Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 30.10.2024 o 12:59, Passt napisał(a):

Mnie martwi trochę prognozowana cena RTX 5090. Jak trzeba będzie wyskoczyć ponad 10k, a może nawet 12k za kartę, to będzie mnie wszystko bolało :faja:

Masz polskie ceny około 13k zł za kartę. FE w Polsce nie dostaniesz

Opublikowano
1 godzinę temu, z1k napisał(a):

zobacz też czy Ci procek schodzi w idlu do min zegarów, jesli masz c1 włączone  ( bo moze być to od nowych sterów widziałem pare wątków na redicie)

podrzucisz link do redita?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

W jakiej cenie?

Weź mnie nie rozmieszaj, największe sklepy już windują ceny poza jakąkolwiek opłacalność.

RTX 4060Ti jest aktualnie wcale nie opłacalny.

RTX 4070Super którego można było kupić już za 2500zł teraz nie kupisz za mniej niż 2800zł.

Lepsze wersje Super które bywały na promocjach za 2700zł, są teraz za 3300zł.

Sklepy nie sa glupie i wietrza swoje okazje.

Towaru coraz bardziej brak, a ludzie sa jednak nastawieni cos kupic.

Ostatnio np byla dobra promka na 4070 ti super za 3599 w @x-kom 

Trzeba pilnowac nastepnych promocji.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, sk09372 napisał(a):

To zależy, jak takie 5070 ti zaczną zalegać w sklepach to i seria 4xxx musi spaść.

Tylko nie bierzesz pod uwage ze ceny RTX50 i tak są wyższe.... nie ma podstaw by rtx40 zalegały... wielu sie wstrzymywało z zakupem z uwagi na nowe karty a tu kasztany wyszły i stare wciąż sa necaca alternatywa.

Edytowane przez marioking
Opublikowano
1 minutę temu, marioking napisał(a):

Tylko nie bierzesz pod uwage ze ceny RTX50 i tak są wyższe.... nie ma podstaw by rtx40 zalegały...

Miałem na myśli serię 5xxx jak będzie zalegać a ceny 5070ti jeszcze nie znamy(cen sklepowych)

Opublikowano
8 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

(...) największe sklepy już windują ceny poza jakąkolwiek opłacalność. (...)

RTX 4060Ti jest aktualnie wcale nie opłacalny. (...)

Niech mi to ktoś raz na zawsze wytłumaczy, co znaczy "opłacalny" w kontekście wydawania kasy na gpu (pomijając aspekt świadomego skalpingu).

Opublikowano
Teraz, sk09372 napisał(a):

Miałem na myśli serię 5xxx jak będzie zalegać a ceny 5070ti jeszcze nie znamy(cen sklepowych)

Akurat tu też nie ma tak różowo... jak sie skoncza rtx40 to pozostanie jedynie kupowanie rtx50 a nvidia nie spieszy sie z zapewnianiem towaru... klient ma przesrane ale z ich punktu to nie jest zła sytuacja jak wszystko co wrzuca wyprzedaje sie na pniu za chore pieniadze.

Opublikowano
1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Niech mi to ktoś raz na zawsze wytłumaczy, co znaczy "opłacalny" w kontekście wydawania kasy na gpu (pomijając aspekt świadomego skalpingu).

Opłacalność zakupu. Aktualna cena/oferowana wydajność.

Przykład:

RTX 4070S w cenie 2500zł jest opłacalny, w cenie 3000zł jest znacznie mniej opłacalny.

• Like 1
Opublikowano

Akurat tu też nie ma tak różowo... jak sie skoncza rtx40 to pozostanie jedynie kupowanie rtx50 a nvidia nie spieszy sie z zapewnianiem towaru... klient ma przesrane ale z ich punktu to nie jest zła sytuacja jak wszystko co wrzuca wyprzedaje sie na pniu za chore pieniadze.

Seria 4xxx pokazała że nie wszystko można wcisnąć klientowi.

Opublikowano
Teraz, Kartofel napisał(a):

Wchodzę po tygodniowej przerwie i co widzę?

Strona 534 z 794. Przecież nie przeczytam 260 stron O_O

Zadam więc pytania: kiedy 5090 i 5080 dostępne w sklepach?

Za 2 miechy może coś zacznie się pojawiać na stanie.

1 minutę temu, sk09372 napisał(a):

Seria 5xxx pokazała, że klient sam sobie wciska i się oszukuje.

Opublikowano
Teraz, sk09372 napisał(a):

pokazała tylko jak od miesiac nie ma dostaw nowych 4070+ to klient tylko pośrednio ma coś do powiedzenia gdy za miesiac nie bedzie tych rtx40 w sklepach i pozostanie rynek wtórny... skalperzy to by lepiej zrobili wykupując aktualne rtx40 :P

Opublikowano
11 minut temu, sk09372 napisał(a):

To zależy, jak takie 5070 ti zaczną zalegać w sklepach to i seria 4xxx musi spaść.

Karty sa na wykonczeniu, zanim wyjdzie 5070ti i dobra dostepnosc to wszystko zniknie badz bedzie w zaporowej cenie.

Opublikowano
Teraz, Umpero napisał(a):

Za 2 miechy może coś zacznie się pojawiać na stanie.

Ciekawe czy już cała moc przerobowa i fracht na 5070/ti szykowany. Niby chyba najtaniej przed wakacjami więc 4 miechy by mieć kartę za 30% taniej więc co dla kogo. Ja stawiam że przy premierze nowości nod AMD wpadnie trochę i wyższych półek.

Opublikowano

pokazała tylko jak od miesiac nie ma dostaw nowych 4070+ to klient tylko pośrednio ma coś do powiedzenia gdy za miesiac nie bedzie tych rtx40 w sklepach i pozostanie rynek wtórny... skalperzy to by lepiej zrobili wykupując aktualne rtx40 :P

Miałem na myśli premierę tych kart ich cenę.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kartofel napisał(a):

Wchodzę po tygodniowej przerwie i co widzę?

Strona 534 z 794. Przecież nie przeczytam 260 stron O_O

Zadam więc pytania: kiedy 5090 i 5080 dostępne w sklepach?

Byly juz na premiere...

Teraz zgadywanka kiedy będą nastepne dostawy i jak duze.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Nic odkrywczego, producenci i nvidi głupi nie sa, wiedza co i jak... własnie dlatego juz w grudniu wstrzymano produkcje wszystkiego 4070+... wiec oni opracowali tą strategie i ani troche nie opierała sie na dobrostanie klienta :D

Ci co kupili wtedy mocniejsze rtx40 wygrali los na loteri, reszta będzie słono płacić za nadzieje i optymizm :D

Edytowane przez marioking
Opublikowano
40 minut temu, cichy45 napisał(a):

5080 to się za 3 miesiące będą wysypywać z magazynów, ci co kupili na handel będą mieć problem z pozbyciem się tego kartofla.

A nie mogłyby sie z nich wysypywać na premierę? Albo chociaż je wypełnić w sposob wystarczający? Teraz sie zbliża premira S25 i jak co roku pewnie dla kazdego chętnego starczy S25, S25+ i S25 ultra, ba nawet mozna sobie zamówić przedpremierowo, czemu z kartami graficznymi tak nie mozna zrobic?