Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, RTX4090 napisał(a):

to ranking steam - chyba najlepszy ranking (bo testowany na użytkownikach a nie po sprzedaży sklepowej) jaki obrazuje rozkład sprzętu komputerowego. 

nie "pclabujmy" dyskusji, bo rozmowa z gościem, który ma taki nick nie ma sensu

Nie znam rynku, nie wiem co i dlaczego się dzieje. Patrzę na oferty i ceny i mam przeczucie, że jak tak dalej pójdzie to 6xxx będzie od 6 koła i napiszecie na forum, że "oziacie ale super, GTA VI aż 40 klatek w 1440p na medium!".

MA-SA-KRA.

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

jakim wiec cudem tyle osob uzywa normlanie kart AMD bez problemow, ba nawet ma wiele monitorow uwierz albo nie.

NO jak nie ma problemu ? A zwiększone pobieranie energii przez AMD jak są podpięte 2 i więcej monitory ? Przecież to olbrzymi problem 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, RTX4090 napisał(a):

To jest nazywa inflacja (która poszła wszędzie). 

Cena to też zależności od wielu rzeczy (kiedyś uczono że cena idzie względem popytu i podaży) ale dziś jest znacznie więcej elementów które na to wpływają. 

Dodatkowo GPU to nie produkt pierwszej potrzeby ... 

Jaka inflacja... ludzie... to 4xxx to już było z inflacją. To już wyhamowało, po prostu nVidia robi co chce.

I nawet nie mogę napisać, że "pewnie, mają super produkt, to co tam".

Nigdy nie było tak, że nawet super produkt był w chorych cenach, a to są chore ceny.

Ale na pewno jestem bardzo ciekawy jak będzie ze sprzedażą.

I nie mówię o programistach na B2B albo bogatych dzieciakach.

Mam ogromną nadzieję, że rynek da prztyczka nVidii.

Edytowane przez Sponsi
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

3440 x 1440 to nie 4K, ale nie dziwie się, bo RTX 4070 Ti to nawet w 2,5K radzi sobie "na styk" a co dopiero wyżej. I to tylko jeśli nie musisz mieć zaraz powyżej 120 FPS.

No ale w 4k blokowałem na 119hz i max 119fps, z VRR. a na 3440x1440 mam adaptive sync które jest jak gsync z tym że od dolny limit FPS to chyba 48 zamiast 1 jak w gsync ultimate. Ogólnie jak masz VRR na telewizorze z 4k obraz jest bardzo plynny, przy 119fps jest 5,2ms inputlag, a przy 60fps okolice 10ms, wiec wlaczenie FG tez poprawia niejako inputlag, mimo ze dodaje te 10-15ms to odejmuje 3-4 z input laga. Tak tylko chciałem zauwazyc,.. podobnie jest z monitorami 4k 240hz, majac 60hz input lag bedzie 4krotnie wiekszy niz przy 240hz. Takze to taka dobra strona FG (czyli poprawianie inputlaga monitora)

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@tomcug Sprawa jest. Wiesz już czy Astral do Ciebie wpadnie? Jak wiesz ale nie możesz mówić, to napisz chociaż że nie możesz mówić.

Na pewno nie w tym miesiącu. Na razie nie mam i nie będę miał żadnych RTX-ów 5090.

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Obojętne, byle bez obciążania pleców. Mogę Ci kawe robić, albo cos... :D :D :D

Myślę, że damy sobie radę bez Twojego wsparcia (bez urazy) :wariat:

Opublikowano
Teraz, RTX4090 napisał(a):

to pokaż kraj który od 2020 roku ma deflację ...

A nie czekaj... inflacja cały czas jest. 

Jest, ale nie pod 30% czy 50% skok cen. A tu ten produkt nawet nie jest tego wart.

Opublikowano

To jest nazywa inflacja (która poszła wszędzie). 

Cena to też zależności od wielu rzeczy (kiedyś uczono że cena idzie względem popytu i podaży) ale dziś jest znacznie więcej elementów które na to wpływają. 

Dodatkowo GPU to nie produkt pierwszej potrzeby ... 

Tak tak, dlatego gry teraz tez muszą być droższe :E

Tak, inflacja jest, ale nie dajmy sobie robić wody z mózgu, żeby usprawiedliwiać przed samym sobą wydawanie grubej kasy na rzeczy, które nie są tyle warte.

NO jak nie ma problemu ? A zwiększone pobieranie energii przez AMD jak są podpięte 2 i więcej monitory ? Przecież to olbrzymi problem 

Rozumiem ze to sarkazm :D

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, RTX4090 napisał(a):

to ranking steam - chyba najlepszy ranking (bo testowany na użytkownikach a nie po sprzedaży sklepowej) jaki obrazuje rozkład sprzętu komputerowego. 

Ten ranking nie ma żadnej wartości. To już było 1000 razy wałkowane. Ze Steam korzystają osoby, które grają tylko w indyki.

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Tak, inflacja jest, ale nie dajmy sobie robić wody z mózgu,

temu napisałem że stare określenie makroekonomiczne cena/popyt/podaż można już oddać do lamusa. 

Dziś cenę może zmienić (tu użyję dosadnie słowa) PIERD jakiegoś gościa. Musk powiedział - BC jest OK i wywaliło 20 % w górę.

Dziś cenę reguluje znacznie więcej czynników. 

Opublikowano
1 minutę temu, RTX4090 napisał(a):

temu napisałem że stare określenie makroekonomiczne cena/popyt/podaż można już oddać do lamusa. 

Dziś cenę może zmienić (tu użyję dosadnie słowa) PIERD jakiegoś gościa. Musk powiedział - BC jest OK i wywaliło 20 % w górę.

Dziś cenę reguluje znacznie więcej czynników. 

No wiadomo, pisanie o inflacji to takie uogólnienie.

Ale pamiętaj też ze cena sterujesz ty sam, decydując się albo nie czy coś kupisz ;)

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, SebastianFM napisał(a):

Ten ranking nie ma żadnej wartości. To już było 1000 razy wałkowane.

I tu będę się spierać (jako fakt że mój główny nurt to Ekonometrysta) - bez odpowiednich testów stochastycznych nie określisz że ten ranking jest do wyrzucenia. Są odpowiednie metody analityczne które to zweryfikują. 

To jest jak ze zbieraniem "na kogo Pan Pani będzie głosować", udowodniono że grupa 1000 osób w bardzo dużym przybliżeniu odda realia jakie panują w całej populacji. I temu wykonuje się te badania na tak małej liczbie. 

Ranking steam nie poda dokładnie % kart, ale w przybliżonej wartości odda tego realia.  

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, RTX4090 napisał(a):

I tu będę się spierać (jako fakt że mój główny nurt to Ekonometrysta) - bez odpowiednich testów stochastycznych nie określisz że ten ranking jest do wyrzucenia. Są odpowiednie metody analityczne które to zweryfikują. 

To jest jak ze zbieraniem "na kogo Pan Pani będzie głosować", udowodniono że grupa 1000 osób w bardzo dużym przybliżeniu odda realia jakie panują w całej populacji. I temu wykonuje się te badania na tak małej liczbie. 

Ranking steam nie poda dokładnie % kart, ale w przybliżonej wartości odda tego realia.  

Póki nie znamy metodologii (a coś mi świta, że samo Valve nie bardzo potrafiło cokolwiek wytłumaczyć w tej sprawie) to nie za bardzo brałbym to na serio, już prędzej dane sprzedażowe ze sklepów. Ja tylko raz trafiłem do tego badania i to na Think Padzie z i5-8250u i jakimś bieda Radkiem a nigdy na głównej maszynie (tak wiem, dowód anegdotyczny).

Opublikowano
Teraz, TurlamProcka napisał(a):

jakimś bieda Radkiem a nigdy na głównej maszynie

Ja miałem kilka razy, w tym dwa razy na obecnej. 

Ale dam przykład NIGDY w życiu nikt nie robił na mnie badania o preferencje polityczne (na kogo zagłosuję).

Wystarczy, że metodologia jest czysto losowa a nie sztuczna wtedy badanie jest prawdopodobnie poprawne  (oczywiście odpowiednie testy tutaj to wszystko zweryfikują) 

I taka ciekawostka - testy te robi się na macierzach (czyli głównym nurcie matematycznym na jakim działają Tensory NV)  - tylko jak tego się uczyłem to nikt nie myślał że w PC będą takie jednostki :)  A najpotężniejszy superkomputer na świecie miał prędkość dzisiejszych dwóch RTX 4090 :D 

Opublikowano

Nie ukrywam, że przeszła mi niejedna myśl o zmianie karty na te nowe 5xxx, lecz chyba się wstrzymam z tą decyzją bo im bliżej premiery tym większy kwas wychodzi. Mnie w dużej mierze interesuje wydajność w czystym rastrze, te całe FG, MFG, DLSS to fajne dodatki które warto mieć w razie "W" i fajnie że są, ale nie opierać na tym całej generacji. Z tego co tutaj wyczytałem to czysta wydajność będzie zupełnie nieadekwatna do ceny jaką będzie trzeba ponieść kupując nową serię kart w porównaniu do 4xxx. Zresztą ta karta na której obecnie siedzę wystarcza mi w zupełności, tutaj już bardziej wjeżdża moje hobby ale nie jest to i tak warte takiej dopłaty aby otrzymać praktycznie to samo, może kilka % wydajniejsze w czystszym rastrze.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nvidia stawia na RT. Po co ma stawiać na raster, skoro KAŻDA, absolutnie każda gra w raster bez RT na 5090 będzie działać grubo powyżej 60 fps w 4k?

Po co ma stawiać na raster? Serio pytasz?

Tobie tej wydajności wystarcza. Innym nie. 
Kliknij w spojler jeśli chcesz przeczytać czemu się absolutnie z tym co napisałeś nie zgadzam i dlaczego.

Spoiler

Po pierwsze po co:

Do VR i 4K 480Hz. wystarczyłoby na rozwijanie GPU przez następną dekadę lub dwie.

A RT jest przyszłością, owszem, ale po pierwsze bardzo odległą (wiele osób nie chce dla RT rezygnować z grania w 120fps (bez FG) a po spopularyzowaniu OLEDów przeniosą ten argument na 240 czy więcej Hz. Nie bardzo się też podoba fakt, że na najlepszych kartach i tak masz spore i wkurzające kompromisy, a taki pop-in cieni czy odbić potrafi mocno psuć imersję, podobnie jak trzysekundowa reakcja cieni na zmianę oświetlenia, ghosting, okropne szumy i tak dalej.

Do tego PT jest super dla realizmu, ale w jego braku też drzemie potencjał i nie każdy typ gry tego realizmu potrzebuje. Pchanie go na siłę sprawia, że np. z serii gier o fajnej stylistyce i żywych kolorach, robi się jakieś pstrokate, przekoloryzowane coś, z realistycznym oświetleniem.

Ale to oświetlenie sprawia, że całość wygląda jak źle pomalowany klaun albo efekty pracy pijanej przedszkolanki i w efekcie chodzi niepłynnie i nie podoba się nikomu.

A jeszcze jakbyś chciał wyłączyć TAA i inne rozmydlacze, to wylezie undersampling, gdzie np. włosy czy cienie są renderowane jednym na nawet 9 pikseli, bo developer założył, że to przykryje TAA.
Tak jak napisał Kadajo. Gdy Nvidia zrobiła GPU dla grafików i dała te real-time RT, nagle RT zaczęło być ważne. Co za przypadek. To, że zaraz po tym po cichu anulowali prawdziwą serię 11x0, i wyszedł tylko 1660 to też tylko przypadek. To, że obecnie Nvidia i AMD chcą żeby ich widzieć jako "AI company" to też "Co za przypadek".
Zalecam więcej dystansu do tego co Ci mówią ludki z Nvidi i grotołazy z Digital Foundry, czy inni szanowani developerzy gier opowiadający z pasją o PT, którzy  nigdy nie mieli lub od dawna nie mają pasji do... grania.

Polecam posłuchać recki Astro Bot na PS5 na Digital Foundry. Jest tam fragment o tym, że znowu "co za przypadek" - jest cecha wspólna, którą mają najfajniejsze gry do pogrania, które chodzą super i wyglądają świetnie, mają fajną oprawę ale zachowują stabilną jak skała płynność i rewelacyjną responsywność (prawdziwe 120fps albo 60 na konsolach gdzie nie było jeszcze supportu dla 120Hz).

Ta cecha to... opieranie się na starszych technologiach, bez pchania się w te najnowocześniejsze nie patrząc na to, czy warto.

Kiedyś lepiej się grało w grę symulującą lecenie stateczkiem w kosmosie i strzelanie "wgłąb ekranu" przy oparciu o sprite'y 2D ale 30 czy 60fps, a mimo to zafascynowani technologią developerzy wydawali gry na Amigę czy SNESa z grafą na poligonach i framerate'm na poziomie 10fps albo i nawet mniej.
Na PS3 wydano kilka gier w 1080p z tym trybem jako domyślny, choć gra skakała sobie wtedy wesoło pomiędzy 18 a 28fps. 
Uważaj kogo słuchasz, bo nie każdy ekspert z branży gier zna się na tym co jest fajnego w graniu i dlaczego.

Na RT jest o wiele, wiele za wcześnie. Ja mówiłem że o conajmniej 10 lat. Minęło 6. Teraz mówię, że w tej chwili jest o conajmniej dwie dekady za wcześnie, bo widzę, że postęp wydajności RT zwalnia, a zakładałem postępy jakie były na początku.

Jako człowiek pamiętający POVraya i jarający się renderowaniem ray-tracing na Pentium 75MHz choćby tylko dwóch szklanych kulek, bardzo chętnie się pozachwycam tam, gdzie PT się przyda. Np. w Indiana Jones jest fajnie.

Tylko, że jakbym miał w to grać to tylko na 4090 lub szybszej a i tak by mnie strasznie irytowały zbyt niskie ustawienia jakości i zasięgu PT. Mowa o grze na karcie za 10 kafli. Na 4080tce bym tego nawet nie próbował włączać. A gdzie na czymś wolniejszym, albo gdzie oczekiwać dużego postępu. Przecież PS6 będzie promowane głównie RT i AI, a na bank sobie  z PT nie będzie radziło lepiej niż 4090tka. Nie ma opcji. To kiedy ma być te "wow"? W 2040tym? I dlatego trzeba olać raster 20 lat wcześniej?

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

Z ankiety Steam dowiesz się tylko tego, z jakiego sprzętu korzystają użytkownicy Steam.

Steam (jak się nie mylę) będzie największą platformą. W jednej chwili masz nawet blisko 37 mln zalogowanych ludzi (rekord to 39 milionów) 

Steam bada (mam nadzieje) na losowej grupie użytkowników. 

Więc z dużą dozą prawdopodobieństwa możesz powiedzieć że odwzorowuje pełne zestawienie sprzętowe na świecie (wliczając błąd statystyczny)  

Opublikowano
55 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nvidia ma potężną pozycję na rynku, pytanie z tych 9 osób ile faktycznie świadomie wybrało Nvidie, a nie z polecenia.

Sorry, ale jakie to ma znaczenie?
Mówimy o faktach i wynikach sprzedażowych, czy technikach marketingu?
Nie wiem, czy wiesz, ale istnieje właśnie takowy - marketing "szeptany" albo z polecenia.
To też świadoma technika sprzedażowa.

Opublikowano (edytowane)

Przeciez to jest aż żenujące, żeby nowa generacja dawała w wobec swoich odpowiedników poprzedniej generacji tylko 15-20% wzrostu. Dla mnie DLSS może nie istnieć, albo wzrasta czysta wydajność karty, albo za DLSS to mogę zapłacić im banknotami z monopoly 

Cytat

RTX 5090 kontra RTX 4090 (RT natywny/brak DLSS) = +15%

RTX 5080 kontra RTX 4080 (RT natywny/brak DLSS) = +15%

RTX 5070 Ti vs RTX 4070 Ti (natywny RT/bez DLSS) = +20%

RTX 5070 kontra RTX 4070 (RT natywny/brak DLSS) = +20%

Edytowane przez Mpro
  • Like 2
  • Upvote 1