Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Dla mnie tylko opcja FE wchodzi w grę, i tak już wyskoczyłem poza swój określony budżet. Jeśli seryjnie będzie kicha i się nie uda, będę musiał czekać na 5070Ti. 

Dla mnie refrent, FE mi się wizualnie nie podoba aczkolwiek cena fajna tyle ze w Polsce na premierę to szans nie ma na FE. 

Opublikowano

@SebastianFM

To nadal nie jest dowodem, że będzie korzystać z FP4.

Poza tym nie ma żadnych przesłanek, że tensory będą stanowić wąskie gardło i wydłużać cały potok przy większej precyzji. Jak wiadomo od Ampere liczenie na tensorach odbywa się równolegle. Inna sytuacja może być jak będzie działać neural rendering to będzie dodatkowe obciążenie + doszły zmiany w SER.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Godlike napisał(a):

Dla mnie refrent, FE mi się wizualnie nie podoba aczkolwiek cena fajna tyle ze w Polsce na premierę to szans nie ma na FE. 

O gustach się nie dyskutuje - dla mnie FE 5090/5080 mają chyba najlepszy design, jaki do tej pory widziałem :) 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Joloxx9 napisał(a):

Żadne hobby powyżej jakiegoś poziomu nie jest ekonomicznie opłacalne :)

Tylko czy to hobby to jeszcze gaming czy pogoń za kilkoma fps więcej i byciu szczęśliwym posiadaniu "najnowszej" karty? Bo dla mnie gaming to też hobby i to główne, ale nie ściganie się w ilości fps. Ceny tych flagowych kart nvidii są absurdalnie wysokie. Generalnie jak się nie mylę - tak samo było w serii 4xxx. Topowa karta za 10k, a inne do ok 6k czyli 40% taniej. A tu się zapowiada jeszcze gorzej. Czy nie macie wrażenia, że te flagowe modele są celowo tak drogo wyceniane? Czy w innych branżach technologicznych np. komórki czy telewizory też są takie widełki? Bo mi się wydaje, że flagowce są droższe od pozostałych o ok 20%.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Vulc napisał(a):

Jak dla mnie FE wyglądają całkiem ok, ale nigdy w sumie ich nie kupowałem.

Dla mnie też wygląda spoko, tyle, że wygląd to nie wszystko.
A co do drugiego bo zawsze inne modele AIB były chłodniejsze i cichsze od FE :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

A co do drugiego bo zawsze inne modele AIB były chłodniejsze i cichsze od FE :E

Miałem i jedne i drugie modele, więc powiem z własnego doświadczenia:

Tak, modele AiB są chłodniejsze i cichsze, a po UV jeszcze chłodniejsze i jeszcze cichsze. Ale ludzie potrafią opowiadać niezłe bajki w kontekście FE. Mój 4070, nawet bez UV, był naprawdę w miarę cichy, a temperatura tylko podczas stress testów wybiła ponad 70 stopni. Po UV bajka, w Cyberze 1440p z PT mam średnio 60 stopni przy wiatrakach ustawionych na 30%. I komp nie wyje. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sideband napisał(a):

To nadal nie jest dowodem, że będzie korzystać z FP4.

Okaże się po premierze. Po pierwsze będzie to doskonale widać po różnicy w wydajności np. DLSS RR porównując działanie na RTX 4080 i RTX 5080. Ja jak najbardziej będę mógł to sprawdzić i udowodnić. Mam napisany prosty programik do przechwytywania wszystkich programów CUDA uruchamianych na GPU podczas przetwarzania DLSS, RR czy FG. Po ich przechwyceniu będzie można sprawdzić, jakich instrukcji używają i w jakiej precyzji wykonują obliczenia.

Poza tym nie ma żadnych przesłanek, że tensory będą stanowić wąskie gardło i wydłużać cały potok przy większej precyzji.

Jak to nie? Już teraz stanowią wąskie gardło, najbardziej podczas DLSS RR a model Transformer ma być znacznie bardziej obciążający, nowy FG też ma w o wiele większym stopniu korzystać z obliczeń na rdzeniach Tensor. To jest nielogiczne, że niby FP4 nie będzie wykorzystywane. NVIDIA nie chwaliłaby się wtedy wyższą wydajnością AI, ponieważ nie miałaby się czym chwalić. Napisałem ci już wcześniej, jeżeli na RTX 5080 nie będzie używane FP4 to wydajność AI będzie tylko 10% - 15% wyższa niż RTX 4080. Zastanów się czemu NVIDIA cały czas podkreśla, że Transformer wymaga 4 razy większej ilości obliczeń.

Jak wiadomo od Ampere liczenie na tensorach odbywa się równolegle.

Ciekawie niby do czego równolegle. 😁 GPU wykonuje obliczenia etapami. Powinieneś to wiedzieć jeżeli chociaż raz odpaliłeś profiler. Podczas obliczeń AI inne jednostki niż rdzenie Tensor są używane w bardzo małym stopniu. Dopiero jak na GPU zakończy się jeden etap to rozpoczynany jest kolejny. Niższa wydajność rdzeni Tensor wydłuży etap obliczeń AI.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

@Element Wojny

Ta te najnowsze FE dają radę. Nie to co kiedyś te ich blowery :E

No, ale są lepsze, cichsze chłodniejsze itd.

Jak ktoś celuje w topowe chłodzenie, maksymalną kulturę pracy, rgb itd. to FE nie są dla niego. FE gwarantują najlepszy balans price/performance, i jednocześnie unikatowy design. Tyle :) 

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Kadajo napisał(a):

W CP2077 można było wybierać było to widać na pokazach, ale czy faktycznie będzie tak w każdej grze, nie mam takiego info.

W sumie jeśli nie to raczej by oznaczało ze spadek wydajności nie będzie duży, chyba by Nvidia nie strzelała samobója wprowadzając coś co ubije 3 generacje RTX :E

Lucky them :E

Na jakim pokazie to widać bo mi umkneło?

Opublikowano
21 minut temu, hubio napisał(a):

Tylko czy to hobby to jeszcze gaming czy pogoń za kilkoma fps więcej i byciu szczęśliwym posiadaniu "najnowszej" karty? Bo dla mnie gaming to też hobby i to główne, ale nie ściganie się w ilości fps. Ceny tych flagowych kart nvidii są absurdalnie wysokie. Generalnie jak się nie mylę - tak samo było w serii 4xxx. Topowa karta za 10k, a inne do ok 6k czyli 40% taniej. A tu się zapowiada jeszcze gorzej. Czy nie macie wrażenia, że te flagowe modele są celowo tak drogo wyceniane? Czy w innych branżach technologicznych np. komórki czy telewizory też są takie widełki? Bo mi się wydaje, że flagowce są droższe od pozostałych o ok 20%.

Idź lepiej do wątku rowerowego i się poczepiaj tych co wywalają 50000zł na nową maszynę:E

25 minut temu, lukadd napisał(a):

To było piękne

1-640.3151398908.jpg

To wygląda jak klamra od pasa cnotyxD

Opublikowano
25 minut temu, lukadd napisał(a):

Za mały skok wydajności, aby sypać kasiorę kurteczce za 5090. Lepiej już przeznaczyć tą kasiorę na inne hobby. np. rowery, audio etc. :E

Nowy zasilacz chyba sobie kupię z nudów do kompa ten Seasonic Prime TX-1600W ATX 3.1 Noctua Edition wydaję się całkiem spoko i już będzie pod kopa co da RTX 6090 :E

Takiego komfortu jaki da ci RTX 5090 w zimie, nie da ci rower. :cool:

Nie widzisz sensu upgrade RTX, ale widzisz sens wymiany 1000W zasilacza na 1600W. :wariat:

W RTX 6090 pobór prądu raczej spadnie, lecz cena o kolejne kilkaset $ może wzrosnąć. :E

Zobaczymy, jak długo wytrzymasz patrząc, jak dobrze się tu bawimy RTX 5090. :hihot:

Opublikowano (edytowane)

RTX 5090 FE mimo świetnego chłodzenia ma jeden szkopuł kurz który będzie zabijał te karty masowo z powodu że mają 2x gęściej upakowanie żeberka radiatora niż karty wcześniej generacji przez 4x częściej trza będzie je wyjmować i odkurzać ;)

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano
3 minuty temu, deathrabit napisał(a):

RTX 5090 FE mimo świetnego chłodzenia ma jeden szkopuł kurz który będzie zabijał te karty masowo z powodu że mają 2x gęściej upakowanie żeberka radiatora niż karty wcześniej generacji przez 4x częściej trza będzie je wyjmować i odkurzać ;)

Ostatnio odkurzam średnio raz na 2 miesiące, czyli z 5080 co 2 tygodnie ? :(