Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

RT w RDR2 ?

No pokaz teraz pobór mocy i zegary.

Jak chcesz sprawdzić co tak naprawdę realnie daje OC to sprawdź na CP2077 bo jest to gra która czerpie ze wszystkich możliwszych technik i jest prawdziwym obciążeniem dla karty.

Pamietaj ze co ci po fajnym wzroście w RDR2 jak podejdziesz z tymi samymi ustawieniami do takiego CP2077 i karta się rozłoży.

Daje też sporego kopa. Cieżko mi powiedzieć ile. Wiem że sprawdzałem, 4k ultra path tracing RR DLSS balance oc i to samo 2k z tym, że DLSS quality. Rownież z 3440x1440 quality. 

4k miało 73FPS w benchmarku tzn 4k DLSS balance, wszystko na ultra path tracing ray reconstruction, frame generation on. I tak gre przeszedlem. 
3440x1440 76fps dlss quality , wszsytko jak wyżej
nie wiem ile było bez OC bo tego nie patrzyłem. 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Dobre i 9% zwłaszcza, że NVIDIA potrafiła wypuszczać karty które miały między sobą 7% różnicy

Tylko to świadczy o tym jak te karty są już wyżyłowane prosto z pudła. Co to jest 9% jak na to składa się OC pamięci, zegar + wyższe pobory prądu.

A jak weźmie jakąś wymagającą gierkę I miejscówkę np Metro z RT to będzie walenie w power limit.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Skoro daje kopa i OC jest takie wspaniale na ADA to dlaczego w sygnaturce masz to: 4070Ti 0.99V@2835Mhz 24Gbps ~200W ?

No mam też 8000 mhz a obecnie jest 6324 cl26 IF 2185mhz. :) To były ustawienia po prostu na lato. Jak jest 30C w pokoju to uwierz mi też bys tak zrobił. (przekopiowne z purepc)

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
16 godzin temu, some1 napisał(a):

No właśnie ciekawe, czy te nowe generacje DLSS i FG przypadkiem nie okażą się bardziej wymagające od GPU niż poprzednie. Jeszcze może być, że DLSS, który dostaniemy z nowymi sterownikami wygląda lepiej, ale wydajność na Ada i Ampere pójdzie w dół. 

W sumie pomysł na artykuł dla @tomcug na ITH :)

Był jakiś wywiad , że przenieśli robienie klatek z jakiegoś akceleratora Optical Flow na tensory w DLSS4 czyli generalnie tak to będzie cięższe, ale jak jakość będzie lepsza to imho warto.

We didn’t thought about doing it this way before, because it was very tensor core heavy and as you know we have a very tight frame time budget to this process, back when the the 4xxx series launched, we had the Optical Flow accelerator that had been done for the automotive industry for example and we could use that, but there wasn’t much path ahead, now people are going to spend much more time looking at the generated frames, 3/4 of the time when using MFG X4, so we need much higher quality frames to avoid artifacts, and for that we need to rely on AI, and since we have so much more and more powerful and faster tensor cores on the 5xxx series, we decided now it was the best way to do it.

https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/1i5m1tq/nvidia_does_not_rule_out_frame_generation_support/

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

No mam też 8000 mhz a obecnie jest 6323 cl26 IF 2185mhz. :) To były ustawienia po prostu na lato. Jak jest 30C w pokoju to uwierz mi też bys tak zrobił. 

Ale ja nadal nie rozumie.
Piszesz o OC itd. a za chwile ze w sumie to nie używasz bo to na lato itd. :)

No to warto robić OC czy nie. Bo to chyba trochę bezsensu pisać ze coś jest super a ogólnie potem tego nie używać "BO COŚ" ;)

Ja ci podpowiem tak, nie wiem jakich ustawień użyłeś w RDR2 itd. ale odbijesz się od PL w CP2077 na pewno, a jak podniesiesz PL na +115 to już w ogóle czapa.

To jest może dobre dla benchamrkow ale realnego zastosowania nie ma.

Opublikowano
58 minut temu, tgolik napisał(a):

A masz integrę? Ja popełniłem kiedyś błąd kupując procesor z końcówką KF i drżałem przez rok, że jak mi padnie stara grafa (a czekałem na RTX 3080 z Xkom, he, he, to były czasy) to trzeba się będzie przeprosić z PS4pro.

Tak mam, tyle, że ja jakbym miał sobie zrobić przerwę od grania na PC na miesiac to mi to lata, mam ps5 plus tonę innych zajęć. Zapewne zacznę w serwerze więcej grzebać, poinstaluje jakieś nowe programy, nadrobię seriale/filmy - w skrócie, nie umrę bez pc.

• Upvote 1
Opublikowano

Od czasów Turinga najlepsze co można zrobić dla karty to ustabilizować ja do maksymalnego zegara jaki jest w stanie dana generacja osiągnąć (Z podziałem na karty oczywiście) bez walenia w PL w krytycznych sytuacjach. I tyle.

Przy ADA jest to zazwyczaj max 2940-70 ale raczej trzeba zejść poniżej 2900 żeby nie odbijać się od PL.

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Ale ja nadal nie rozumie.
Piszesz o OC itd. a za chwile ze w sumie to nie używasz bo to na lato itd. :)

No to warto robić OC czy nie. Bo to chyba trochę bezsensu pisać ze coś jest super a ogólnie potem tego nie używać "BO COŚ" ;)

Ja ci podpowiem tak, nie wiem jakich ustawień użyłeś w RDR2 itd. ale odbijesz się od PL w CP2077 na pewno, a jak podniesiesz PL na +115 to już w ogóle czapa.

To jest może dobre dla benchamrkow ale realnego zastosowania nie ma.

Jak masz klime w pokoju to warto, nie wiem czego sie czepiasz. Doszukujesz sie nie wiadomo czego. Tylko dlatego ze udowodniłem Ci ze OC rzeczywiscie sporo daje. I tak samo jest ze wszystkim. Procesor, pamieć itp. A to, że ktoś na gorące dni ogranicza MOC gpu żeby nie miec tak gorąco w pokoju co to ma do rzeczy.

Opublikowano

Czy ty czytasz to co piszesz :E

Mam CP2077, mam RTX 4070 Ti i wiem jak ta karta się zachowuje w tej grze, wiem gdzie są miejsce gdzie nawet poniżej 2900Mhz karta potrafi polecić pod PL ze o +115% nie wspomnę. A w wydajności nawet tego nie zauważymy.

Jeszcze raz napisze, to może dobre jest dla benchmarkow ale do realnego codziennego użycia to nie ma kompletnie sensu.

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

? Co znowu ? Gdzie znalazleś błąd tudzież anomalię?

No piszesz ze OC jest super a za chwile ze nie udowodnisz bo ci się nie chce i ze ogólnie to nie używasz bo masz inny bios a ogólnie to zależy czy masz klimę i czy jest lato...

WTF :smiech:

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

No piszesz ze OC jest super a za chwile ze nie udowodnisz bo ci się nie chce i ze ogólnie to nie używasz bo masz inny bios a ogólnie to zależy czy masz klimę i czy jest lato...

WTF :smiech:

Dobra zakanczajac ten temat OC. Bios 115% nie jest originalny. Znalazlem taki ktory bardzo dobrze działa graficznie, niestety nie da sie RGB kontrolować. W kazdym badz razie do benchmarkow jak znalazl. Dlatego uzywam biosu przeznaczonego do mojej karty z RGB i ma on niestety tylko 100%PL max. Jednak jak sam widzisz OC dosc sporo daje od 5 do 10% nawet w obrembie 100%PL

Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Dobra zakanczajac ten temat OC. Bios 115% nie jest originalny. Znalazlem taki ktory bardzo dobrze działa graficznie, niestety nie da sie RGB kontrolować. W kazdym badz razie do benchmarkow jak znalazl. Dlatego uzywam biosu przeznaczonego do mojej karty z RGB i ma on niestety tylko 100%PL max. Jednak jak sam widzisz OC dosc sporo daje od 5 do 10% nawet w obrembie 100%PL

Do bencharkow, sam to właśnie napisałeś :)

Dlaczego ignorujesz lata wiedzy PCMR ?

Od kilku już lat wiadomo ze OC GPU nie ma sensu :)

2 minuty temu, GAZuOOT napisał(a):

Fajnie by było jak 5090 po UV, wyprzedziła by pod względem efektywności 4090 po UV, tego jestem najbardziej ciekawy, jak te cudaki będą się skalować przy niższym napięciu.

Ano to będzie ciekawy test. Bo pokazy jak bardzo poprawili nowe układy.

Ciekawy tez jestem gdzie będzie RTX 4090 jak dać mu 600W mocy względem stockowego RTX 5090

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Do bencharkow, sam napisałeś :)

Dlaczego ignorujesz lata wiedzy PCMR ?

Od kilku już lat wiadomo ze OC GPU nie ma sensu :)

Dobra OC takie sobie undervoltning lepszy. Zgoda? Można zyskać cos tam, ale i tak duzo zalezy od egzemplarza nie kazda karte da sie w ten sam sposob podkrecic

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Kadajo napisał(a):

Skoro daje kopa i OC jest takie wspaniale na ADA

Mi na 4090 też OC daje ~8-9% więcej w CP2077 z PT. Tylko czasami wykracza ponad limit 450 watów więc trzeba podbić na 600 power limit :E ale 600 to bardzo dużo i tyle poboru to osiągniesz w jakimś syntetyku tylko. W grach nie odbijesz się od 600 watów nawet po OC. Przynajmniej nie na tych nowszych 4090 gdzie masz limit 1.07V. Jak ktoś ma starą sztukę co robi >3000 MHz stabilnie na 1.1V to może... ale też mało prawdopodobne.

7 minut temu, Kadajo napisał(a):

No tak, dlatego dziś większość robi UV. Który bardzo często poprawia stockowe osiągi.

UV poprawi osiągi tylko jak się odbijasz od power limit czy temp limit. W żadnym innym scenariuszu nie poprawi osiągów. 

Edytowane przez cichy45
Opublikowano (edytowane)

Wkleję po raz kolejny ;) (c2077)

Stock         2745MHz @ 1.050V 380W 105.5 FPS 3.60W/FPS
OC +150/+1000     2895MHz @ 1.050V 391W 110.0 FPS 3.55W/FPS
UV4         2820MHz @ 0.975V 334W 104.5 FPS 3.20W/FPS
UV3        2715MHz @ 0.950V 302W 101.0 FPS 3.00W/FPS
UVmax        2580MHz @ 0.875V 253W  97.5 FPS 2.60W/FPS
UV3+OC mem+1000 2715MHz @ 0.950V 311W 103.0 FPS 3.00W/FPS

Czyli między max UV a max OC jest około 13% różnicy.

Edytowane przez IceMan
  • Upvote 1