Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, ju-rek napisał(a):

Temp w pokoju 24.3

Ciekawa rzecz 🤔
U Ciebie procesor w spoczynku pobiera 16W, u mnie 26W
Chyba tuta jest problem wyższej temperatury, możliwe, że nowy bios to poprawi, bo obecny chodzi jak wcześniejszy 7800X3D 🤔 

Edytowane przez PaVLo

Hmm, gdzieś mi to umknęło, ale jeśli tak, to na jak nisko z tym zszedł, bo może u siebie sprawdzę coś mniej :woot:

edit//

nie no, 1.3V to ja nie dam dla tego CPU :woot:, gdy ręcznie ograniczałem to już przy 7800X3D do 1.2V, bo też skakało ponad 

Edytowane przez PaVLo

28 minut temu, PaVLo napisał(a):

Hmm, gdzieś mi to umknęło, ale jeśli tak, to na jak nisko z tym zszedł, bo może u siebie sprawdzę coś mniej :woot:

edit//

nie no, 1.3V to ja nie dam dla tego CPU :woot:, gdy ręcznie ograniczałem to już przy 7800X3D do 1.2V, bo też skakało ponad 

Przy tzw 1:1 z reguły daje sie powyżej 1.2V jeżeli to ma miec wydajnosc, tzn wycisniete timingi itp. Najczesciej to 1.25-1.3V. Natomiast przy 2:1:1 czyli np 7800/1950 8000/2000 8400/2100. Napiecie w zależnosci od sztuki procesora i płyty głównej bedzie sie wahało od 0.8V do 0.95V. 

Poniżej 8000:2000 0.85SoC 12min IDLE nieco poniżej 14W

Zrzutekranu2024-11-01123.thumb.png.e0830ffa28308ca27896b5dc1e0f5a2b.png

Poniżej 6324/3162 1.29SoC 12min IDLE około 21W

1do1hw1.thumb.png.7ac4bcef052fd08edcf81b229fe1dd9d.png

Już wszystko w porządku, to podwyższone zużycie w IDLE to składnia kilu programów działających w tle, najwięcej do tego dorzuca sterowanie RGB od pamięci i płyty głównej. Po wyłączeniu spada również do nawet 13W :woot: Ale cóż, nie da się tego ustawić w biosie, ani innym programem, a dyskoteki nie chcę, więc trzeba przełknąć te dodatkowe 5-10W zużycia

8 minut temu, PaVLo napisał(a):

Już wszystko w porządku, to podwyższone zużycie w IDLE to składnia kilu programów działających w tle, najwięcej do tego dorzuca sterowanie RGB od pamięci i płyty głównej. Po wyłączeniu spada również do nawet 13W :woot: Ale cóż, nie da się tego ustawić w biosie, ani innym programem, a dyskoteki nie chcę, więc trzeba przełknąć te dodatkowe 5-10W zużycia

Kiedys używałem SignalRGB fajny program, laczy wszelkiej maści sprzety RGB w jedną całość i pozwala wszystko zaprojektowac, wlaczac rozne sceny, nastroje, ma tez follow video lub sound, wreszcie sami userzy tworza rozne wzroy RGB do sciagniecia, a wszystkie urzadzenia mozna rozlożyc na tzw pulpicie RGB tak ze jak fala kolorow przechodzi to mozesz wszystko dopasowac. Super program, niestety ma jednen minus duże zużycie procesora, a zablokowany w firewallu probuje non stop wysylac sygnal doslownie 1h to bylo 10k żądań wyslania to wplywa na obciazenie proca ok 10%, co rozniez wplywwa juz na sam FPS i wydajnosc. Mimo tego uzywalem bardzo dlugo, jakos specjalnie przy procach X3D nie czuc spadku wydajnosci. Mozesz sobie sprawdzic moze akurat przypasuje i szczegolnie jak masz duzo urzadzen RGB. Ja mam 7 i wszystkie poprawnie wykrywalo i pozwalalo sterowac. https://signalrgb.com/

@PiPoLiNiO

To umnie przy -35 wyrzuci CBR23.2 a -30 przelatuje bez problemu 🫣

Trzeba sprawdzić ze sztywnym ratio i Vcore, gdyż w tej opcji wchodzi więcej opcji do poprawienia stabilności w bądź razie odnoszę takie wrażenie ;)

Edytowane przez sniper76

@sniper76 Aktualnie sprawdzam -27, +200 i vsoc 1.14 :) 24 491 PKT :)

2 godziny temu, ryba napisał(a):

BTW. ktos wie kiedy wjedzie kolejna partia x3d do sklepow? Tydzien-dwa?

Ohoho, czyżby jednak pożegnanie z Intel? 

Edytowane przez PiPoLiNiO

15 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Uuu, komputer mi się popsuł. Ciekawe czy padła płyta czy zasilacz. Zgasł sam z siebie, 0 reakcji na włączanie. Kable sprawdzone, siedzą oki wszędzie. Jutro zobaczymy co się odwaliło ...

Jakis czas temu @wkamil73 mial podobnie.

Sprobuj bios flashowqc moze wstanie