Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Nie tylko tam :E Tylko trochę więcej ruchu kamery i wszędzie wali artefaktami :E

Czego wyście się spodziewali? Nv, zamiast ZREDUKOWAĆ skutki "super" technologii WZMOCNIŁO przyczyny, wincyj fejkowych fps, wincyj artefaktów :boink:

ale na slajdach będzie 5070 > 4090 i mokro w majtach %-)

Już widzę ten lag jak z 40fps zamiast zrobienia 60-70, będzie 120-150fps

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kartofel napisał(a):

Przez ostatnie 30 godzin nagrzane 80 stron xD Kiedy ja to przeczytam.

Co to będzie przy pierwszych paskach z testów xD

a odnośnie prawdziwej wydajności dalej nic nie wiadomo :wariat:

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

No tu wychodzi że Vanguard to jakaś topowa linia, a pisałeś że lipa totalna. 

Suprime to topka na pewno.

Ale ciekawe że tutaj jest napisane że są 4 core pipe z 5070.

Co w sumie dalej daje wielką lipę. 6 jeszcze spoko.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Wiadomo, trzeba poczekać na testy - ale jeżeli w rasterze 5080=4090, to ta druga cenowo nie ma prawa bytu :] 

Bez szans, no i pamiętaj, że jeszcze z pół do półtora roku będzie tylko 16GB na tej karcie. 64MB vs. 72MB cache'u, znaczne różnice w ilości ROP/TMU/shaderów i na koniec ominięcie całkiem choćby jednego słupka wydajności w rasterze na slajdach z CES. 4090tka odstawia 4080 czasem i o 55% a 45-50% nie jest rzadkością. Jeśli 5080 znajdzie się w połowie dystansu to będzie super. W AI i RT to już prędzej. 

3 godziny temu, michaelius33 napisał(a):

Generowanie kilku klatek pośrednich to mega opcja bo otwiera się możliwość użycia monitorów z naprawdę kosmicznym odświeżaniem.

Dokładnie to jest ta deska, której obecnie złapał się mój tonący optymizm. Niech chociaż to zrobią porządnie i niech w grach 120fps będzie interpolowane sensownie do 480Hz to będzie to pierwsza funkcja nowych kart Nvidii od 2016r, którą osobiście uznam za naprawdę przydatną. Pytanie jak będzie wyglądał końcowy obraz, jak będzie wyglądał lag i jakie będą koszty, bo jak normalnie będzie 160fps a interpolacja zbije do 120 i wtedy podbije do 480 to też tak średnio. Podobnie z pytaniem o v-sync i wsparcie w grach np. co ogromną ilością gier z capem na 160, 200 czy 250fps?
Wiele znaków zapytania, ale naprawdę trzymam kciuki, że wyjdzie z tego coś świetnego. (edit: oj, chyba jednak nie)
Proce o 300% szybsze (do 480fps w grach gdzie obecnei jest ledwo 100-150fps) nie pojawią się pewnie wcześniej niż za dekadę albo kilka, więc to bardzo potrzebna funkcja. Jest jendak ryzyko, że celem tej funkcji w opinii Nvidii jest interpolacja gier z path tracingiem z np. 50fps, a wtedy może nas czekać potężne rozczarowanie.

3 godziny temu, xtn napisał(a):

Mnie najbardziej interesuje 5070 za 550$, jeżeli będzie normalna dostepnośc i brak niespodziewanych rzeczy na Świecie, to w wakacje powinny być w promocjach po ok. 2000zł i 

2900 do 2000 to daleka droga. Chyba zbytni optymizm.
Jak już poczekasz tyle, to będziesz niedaleko premiery wersji z pamięciami 3GB co da 15-18GB na modelu 5070, o ile taki zrobią. Myślę, że promki za 2600zł to realny optymistyczny scenariusz, no chyba, że AMD wywali cały dział marketingu i sprzedaży na pysk i zacznie prawdziwą konkurencję w tym segmencie, ale 90% osób wybierających w tej cenie 4070Super, może nie zainteresować się Radkiem nawet jeśli ma więcej RAMu i o 1/3 lepszy raster w podobnej cenie. A wtakiej sytuacji Nvidia za 2100zł to Ci łaskawie zaoferuje latem 5060tkę 16GB z wydajnością poniżej 4070 (bez Super) w rasterze. ;)

Mimo wszystko zapowiada się lepsza wydajność/zł w porównaniu do pierwszej sensownej karty Nvidii obecnie czyli 4070Super, więc "always look on the bright side"

Szybszy RAM, być może fajny frame gen w DLSS4, może wyraźnie lepsze RT (choć z 12GB to i tak się nie zaszaleje) to i tak lepsze niż nic. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

@Kadajo co się stało? już nie rzucasz PMCR w kąt na rzecz konsol? 

Teraz, djpawelus napisał(a):

a co z CPU jak ten FG wygeneruje np 400klatek w grze w ktorej bez FG jest 100fps i juz to koniec cpu? Czy FG nie obciaza cpu?

nie ma wpływu 

Opublikowano
10 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Czego wyście się spodziewali? Nv, zamiast ZREDUKOWAĆ skutki "super" technologii WZMOCNIŁO przyczyny, wincyj fejkowych fps, wincyj artefaktów :boink:

ale na slajdach będzie 5070 > 4090 i mokro w majtach %-)

Już widzę ten lag jak z 40fps zamiast zrobienia 60-70, będzie 120-150fps

Na 100% masz 4090 i Cie boli że niedługo cieżko Ci bedzie go sprzedac za 3500zl. Jeżeli masz niezła wersje i na gwarancji to moze 3200 cos takiego. Bo inaczej tego sie nie da wytłumaczyc

• Haha 6
Opublikowano
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Czego wyście się spodziewali?

Wy czy ja? Ja jeszcze na pclabie pisałem, że konfa nvidii i ich słupki z prezentacji będą się opierały głównie na nowych dodatkowych fejkowych klatkach :E Sprawdziło się w 100%

• Upvote 1