Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podsumowując co wiemy.

5080 których prawie nikt nie będzie chciał kupować ma od bidy w miarę styknąć podobno, oprócz tych tanich FE, te zejdą zanim się pojawią :E.

5090 które mimo, że i tak co najwyżej średnio na jeża dadzą boosta, ma być jak kot na płakał. Ale mimo tego to chętnych do bycia w pierwszej setce 3dmarka potencjalnie są setki tysięcy  :E

Opublikowano

@serenity40 Niektórzy czekają na premierę (RTX 5090 i 5080 - 30 stycznia), a niektórzy na biedapremierę (RTX 5070ti, 5070 - luty). Jak ktoś chce ustrzelić foundersa to niestety 5070ti nie będzie w tej wersji. Ja pewnie się przyczaję na foundersa 5080/5070 - może któregoś trafię, a jak nie to kij. Mam 4070S więc 5070 nie da mi większej wydajności.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, serenity40 napisał(a):

Kurde chciałem kupić nową serię bo siedzę na gtx 1070, złożyłem nowy komputer a okazuje się że nowa seria rtx5xxx się nie opłaca. Bo rozsądny model to 5090 za zaporową cenę. 

I co tu począć...

Wyrwać tanio 4070Ti super używkę i tyle :E

Chyba, że chcesz szaleć to z nowej serii 5070ti cena/wydajność/vram najlepiej się zapowiada.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Wyrwać tanio 4070Ti super używkę i tyle :E

Chyba, że chcesz szaleć to z nowej serii 5070ti cena/wydajność/vram najlepiej się zapowiada.

5070ti podejrzewam że 4500 będzie stała. A 4070ti myślałem tylko nie wiem która wersję brać

Opublikowano
3 minuty temu, serenity40 napisał(a):

5070ti podejrzewam że 4500 będzie stała. A 4070ti myślałem tylko nie wiem która wersję brać

4070ti super bo ma 16GB vram, A zakładam, że jak się przesiadasz z 1070 to chcesz GPU na trochę dłużej. Ewentualnie 4080/super. A jakie modele najlepsze to musisz już popytać ludzi i poczytać. Ale ogólnie już niedługo premiera, tyle lat przesiedziałeś na 1070 to poczekaj na luzie jak się to rozwinie.

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Poprawiłem :cool:

Ja niestety nie mam bota, ale w zasadzie stwierdziłem że jak nie uda mi się kupić 5090 na premierę to odpuszczam temat, może zwodują swoją 4090 a te 10 kafli wrzucę na giełdę i przepierdolę :E 

Opublikowano
10 minut temu, serenity40 napisał(a):

Poczekam. Został tydzień. Tylko cenę obstawiam +- 6000 za 5080 

Tutaj chłopaki będą oddawać w dobrych cenach np. używane 4080 i jeszcze na gwarancji. Może @ODIN85 bo ma się przesiadać na 5080, to może ci odsprzeda za ~3k pln 4080. ~15% mniej wydajności, a 3k w kieszeni.

Opublikowano (edytowane)

Ależ się skalpelownia i januszownia przejedzie na tych 5080, jeśli to prawda z tym 1900$ za 5080.

Oni myślą, że się ludzie rzucą, bo Nvidia. 

Problem w tym, że nie bardzo chyba rozumieją czemu 3090, 3090ti i 4090 się dobrze sprzedały jak na swoją cenę. 4080 też.

Jeszcze nie wiedzą, czy ludzie to będą w ogóle chcieli kupić, a już lecą z ceną w kosmos tylko dlatego, że ma być mało. 

Karty typu x80 kupują w większości ludzie co się jakośtam na temacie znają, śledzą, czytają, albo radzą się kolegi, który się zna.

Coś mi się wydaje, że będzie jak z grami live services.

Gracze 4 lat temu mówili "to jest głupi pomysł, to doprowadzi do klapy, to się ni e uda". A dopiero teraz Sony i inne firmy masowo anulują projekty live service, bo okazało się, że... gracze nie chcą w to grać, a ci co chcą, już grają w co innego i nie mogą się rozdwoić, żeby grać 2-5 godzin godzin w jedną grę i jednocześnie tak samo w 10 innych. 

Oczywistość.

Moim zdaniem oczywistym jest teraz, że 5080 to nie będzie żadne cudo warte wyrywania sobie kart z rąk.

Jak faktycznie ceny wylecą w kosmos, to znaczy, że to był "paper launch" i kart nie tyle jest niewiele, co jest ich tyle, żeby udawać, że była premiera. 

A potem w marcu, kwietniu lub maju, kart będzie więcej i albo od razu będzie zjazd cen, albo się trochę przeciągnie, ale chore ceny 5080 się nie powinny utrzymać.

Chyba, że Nvidia zadba o kompletny brak 4070Ti Super i 5070Ti. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Ależ nikt nie leci cena z kosmosu, nic w sklepach nie było nie ma i jeszcze przez ponad tydzień nie będzie. Nakręcili karuzele znowu i mamy przykład choćby tutaj, 9 dni do premiery a tutaj tematy że cena się podwoiła, noto zapytam, gdzie? Niektóre regiony będą mieć problem, ok jakie regiony dokładnie?

Opublikowano
29 minut temu, lukadd napisał(a):

Tutaj chłopaki będą oddawać w dobrych cenach np. używane 4080 i jeszcze na gwarancji. Może @ODIN85 bo ma się przesiadać na 5080, to może ci odsprzeda za ~3k pln 4080. ~15% mniej wydajności, a 3k w kieszeni.

Jeśli tak to z chęcią kupię