Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No a jak była premiera 4090 to tez takie jaja były ze referentow po 10 na sklep? 

Kart nie ma kto skrecac ale nowe Samsungi jakoś na premierę dojechały, cos mi tu sciemniasz Rosolak :E

Edytowane przez Godlike
Opublikowano

Ja np na premiere 4090 Suprim Liquid czekalem do 03.11.24

Tzn wtedy pierwsze egzemplarze trafily do komoutronika i byly w tym dniu do odbioru w salonie.

Zapamiętałem datez bo to data moich urodzin... Taki maly orezent sobie sprawilem :)

Opublikowano
32 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Niech mi to ktoś raz na zawsze wytłumaczy, co znaczy "opłacalny" w kontekście wydawania kasy na gpu (pomijając aspekt świadomego skalpingu).

Tzw. stosunek jakości do ceny. Stosowany nie tylko do GPU ale generalnie wszystkich towarów.

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Zamówiłem w wersji z czarnymi ramkami na stronie Samsunga, wysyłka miała być w poniedziałek za 2 dni, wczoraj wyszło info, że być może będzie dopiero 25 lutego. Także ten ;)

No ok, także ten, ale chociaż mozesz zamówić przed premierowa i opłacić z góry (ceny chyba MSRP) i czekac na dostawę, tez bym chcial zamówić sobie jakiegoś 5080 w rozsądnej cenie i czekać na dostawe, a tak to na premierę jest walka z botami o 15 sztuk na magazynie i teraz co najwyżej se moge popatrzec na przycisk "powiadom o dostępności", zamiast kup teraz a jak juz beda doatepne w kolejnym rzucie to pewnie z 6k zrobi sie 8k.

Opublikowano
35 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Niech mi to ktoś raz na zawsze wytłumaczy, co znaczy "opłacalny" w kontekście wydawania kasy na gpu (pomijając aspekt świadomego skalpingu).

To znaczy, że w stosunku do całej ofert płacisz relatywnie dużo za wydajność danego modelu. 

Opublikowano
56 minut temu, marioking napisał(a):

Akurat tu też nie ma tak różowo... jak sie skoncza rtx40 to pozostanie jedynie kupowanie rtx50 a nvidia nie spieszy sie z zapewnianiem towaru... klient ma przesrane ale z ich punktu to nie jest zła sytuacja jak wszystko co wrzuca wyprzedaje sie na pniu za chore pieniadze.

Klient chcący zachować godność, w takiej sytuacji powinien wywrócić stolik z grą i pokazać :fuck:. Jeśli nadal będzie się zastanawiał nad zakupem, pomimo wiedzy, że jest robiony w bambuko to powinien zastanowić się jak bardzo pozwoli na penetrację swojej :dupa:

Jeśli taka sytuacja będzie się utrzymywać to i rynek wtórny zacznie drożeć.  

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, P.Wiśnia napisał(a):

Wzrost średnich cen kart serii RTX 40 po premierze RTX 5080/5090:

4060: 1100zł -> 1400zł

4060TI 8GB: 1800zł ->  2000zł

4060TI 16GB: 2200zł ->  2400zł

4070S: 2700zł ->  3150zł

4070TiS: 3600zł ->  3800zł

*ceny z morele.net

Tylko w tym zaścianku u nas stara seria drożeje zamiast tanieć XDDDDD

Opublikowano
2 minuty temu, wkamil73 napisał(a):

A pamiętacie na nieżyjącym forum jak były przepowiednie, po premierze 4xxx, że 4090 miało do wakacji kosztować nie pamiętam ile, 7kzl? 😅

Swojego czasu FE mozna bylo wyrwac za trochę ponad 7k ale to jakoś w październiku 2023 było. 

Opublikowano
11 minut temu, Totek napisał(a):

Klient chcący zachować godność, w takiej sytuacji powinien wywrócić stolik z grą i pokazać :fuck:. Jeśli nadal będzie się zastanawiał nad zakupem, pomimo wiedzy, że jest robiony w bambuko to powinien zastanowić się jak bardzo pozwoli na penetrację swojej :dupa:

Jeśli taka sytuacja będzie się utrzymywać to i rynek wtórny zacznie drożeć.  

problem w tym ze taki towar jak karty graficzne (te mocniejsze) to towar robiony w wiekszosci dla entuzjastów, a entuzjasci jak to entuzjasci , nadstawią dupe do wydymania i jeszcze pocałują w ręke byleby mieć "nowość" na pokładzie. A przecietny kowalski którego jest wiekszosc i moglby zadecydować w tym przypadku portfelem i rozumem tego nie zrobi bo wogole tego nie kupi (wezmie pierwszego lepszego laptopa ze sklepu a taka karta to wogole nie dla niego produkt), inaczej nieco jest z telewizorami bo telewizory kupują wszyscy a karty graficzne głównie entuzjasci gejmingu pecetowego (cała reszta czyli znacząca wiekszosc kupuje albo zwykłe laptopy albo konsole)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Godlike napisał(a):

Swojego czasu FE mozna bylo wyrwac za trochę ponad 7k ale to jakoś w październiku 2023 było. 

Bodajże @Mar_s kupił 4090 asus strix za 6500zł ? nówkę sztuka praktycznie z outletu oleole, tylko nie pamiętam czy maj 2023 czy maj 2024. :wariat: 

Do dziś boli pupa po tym screenie :E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Screenshot_20250201_185834_Pepper.thumb.jpg.0d913102f1e462a86d765cea215be703.jpgScreenshot_20250201_185540_Pepper.thumb.jpg.ce5a377fd86d80c34f0d7752508bd19a.jpgScreenshot_20250201_185851_Pepper.thumb.jpg.a4f96cc2dd084d910ee4dc9f7db654bf.jpgPrzeciez kosztowal.

Nie kosztował tyle ile wróżbita wróżył 😅 to na pewno, już nie pamiętam jaki podawał przedział cenowy który miał być do wakacji (to 7kzl to tak z pamięci podałem, może mówił o 6.5) i nie przypomnę sobie bo nie ma jak, ale jego oczekiwania nie wpisały się w realia rynkowe. Dotyczyło to również 4080. 

Opublikowano
5 minut temu, Brolly napisał(a):

Bodajże @Mar_s kupił 4090 asus strix za 6500zł ? nówkę sztuka praktycznie z outletu oleole, tylko nie pamiętam czy maj 2023 czy maj 2024. :wariat: 

Do dziś boli pupa po tym screenie :E

Przesz ja kupiłem za 6100. Nie w tym rzecz, outlet to outlet.

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Wróżby były na 5k pln.

Dzięki 😆

Opublikowano
1 godzinę temu, Zachy napisał(a):

Co moze wiedziec sprzedawca w sklepie w jakims losowym mieście?

Oni nie sledza stanow magazynowych centrali, bo mają za zadanie obslugiwac klientow w sklepie.

Na razie po kilku rozmowach tel i na chacie @x-kom wszyscy konsultanci zgodnie twierdza ze dostawa dotrzeć ma 05.02 a kart na stronie wystawili tylko w ilości takiej jaka ma dotrzeć w potwierdzinej dostawie.

Serio, stary wyjadacz a dalej ufa w to, co twierdzą konsultanci x-kom. Bez urazy oczywiście. Ile to już razy było przerabiane? Dlatego bardziej uwierzyłem sprzedawcy, który powiedział, że jest więcej zamówień niż dostaną kart w pierwszym rzucie. Bo taki scenariusz jest bardziej wiarygodny. Obym się mylił oczywiście…