosc ;)

37 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Więcej co będzie lepsze 4x16SR czy 2x32 DR w stabilności żeby chodziło na 6000cl30 plus sensowne timnigi. Typuje 2x32 podobnie jak AM4

Definitywnie 2*32gb, u mnie na 7800x3d one sie bujaly na spokojnie na 6400MHz, a to nie byl ich koniec

Z 9800x3d jeszcze nie testowalem ich

6 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Ogólnie się przyjęło, że 2x32 będzie lepsze ale chętnie poznał bym opinię ludzi którzy mają 4x16GB.

4*16gb to tylko same problemy zeby to odpalic i ustabilizować nawet na 6000MT

Edytowane przez Zachy

9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

-30 to bardzo dobra wartosc ;)

Marzenie tyle mieć 😎

1 minutę temu, NoviAMG napisał(a):

5050mhz jak odkręcam kurek z fps :)

Ile to jest kurek? I w czym sprawdzałeś? Bo też chcę sprawdzić czy już wszędzie trzyma 5400. Póki co w tym co sprawdziłem wszędzie jest ok. 

9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Zachy przy + 200 on Ci lata na 5425 czy na ile? 

Wrzucalem gdzies wczesniej CB23, patrzylem 3DMarki itp i jest 5424 :)

8 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Spróbuję na 9800x3d jak już wjedzie, z co -30 mam i tak w grach 5050mhz jak odkręcam kurek z fps :)

Pewnie podbijajac vsoc i vmisc da sie co-30 czy -35 na 9800x3d osiagnac, ale przy jakich wartosciach tych napiec to nie wiem, moze potestuje i poprobuje pozniej jak sie bede nudzil. Tylko czy warto jest CO zwiekszac do oporu kosztem tych napiec?

Edytowane przez Zachy

Godzinę temu, Mizu napisał(a):

Ustawiłem -15 CO, PBO +200 i scalar 10x i ledwo drgnęlo tylko na ~5275mhz i 23.5k w CB23, nie wiem jak 5.4ghz ogarnąć :stukniety:

Ale w cb23 Ci będzie spadać. Odpal sobie 3dmark. Będziesz w gry grać czy w cb23?

Zawsze coś w winda może być wszędzie widzę w testach w11 24h2 nie wiem jak inni tu mają

14 minut temu, kaTus napisał(a):

W peaku pobierało 287W

Czyli 8,96 W na jeden wątek, to niewiele mniej niż w 9800X3D, ale i tak więcej niż w przypadku serii 7000, no ale za to o 1/4 wydajniej (w CB23) i to się w sumie zgadza ok. 25% więcej papu i 25% lepszy wynik. Faktyczny progres jest, ale w efektywności go nie widzę.

Edytowane przez sert

https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-9-9950x/images/efficiency-multithread.png

9950x wydajniejsze energetycznie od 7950x, 7900, 7950x3d, 7800x3d wysoko bo zablokowane na nizszm TDP/ppt.

Żeby porównać np ipc to by trzeba przy tym samym zegarze sprawdzić. Wydajność energetyczna przy takim samym limicie. Ale te znów do końca bo różne procki mają peak wydajności przy różnym poborze.

5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

U mnie trzyma 5400 już w cinebench, win 11, najnowszy preview.

Zrób print screena w trakcie testu z HWInfo na wierzchu, to będzie dowód ;)

3 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

9950x wydajniejsze energetycznie

Co to znaczy/jest rozumiane "wydajniejsze energetycznie" ?

Edytowane przez sert

Godzinę temu, sert napisał(a):

Zrób print screena w trakcie testu z HWInfo na wierzchu, to będzie dowód ;)

Stronę wcześniej masz screen z wynikiem na ponad 24k. Powinien Ci wystarczyć za dowód :)

2 godziny temu, Zachy napisał(a):

Wrzucalem gdzies wczesniej CB23, patrzylem 3DMarki itp i jest 5424 :)

A sprawdzałeś +225? W sumie takie 5450 byłoby spoko 😎

2 godziny temu, wrobel_krk napisał(a):

Ale w cb23 Ci będzie spadać. Odpal sobie 3dmark. Będziesz w gry grać czy w cb23?

Zawsze coś w winda może być wszędzie widzę w testach w11 24h2 nie wiem jak inni tu mają

Najnowsze w11 daję trochę więcej pkt w cb23 na standardowych ustawieniach. Porównałem to na świeżych instalacjach z 7950x3d. Wynik z sygnatury na HWbot zrobiłem z allcore -20, wcześniej musiałem ustawiać pojedyncze rdzenie, żeby osiągnąć 37k.