Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Brolly napisał(a):

Wiecie co? ja zaczynam się poważnie zastanawiać nad sprzedażą pc i kupnem ps5 pro, jestem zmęczony tym co się dzieje na rynku sprzętu i gier.

Been there, done that, went back 

• Like 1
Opublikowano

Bo konsole i granie na nich jest nudne jak flaki z olejem dla mnie :) Muszę mieć mysz, klawiaturę, pozycję przed kompem, monitor przed ryjem i grzebać w opcjach 50% czasu spędzonego na "graniu" :) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nvidia wypuściła nowe stery, są już testy i są wzrosty :)

Jest niezadowolenie klientów, no to zaraz bedzie. Siła monopolu. To o czym pisałes wczesniej - spora czesc wydajnosci jest sterowana software'owo i moze doczekamy abonamentow za ekstra wydajnosc.

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Jest niezadowolenie klientów, no to zaraz bedzie. Siła monopolu. To o czym pisałes wczesniej - spora czesc wydajnosci jest sterowana software'owo i moze doczekamy abonamentow za ekstra wydajnosc.

I juz teorie spiskowe... To po prostu ciutke nowszy sterownik pod 5080, a nie reakcja na slabe recenzje. Z jednej strony kicha, ze tak sie przygotowali do duzej premiery, z drugiej strony szansa na dodatkowe procenciki.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Nie ograniczenie 5060Ti do tylko modelu 16GB to jedno, ale że w ogóle nie będzie conajmniej do wakacji modelu powyżej 8GB to są już jaja jak berety.

Premiera 3060 (bez Ti) z 12GB była... już ponad cztery lata temu :E

Na pewno 4 kostki GDDR7 i to jeszcze z najgorszego sortu, kosztują całą fortunę. Przecież musi być jakieś rozsądne wytłumaczenie dla takiego ruchu Nvidii. ;)

MUSI być! :D 

Tymczasem na pepperze widzę była wrzutka z promocjami w dwóch sklepach zaledwie o kilka drobnych powyżej miejsca, gdzie 4060 8GB być powinno - czyli w obszarze cen trzycyfrowych.

Normalnie chodzą po 1300. 5060Ti pewnie będzie w cenie 4060Ti na premierę. 
Jakieś 200% do 250% drożej niż realna wartość karty z 8GB na wiosnę 2025r. 
Po dwóch generacjach, po 4 latach, ludzie z 3060 będą mogli sobie zmienić swoje 3060 12GB na 5050 5060 będące ledwo zauważalnie szybsze od 3060, za wyższą cenę (uwzględniając inflację) niż dawali 4 lata temu za 3060tkę, ale za to z o 1/3 mniejszą ilością RAMu.  :boink:
Jak to skomentować? 

"This wouldn't be possible without AI". 

(by Jensen Kurtka Huang, 2025)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 godzinę temu, ryba napisał(a):

Ale ja jestem szczesliwy bez jarania sie zakupem nowego gpu :E nie mam 15lat, zeby miesiac czasu sie ekscytowac i dywagowac co kupie i ile za to zaplace. Lokalna beka dla sportu, zebym sie w robocie nie zanudzil.

Mam to samo. Poniektórzy to tu się ostro spinają widzę.:gordon: Cztery sklepy dziesięć kont itp :E

A ja tam prawy kierunek, prawy pas i pełen chill. :faja:

Opublikowano
55 minut temu, MJRegul napisał(a):

Been there, done that, went back 

Ja tak samo.... ps5 pro Panie niby spoko, ale dolicz sobie napęd za tauzena, droższe gry + często naprawdę średnio zoptymalizowane. Za 2 lata pewnie nowe ps6, więc nie wiem czy jest sens wydawania teraz ponad 4 tysięcy na ps5 pro + dobry TV.

Opublikowano

Dlatego bylo trzeba brac przyklad z rozsadku, kupic uzywke ps5 za 1200, pobawic sie i sprzedac po roku 🤣 jako rasowy pcmr od lat, bawie sie niezle na konsoli, ogram tanio, a wrecz za niemal free 15-20 gierek i tyle z bycia konsolowcem. Moze ps6 mnie zachwyci, a jak nie - za dwa latka lepsze rtxy.

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nvidia wypuściła nowe stery, są już testy i są wzrosty :)

Aż mi się nie chce wierzyć, żeby różnice były aż tak duże. Przecież w niektórych grach to wygląda wręcz niewiarygodnie. Ciekawe czy inni testerzy to potwierdzą, ale jeśli jakimś cudem to prawda to :metal:

Takie "ubijanie starych kart sterownikami" to ja rozumiem. 

Opublikowano
Godzinę temu, Brolly napisał(a):

Wiecie co? ja zaczynam się poważnie zastanawiać nad sprzedażą pc i kupnem ps5 pro, jestem zmęczony tym co się dzieje na rynku sprzętu i gier.

Ale co Ci posiadanie kompa obecnie ciąży? Masz fajną plaftnormę, nie musisz mieć zawsze najlepszego GPU, tym bardziej że siedzisz jeszcze na 3060. Bierz spokojnie coś ze stajni 40x0 używki pewnie stanieją niedługo i ciesz się grą.

Opublikowano

Siema, ma ktoś #potwierdzone info że na w PL będą sprzedawali wersje FE?

Jak sobie zobaczycie główną stronę na marketplace nvidii serii 40 to widać na dole sklepy jak morele,x-kom + NVIDIA

Jak patrzycie na serie 50 to na dole jest morele,x-kom itp, ale NIE ma nvidii.

Domyślam się, że sklepy partnerskie nie będą sprzedawały FE na premierę, chociażby dlatego że w sklepach, w których są juz karty wylistowane są tylko wersje innych producentów.

Jak myślicie - NVIDIA doda karty i/lub link do swojego sklepu na stronie czy będzie jedna wielka kupa z tymi kartami w polsce.

Może ktoś się orientuje jak to wyglądało 2+ lata temu dla 40stek?

Opublikowano
21 minut temu, itherdwer napisał(a):

Siema, ma ktoś #potwierdzone info że na w PL będą sprzedawali wersje FE?

Jak sobie zobaczycie główną stronę na marketplace nvidii serii 40 to widać na dole sklepy jak morele,x-kom + NVIDIA

Jak patrzycie na serie 50 to na dole jest morele,x-kom itp, ale NIE ma nvidii.

Domyślam się, że sklepy partnerskie nie będą sprzedawały FE na premierę, chociażby dlatego że w sklepach, w których są juz karty wylistowane są tylko wersje innych producentów.

Jak myślicie - NVIDIA doda karty i/lub link do swojego sklepu na stronie czy będzie jedna wielka kupa z tymi kartami w polsce.

Może ktoś się orientuje jak to wyglądało 2+ lata temu dla 40stek?

Wątek się przewijał w tym temacie. 

Zakup przez stronę NV. X-kom zaprzeczył, że będzie sprzedawał FE, a z kolei Lipton z pewną dozą niepewności stwierdził, że x-kom będzie dystrybuował karty FE. Przy czym sam proces zamawiania przez stronę NV.

Opublikowano
4 godziny temu, Brolly napisał(a):

Wystarczy nie być niewolnikiem ultra to wtedy granie na pc wychodzi dużo taniej.

• Upvote 2