Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Niby nie dyskutujesz ze mną, ale się wtrącę i zapytam @Mar_s oraz @tomcug, jak długo jeszcze zamierzacie tolerować ton jego wypowiedzi i to obrażanie innych w co którymś poście jak by był jakimś Bogiem który wszystko może ?

W prostowaniu glupoty nie ma nic zlego dlatego na twoja niekorzysc bloka nigdy nie bedzie ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Crew 900 napisał(a):

Ja pierdzielę do czego tu doszło xD TO jest dramat ludzie.

Wydajność z roku na rok coraz niższa, cena wyższa bo napakowane funkcjami do slakowania i fejk klatek , chwalenie się wydajnością w sposób jak dla mnie skndaliczny z wykorzystaniem tych funkcji.

Jakość gier też przez to zostawia wiele do życzenia.

Godzinę temu, Smalec napisał(a):

Zobaczcie jaka bieda jest w grach. Wiem, że wyszedł Wukong, może GoT, czy dość niedawno BG3, no ale ludzie. Same remastery, remastery remasterów, jakieś inkluzywne-woke wysrywy i gówno z taśmy, czyli wszystko od Bugisoftu, stęchłe CoDy i wybrakowane Battlefieldy.

Dlatego gramy w kilkunasto, albo kilku letnie gry żeby nie marnować czasu na paździerze i obcować z jakością zrobioną przez pasjonatów. W tym roku ja czekam chyba tylko na KCD2, bo jedynka była sztosem i cały czas do niej wracam. I po co kupować taką 5090-tkę? Kiedyś karty zmieniało się dla gier przełomowych Half-Life'a 2, Dooma 3, Crysisa, Far Cry1, GTA 3,4,5. Teraz nie ma czasów.

Mówiłem już kiedyś o tym ale to właśnie faktycznie ciekawa prawidłowość, że im mniej wychodzi takich bardzo zaawansowanych gier tym więcej niektórzy wydają na sprzęt gdzie raczej powinno być odwrotnie.

• Upvote 2
Opublikowano
15 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Phoenix. Niby nie dyskutujesz ze mną, ale się wtrącę i zapytam @Mar_s oraz @tomcug, jak długo jeszcze zamierzacie tolerować ton jego wypowiedzi i to obrażanie innych w co którymś poście jak by był jakimś Bogiem który wszystko może ?

Zajrzyj do offtopa politycznego tam to dopiero towarzystwo wzajemnej adoracji jedzie po innych. Określenie drugiej osoby "śmieciem" przez nich to standard.

• Like 1
Opublikowano

Wiecie co, jak kogoś nie bawi, nie bardzo interesuje lub wręcz denerwuje/nuży wątek zakupowy w temacie 50XX, to niekoniecznie musi się w nim udzielać. Nikt nikomu do portfela nie zagląda Panowie, on wyda na 5090, Ty na wódkę, inny na dupy. Co komu do tego? 

• Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Mozg pieknie wyprany przez kurteczke ;)

A bo to tylko jeden?

Reporter: I have a question regarding gamers and consumers. We noticed a significant gap between the RTX 5090 and 5080. The number of CUDA cores in the 5090 is more than twice that of the 5080, and the price has doubled as well. Why did you create such a large difference between the flagship and the near-flagship models?

Jensen Huang: The reason is simple. Once someone wants the best product, they will always choose the best. You know, the market isn’t so segmented. And our enthusiasts, if they want the best, they won’t settle for something slightly better or save $100 by choosing something a bit worse. They just want the best.

https://www.szyunze.com/jensen-huang-talks-rtx-5090-price-at-ces-2025-interview/

W skrócie: Jensen wie, że tak czy siak Ci co mają kupić to kupią, cena właściwie nie gra roli :E

• Upvote 3
Opublikowano
24 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

Zapewne jakiś typ który chce kupić 4090 w dobrej cenie i specjalnie zaniża ceny żeby inni obniżyli :E

Było coś takiego chyba przy premierze serii 3xxx, 2080ti wystawiane za jakieś grosze, jeden typek jak napisałem do niego to się nawet przyznał.

Na niemieckim takim "olx" wysyp fejkowych ofert 4090, w cenach około 1000 ojro, jakieś 30% wszystkich nowych ogłoszeń to ściema/scam, masakra.

Opublikowano
6 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Cholera, no nie wejdzie ten Vanguard - 357 x 151 x 66 mm. Ja mam tylko 350 (sprawdzone na stronie producenta obudowy) co to za karta k jego mac. Pierwszy raz w historii zmagam sie z problemem, ze karta za duza do obudowy! Oni sobie zawala sprzedaz tych kart przez jej dlugosc, zobaczycie, sporo chetnych zrezygnuje jak sprawdzi wymiary. 

GPU MSI za duze do obudowy... MSI. Kpina. 

Miarką zmierz bo może producent dał zapas albo policzył z założonymi wentylatorami. 

Opublikowano
5 minut temu, Kris194 napisał(a):

Mówiłem już kiedyś o tym ale to właśnie faktycznie ciekawa prawidłowość, że im mniej wychodzi takich bardzo zaawansowanych gier tym więcej niektórzy wydają na sprzęt gdzie raczej powinno być odwrotnie.

To bardzo ciekawa sprawa, to samo mam wrażenie było w czasie covidowo/kryptowego boomu. Żeby nie było że wszyscy źli tylko ja święty, pamiętam że z jakiegoś idiotycznego powodu poczułem że właśnie wtedy potrzebuję wymienić kartę.. no i przepłaciłem blisko tysiąca na 3070. Mój przypadek to i tak kropla w morzu tego jakie ludzie kwoty wykładali. Z drugiej strony nie ma co oceniać, to był w miarę długi, trudny okres a grać na czymś trzeba było. 

Opublikowano
24 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

Wiesz ile powinieneś mieć ms przy 200 klatkach aby czuć plynnosc 200 prawdziwych klatek? :E

Nieważne ile tych fejkowych ramek będziesz mieć skoro zamiast 3ms będzie ich 40-50

hmm

Prawda, dla strzelanek typu CS2 albo Battlefield tudzież COD to jednak ma znaczenie, szczególnie CS, cała reszta to bedzie fenomenalne doswiadczenie płynnosci. Połowa graczy uzywa konsol. Tam łączny input lag telewizora konsoli i pada dalecy przewyższa 40-50ms, TV czesto okolo 30-50ms, konsola 30-60fps załóżmy ze performance mod 60fps 40-60ms, pad 20-25ms. Łączne opóźnienie odczuwalen  powyżej 100ms. A jak ktos gra na 30fps to zapewne okolice 150ms, sa ludzie ktorzy w telewizorach maja interpolacje, zeby z 30fps zrobic 60 i upłynnic obraz, nastepne 30ms~. Wiec te tutaj w zależnosci od scenariusza 30-50ms to jest nic. A jednak płynnosc jest. Te 3ms to oczywiscie nie realne, ale jest mozliwe bardzo niskie. Tam dałem filmik przy 100fps natywnie bez fg. bylo 40, reflex 1 ON, ~18-20ms, reflex 2 ON 8-9ms. Reflex 2 działa na zasadzie porywania przyszłego framu i daje pierwszeństwo myszce, przez co renderowany pierwszy FPS przy szybkich ruchach myszki na bokach moze byc wypełniany tym co AI uzna za najstosowniejsze. Dosc ciekawa technologia, sporo roznych nowinek dla graczy, tak zeby mieli przewage w grach esportowych.

24 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

@maxmaster027, nie ma znaczenia jak dobry będzie nowy FG to pewnych rzeczy nie przeskoczysz, m. in. zwiększonego opóźnienia. Wynika to z tego, że FG musi dostać wyrenderowaną aktualną klatkę, żeby dopiero zacząć obliczać klatki pośrednie pomiędzy poprzednią i tą najnowszą.

No ok, jeżeli ten input lag byłby ponad 100ms to zgodze sie, ale tutaj jest to zdecydowanie do zaakceptowania. Wiadomo chciałoby sie żeby to było renderowane czysto przez CUDA i RT, ale taki FPS to może 8080 wyciśnie jeżeli postęp z gen na generacje to bedzie 30-50%.

Opublikowano
8 minut temu, Kris194 napisał(a):

W skrócie: Jensen wie, że tak czy siak Ci co mają kupić to kupią, cena właściwie nie gra roli :E

Piękna odpowiedź ❤️

Oni mogli dać 80% pełnego rdzenia za 1000 dolarów, ale to i tak by nic nie dało. Ludzie zachłanni na TOP i tak tego nie kupią 😭

Opublikowano (edytowane)

Co nie zmienia faktu że przeskok jest ogromny a to tryb performance a nie quality :E

Jak AMD da dobrą cenę na 9070 XT to biorę i zostaję na 1440p do premiery 6xxx i wtedy zmiana gpu i wskakuję na 4k 8:E 

Edytowane przez Brolly