DżonyBi 1 971 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 13 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): Nie miałem 4090 w Aio Mam 4090 Suprim Liquid X z drugą rewizja pompki. Ponoć zmiana ta miala miejsce po targach CES 2023. Cichutenki jak mysz pod miotłą i super chlodny. Cewki tez ledwo slyszalne i to bez locka fps. Trzeba sie mocno skupic, zeby je uslyszec. Zadnego UV nie robilem na tej karcie, bo nie ma takiej potrzeby. 6090 na pewno kupie w wersji AiO. Edytowane 8 Stycznia przez DżonyBi 1
lukadd 2 913 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 5 minut temu, aureumchaos napisał(a): A byly juz jakies leaki czy wersje Super dostana wiecej VRAMU czy tylko troche wiecej Cuda cores? Daj spokój jak coś wyjdzie to pewnie dopiero za ~rok na pobudzenie sprzedaży. 5080 korzysta z pełnego układu GB203 więc jest opcja tylko raczej na dodanie Vram. Może jakaś 5080Ti na odpowiednio pociętym GB202. Ale tego nie stwierdzisz to już marketingowcy nvidii zdecydują co się opłaca, kiedy i co ma jaki sens wypuścić. 1
bofff 127 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 3 minuty temu, DżonyBi napisał(a): Mam 4090 Suprim Liquid X z drugą rewizja pompki. Ponoć miało to miejsce po targach CES 2023. Cichutenki jak mysz pod miotłą. Cewki tez ledwo slyszalne i to bez locka fps. a jakie masz temperatury po powiedzmy 1h grania? bo to co mnie najbardziej zastanawia w LC z dedykowaną chłodnicą to niska pojemność cieplna takiego rozwiązania albo oddajesz maksymalną ilość ciepła i wtedy wentylatory na maxa albo jest cicho ale temperatura płynu rośnie bardzo szybko ja w 4090 doszedłem do 3x360 grube +1080 ostatnio na lato i dopiero mam kulturę pracy jak chciałem extra 100-150W to nie wiem jeszcze jedna 360? 1
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 14 minut temu, ODIN85 napisał(a): Tak szczerze to o żadnej dobrego słowa nie słyszałem. Ja polecam Asusa a inni gadają że są najgorsi. Przez jedyne 25 lat jedyne dwa GPU jakie mi padły to były asusy. Co prawda z lapka od nich jestem zadowolony a że ich gamer nexus nie tak dawno trochę naprostował, to może nawet kiedyś się skuszę na coś do desktopa.
MarcoSimone 672 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jaki wpływ na GPU ma DLSS? W sensie jakie zasoby zużywa? I jaki wpływ na starsze RTX 3000/4000 bedzie miał DLSS 4.0? Czy przypadkiem nie będzie bardziej dociskał starszych kart a tym samym jeszcze bardziej uwypuklając "wydajność" serii 5000? Pytam jako laik bo nie wszystko jest dla mnie jasne i zroumiałe.
Doamdor 1 786 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 24 minuty temu, Umpero napisał(a): Jak ma się sprawa obsługi klienta, odsyłania karty na gwarancję? Która z firm ma pod tym względem najlepsze opinie? MSI, Gigabyte, Zotac? W zamkniętej budzie i przy innych wentylach niesłyszalne. Taki sam problem miałem z chłodzeniem wodnym, zamknięta obudowa w niczym nie pomogła. 18 minut temu, Element Wojny napisał(a): Ostatnio gdzie nie wejde "NIE KUPUJ ASUSA!" Kupiłem RTX 4060 od Asusa, ale boje się sprawdzać. 28 minut temu, DżonyBi napisał(a): https://www.techspot.com/news/106230-nvidia-launches-rtx-50-blackwell-gpus-2000-rtx.html Tutaj jest analiza wykresów Nvidii. Based on Nvidia's charts, the RTX 5070 seems 20 – 30% faster than the RTX 4070 at 1440p. This would place the RTX 5070 slightly ahead of the RTX 4070 Super for about $50 less. Nvidia made similar claims for the RTX 5070 Ti, estimating a 20 – 30% performance improvement over the 4070 Ti at 1440p (ignoring the misleading DLSS 4 numbers). The RTX 5080 shows a similar story: a 20 – 30% performance improvement over the RTX 4080. As for the RTX 5090, the non-DLSS 4 numbers indicate a 20 – 40% performance gain over the RTX 4090. However, since the RTX 5090 is priced 25% higher, most games would need to achieve closer to a 50% gain to yield a 20% improvement in cost-per-frame. Cenowo i wydajnościowo najrozsądniej brać RTX 5070 Ti, który przy odsprzedaży niewiele straci na wartości. Ciekawe jak długo RTX 5090 utrzyma cenę, bo RTX 4090 szybko staniał. Edytowane 8 Stycznia przez Doamdor
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Dajcie mi chwile, zaraz pierwsze testy 4
DżonyBi 1 971 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 10 minut temu, bofff napisał(a): a jakie masz temperatury po powiedzmy 1h grania? Po 1h? Gralem w Wukonga wymaksowanego w 4K po kilkanascie h dziennie. Przy ciaglym obciazeniu ~ 400W temperatura nie przekracza 60C@1100rpm max. HOT spot delta ~10C. Pamieci 70-72C, a to dlatego, ze nie maja bezposredniego kontaktu z wodą. Bios silence bez UV. Jako ciekawostke napisze, ze na biosie performance ta karta ma standardowo ustawiony TGP na 480W. Suprim Liquid X 5090 ma juz chlodnice 360. Edytowane 8 Stycznia przez DżonyBi
Smalec 1 551 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 4 minuty temu, bofff napisał(a): ja w 4090 doszedłem do 3x360 grube +1080 ostatnio na lato i dopiero mam kulturę pracy jak chciałem extra 100-150W to nie wiem jeszcze jedna 360? W lato z topką to zawsze wyzwanie, nie ważne czy powietrze, czy woda. Chyba najlepiej przenieść się z graniem do kuchni 1 1
Fenrir_14 825 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia @PiPoLiNiO innej opcji nie ma z tymi cewkami. Nikt gwarancji na to nie daje i tak samo wymiany piszczącej sztuki na cichutką w sklepie po przetestowaniu w domu też jakoś nie widzę. Kart na bank będzie mało na premierę to jedno a drugie pytanie czy będą na premierę wersję LC od Asusa bo z nimi nie można być niczego pewnym. To że coś mają na folderach reklamowych czy ogólnie na stronie nijak się ma z ogólną dostępnością towaru. Przerobione wielokrotnie.
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Kur*a przez 10 sekund widziałem na tym foto kononowicza bahaha
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 23 minuty temu, Umpero napisał(a): Jak ma się sprawa obsługi klienta, odsyłania karty na gwarancję? Która z firm ma pod tym względem najlepsze opinie? MSI, Gigabyte, Zotac? Opinie to nie wiem ale korzystałem z serwisu GB, bo mi mobas padł, to w sklepie podyktowałem miłej Pani co jest uwalone aby zapisała na zgłoszeniu, płyta wróciła naprawiona i właśnie na niej siedzę. Dodatkowo najwięcej GPU miałem od GB i żodyn nie kucnął. Ostatnie GPU od nich to 3080, które dalej śmiga u chrześniaka. Jak będę teraz polował na Nvidię to też u GB.
michaelius33 354 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 29 minut temu, Gret napisał(a): Takie pytanko offtopowe, masz monitor 240hz. Gierka generuje 120kl/s bez FG. Włączas FG żeby dobić do 240kl/s czy zostawiasz 120kl/s? Chciałem tak zrobić w The First Descendant , ale po włączeniu generatora klatek fps wzrosło z 100 na 120 , więc wyłączyłem. Reszta albo ma twardo zakodowany cap na 120 fps albo dobija do 240 w miarę na luzie. 1
RTX4090 358 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Teraz, PiPoLiNiO napisał(a): Jeśli to prawda to w Speed Way nawet spory skok na moje. Raptem 30 parę procent w średnim RT. Szczerze ? Jak na zwiększenie jednostek ze 128 na 170 + nowej generacji jednostki ? BIEDA. 1
Marvf 69 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 10 minut temu, MarcoSimone napisał(a): Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jaki wpływ na GPU ma DLSS? W sensie jakie zasoby zużywa? I jaki wpływ na starsze RTX 3000/4000 bedzie miał DLSS 4.0? Czy przypadkiem nie będzie bardziej dociskał starszych kart a tym samym jeszcze bardziej uwypuklając "wydajność" serii 5000? Pytam jako laik bo nie wszystko jest dla mnie jasne i zroumiałe. Wydaje mi się że ktoś już to wstawiał więc z góry przepraszam za dublet. Może być tak jak piszesz, seria 3000 wraz z usprawnieniem RT nie otrzyma równolegle optymalizacji jak seria 4000 i 5000
Radio Tirana 1 043 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 14 minut temu, MarcoSimone napisał(a): Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jaki wpływ na GPU ma DLSS? W sensie jakie zasoby zużywa? I jaki wpływ na starsze RTX 3000/4000 bedzie miał DLSS 4.0? Zużywa pamięć karty graficznej. Możesz sobie zobaczyć na OSD, że jak zaaplikujesz skalowanie rozdzielczości i generator klatek to alokacja VRAM zauważalnie wzrośnie. Natomiast wszystkie karty RTX dostaną ulepszone algorytmy DLSS. W teorii mają dać lepszy obraz i zużywać mniej VRAM. 2
michaelius33 354 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Jeśli to prawda to w Speed Way nawet spory skok na moje. No nie bardzo - te wzrosty są na poziomie różnicy w poborze mocy między tymi kartami 1
Doamdor 1 786 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 2 minuty temu, RTX5090 napisał(a): Raptem 30 parę procent w średnim RT. Szczerze ? Jak na zwiększenie jednostek ze 128 na 170 + nowej generacji jednostki ? BIEDA. To poczekaj do premiery RTX 6xxx 4
Element Wojny 4 775 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Szkoda ze tego FG nie mozna uzyc w kazdej grze, tylko w tych wybranych.
caleb59 1 623 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) W necie widziałem gdzieś informację - nie potrafiłem jej chyba zrozumieć właściwie ale wygląda na to, że aby RTX 4xxx i starsze mogły używać nowych bajerów trzeba będzie mieć zainstalowaną Nvidia App. Tak jakby Nvidia wspierała to tylko z poziomu software a nie hardware ale może coś źle zrozumiałem jak napisałem wyżej, niestety nie potrafię znaleźć już źródła bo nie pamiętam gdzie ja o tym czytałem. Mam nadzieję, że to brednie. Edytowane 8 Stycznia przez caleb59
Ogider 103 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Jeszcze taka zbiorcza tabelka. Mam nadzieję że dane wklepane sa poprawne 2 1
Pawelec7 40 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 3 minuty temu, RTX5090 napisał(a): Raptem 30 parę procent w średnim RT. Szczerze ? Jak na zwiększenie jednostek ze 128 na 170 + nowej generacji jednostki ? BIEDA. Przy takim postępie RT to chyba DLSS i fejkowe klatki zostaną z nami na lata.
RTX4090 358 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Raczej się spina. masz 4 generację. Zobacz, że w poprzednich zmianach, wyższa wydajność była nawet przy zmniejszeniu liczby jednostek.
Rekomendowane odpowiedzi