Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadacze 5800X3D na pcie gen 3 mogą spać spokojnie

gYDRnMJ.png

1 minutę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Mi CP 2077 po update na DLSS Transformer wywala OC, które było wcześniej stabilne. 

u mnie bez zmian w tym kontekście 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Zrobiłem podmianę dll w poe2 i od 20 do 50W więcej wciąga 4090 

Wzrost poboru tez zauważyłem, jest większy na transformerach ale pogorszenia stabilności nie zaobserwowałem. 

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

U mnie praktycznie jest niemożliwe utrzymanie wysokiego zegara z napięciem niższym jak 1.1 bo karta staje się niestabilna z nowym DLSS.

U mnie CP na dość mocnym UV chodzi, ale nie testowałem więcej niż kilkanaście minut, więc nie przesadzam niczego. No i ja wgrałem najnowsza betę AB, która ponoć rozwiązuje problemy z UV i DLSS4.

Opublikowano
21 minut temu, TheMr. napisał(a):

To czym kiedyś było Gaming Trio teraz nazywa się Vanguard. Jedną półkę każdy producent dodał żeby jeszcze bardziej skosić ludzi w segmencie premium, a przy okazji niższe półki cenowe również skosić. Vanguard może dobrze się zapowiada dla 5080, ale dla 5090 będzie na poziomie niewiele lepszym od Gainwarda.

A Gigabyte co dodał? Bo dla mnie nic. Podobnie jak palit czy gainward. Vanguard w 5080 zapowiada się super, fakt w 5090 może być średnio (trochę lepiej niż Phantom czy Gamerock) ale to i tak sporo lepiej niż fe.

Opublikowano
3 minuty temu, wkamil73 napisał(a):

U mnie CP na dość mocnym UV chodzi, ale nie testowałem więcej niż kilkanaście minut, więc nie przesadzam niczego. No i ja wgrałem najnowsza betę AB, która ponoć rozwiązuje problemy z UV i DLSS4.

No właśnie nie do końca bo tez wywala na tych sterach. Ale może mniej, trzeba by dłużej potestowac.

Ja postanowiłem poczekać do czwartku na nowe sterowniki.

Opublikowano
15 minut temu, areczek1987 napisał(a):

A w przypadku 5080 tez różnice między 4.0 a 5.0 moga byc takie zbliżone czy moze beda bardziej zauważalne? Bo tam niby troche szybsze pamieci które mogą mieć wpływ na różnice? 

Opublikowano
13 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Mi CP 2077 po update na DLSS Transformer wywala OC, które było wcześniej stabilne. 

Tak dokładnie ani stery ani ustawienia DLSS nie mają wpływu tylko nowszy build potrzebuje wyższego napięcia. Ale na 571 potrzeba nowego AB po krzywa się rozjeżdża..

• Upvote 2
Opublikowano
24 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Czyli co, żeby grać to minimum 5090?

A to zależy kto czego oczekuje ;) 

Mając serię 3000 lub niżej to przesiadka na 5070Ti da mocarnego kopa, już 4070Ti = 3090, więc warto. 

Jak ktoś nie patrzy na zużycie prądu to 5080/5090 będą super.

Ja mając 4070Ti i nie chcąc przekraczać 250-300W TDP nie mam żadnego wyboru, nic nie oferuje wysokiej wydajności bez zwiększania TDP. Lipa. 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

A to zależy kto czego oczekuje ;) 

Mając serię 3000 lub niżej to przesiadka na 5070Ti da mocarnego kopa, już 4070Ti = 3090, więc warto. 

Jak ktoś nie patrzy na zużycie prądu to 5080/5090 będą super.

Ja mając 4070Ti i nie chcąc przekraczać 250-300W TDP nie mam żadnego wyboru, nic nie oferuje wysokiej wydajności bez zwiększania TDP. Lipa. 

Czytając ten watek:

5090 - zlom

5080 - złom

Za to nagle mamy zachwyt 4090, ktora to była określana jako złom gdy wyszła że względu na różnice w cenie i wydajności w stosunku do 4080.

To chyba jedynie pozostaje zostać na integrze, bo to też złom ale chociaż za darmo jest

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Kadajo napisał(a):

U mnie praktycznie jest niemożliwe utrzymanie wysokiego zegara z napięciem niższym jak 1.1 bo karta staje się niestabilna z nowym DLSS.

To samo u mnie. CP 2077, wszytko niemal max i musiałem podnieść napięcie o 50mv (na 1025mV).

Edytowane przez senac
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

No właśnie nie do końca bo tez wywala na tych sterach. Ale może mniej, trzeba by dłużej potestowac.

Ja postanowiłem poczekać do czwartku na nowe sterowniki.

Mi wywalało Cyberpunka z transformerem i na starych i na nowych sterownikach, przy ustawieniu: krzywa + power limit 85%. Zmieniłem profil na krzywą (nie pamiętam jakie napięcie) + PL 100% i pamieci + 1300 i śmiga na nowych sterach bezawaryjnie.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Czytając ten watek:

5090 - zlom

5080 - złom

Za to nagle mamy zachwyt 4090, ktora to była określana jako złom gdy wyszła że względu na różnice w cenie i wydajności w stosunku do 4080.

4090 nie była określana jako złom, ona była po prostu za droga. Jeśli chodzi o samą kartę i wydajność to chyba jedna z lepszych GPU jakie wyszły ;) 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

Mi się w 4090 nie podobało że się nie da zejść poniżej 0.850 przy uv. Na mojej 3080 mam 3 profile i tylko jeden przekroczył tą wartość. Chyba 0.875 mam. 

W 5090 chyba jest tak samo? Szkoda.

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

4090 nie była określana jako złom, ona była po prostu za droga. Jeśli chodzi o samą kartę i wydajność to chyba jedna z lepszych GPU jakie wyszły ;) 

No ale 5090 też jest określana jako złom bo jest za droga to jak to tak

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

No ale 5090 też jest określana jako złom bo jest za droga to jak to tak

Ehhh...

Porównaj wydajność 3090 vs 4090, a potem 4090 vs 5090 i zrozumiesz. Mam nadzieję :E 

I nie czytaj postów ludzi którzy pojęcia nie mają co mówią, typu RTX4090 itp, polecam ignora :E 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Ogider napisał(a):

Mi się w 4090 nie podobało że się nie da zejść poniżej 0.850 przy uv. Na mojej 3080 mam 3 profile i tylko jeden przekroczył tą wartość. Chyba 0.875 mam. 

W 5090 chyba jest tak samo? Szkoda.

Dokładnie. Teraz, jak RTX 4090 kosztuje 3000zł;):wariat: stała się najlepszą kartą, bo producent przez pomyłkę za bardzo ulepszył soft, dając jej drugie życie.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Za to nagle mamy zachwyt 4090

Nikt sie tutaj nie zachwyca, po prostu liczby same przemawiaja. To gpu samo sie broni. Swietne temperatury przy swietnej wydajnosci. Mamy sytuacje gdzie nowa 80-tka nie przebija starej 90-tki. Mozna napisac, ze 4090 jest w jakis sposob kultowa.

5090 jest krolem wydajnosci i nie ma o czym dyskutowac. Nie wygrala z kretesem jak 4090 wtedy, ale jakie to ma znaczenie dla kogos kto potrzebuje najwyzszej wydajnosci. Kto chce to kupi.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Skrojonych pod desperatów. 4080 walał się po magazynach, a ceny nie obniżali. Dopiero wypuszczenie Superków niejako skorygowało błędy z czasu premiery. 

Tu chodziło o kurs dolara.

Opublikowano

Sterowniki devsowe dają mega do stabilnośći

CP 2077 stabilny na profilu UV .

FPS tam pod maxa i nowe dlss jakie 80-120 fps - akurat  byłem w tej miejscówce arasaki ala dzuńgla i już ok 45 fps dropiło :E

Co  by nie mówić - obraz żyleta, dziwne że magicznie nie stweirdzili że to właśnie ficzer tylko  dla 5xxx :D

• Like 1