Joloxx9 941 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 2 minuty temu, DżonyBi napisał(a): Moze dlatego domyslne zegary na 5080 sa jakie sa. Wszyscy sie drapia po glowie dlaczego po wyjeciu z pudelka nie ma 3100MHz+, skoro tak wspaniale sie kreci. Może mamy odpowiedź. Nie, nie. Tutaj logika zegarow albo cos takiego nie dziala, tak samo krzywa, jak ustawie ja na plasko, to ona zawsze bedzie wybierac punkt przed tym, nawet moge ustawic plaska linie na 2000Mhz to ona wybierze 1950. Karta ma sie odpalac z zegarami 2617 a startuje czesto z randomowymi od 2300 do 2850. 4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Jakim cudem, zwykły szary użytkownik wyłapuje w kilka godzin problemy, których nie widzą inżynierowie i testerzy w firmach? 1
galakty 3 332 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Jakim cudem, zwykły szary użytkownik wyłapuje w kilka godzin problemy, których nie widzą inżynierowie i testerzy w firmach? Mnogość platform robi swoje, do tego syf w systemie, sterownikach i coś się może gryźć. To nie konsola gdzie masz jeden zestaw sprzętowy. Taki tester sprawdzi GPU na jednej płycie i jednym procku. No nie ma szans przetestować wszystkich + różne wersje sterowników czy systemu.
Marcusfff 274 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Komuś xskam wysyłał Astrala albo dawał znać o terminie? Ostatnie info jakie dostałem, to że dziś mają wysyłać. 1
Joloxx9 941 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 4 minuty temu, galakty napisał(a): Mnogość platform robi swoje, do tego syf w systemie, sterownikach i coś się może gryźć. To nie konsola gdzie masz jeden zestaw sprzętowy. Taki tester sprawdzi GPU na jednej płycie i jednym procku. No nie ma szans przetestować wszystkich + różne wersje sterowników czy systemu. Tyle, ze ja mam najnowszay system plus najnowsze stery, nic wiecej. Wszystko na swiezo instalowane, jeszcze moglbym nie wiem stery amd oskarzyc, ale tutaj ludzie z intelem maja ten sam problem. Jak wymusic PCIE 4 zamiast 5? Jest jakas opcja w biosie?
galakty 3 332 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego (edytowane) 2 minuty temu, Joloxx9 napisał(a): Tyle, ze ja mam najnowszay system plus najnowsze stery, nic wiecej. Wszystko na swiezo instalowane, jeszcze moglbym nie wiem stery amd oskarzyc, ale tutaj ludzie z intelem maja ten sam problem. Wciąż kupiłeś nowy produkt który może posiadać wady, chyba się z tym liczyłeś? Jeszcze gdyby to były jakieś super karty, a nie refresh 4000, heh. Przyjemnie się patrzy na to z boku Albo czekasz na poprawki, albo zwracaj i kupisz jak poprawią. Twoja kasa. Edytowane 3 Lutego przez galakty
some1 536 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Jakim cudem, zwykły szary użytkownik wyłapuje w kilka godzin problemy, których nie widzą inżynierowie i testerzy w firmach? Jacy testerzy? Testerzy to my. Znaczy Wy (kto kupił). Może nvidia foundersa testowała dłużej, ale Derbauer mówił ostatnio, że AiB mieli dosłownie kilka dni na sprawdzenie kompletnego produktu. Recenzje 5080 przecież i tak były przesunięte w czasie ze względu na jakąś obsuwę z biosami do kart. @Joloxx9 a Windows przy instalacji nie zaciągnął starszych sterowników z serwerów MS? Ja bym jednak spróbował jeszcze raz przeinstalować sterowniki z pomocą DDU.
lukadd 2 913 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego (edytowane) 53 minuty temu, Joloxx9 napisał(a): Dobra teraz przeczytałem jeszcze raz, ja jak nie zaznacze automatycznej aplikacji oc to jak manualnie ja odpalam to jest ok, o ile karta wstanie z takimi samymi ustawieniami jak wcześniej :E Dobrze rozumiem, że problem nie dotyczy stock/def. Tylko występuję przy auto wczytywaniu profilu OC z MSI po restarcie kompa? Edytowane 3 Lutego przez lukadd
Kabor 460 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 41 minut temu, RTX4090 napisał(a): Temu nauczony premierą 4090 - nie będę polować na kartę pierwszego dnia tylko sobie spokojnie poczekam. A jak sprawa z nickiem masz z administracją załatwioną zmianę czy nowe konto ;-)
Joloxx9 941 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego (edytowane) 16 minut temu, galakty napisał(a): Wciąż kupiłeś nowy produkt który może posiadać wady, chyba się z tym liczyłeś? Jeszcze gdyby to były jakieś super karty, a nie refresh 4000, heh. Przyjemnie się patrzy na to z boku Albo czekasz na poprawki, albo zwracaj i kupisz jak poprawią. Twoja kasa. No nie znaczy zepsuty, tak wiem jak rynek wyglada i dlatego zaraz bede dzwonic do sklepu i zobacze czy mieli jakies zgloszenia odnosnie tych kart. 12 minut temu, lukadd napisał(a): Dobrze rozumiem, że problem nie dotyczy stock. Tylko występuję przy auto wczytywaniu profilu OC z MSI po restarcie kompa? PRoblem dotyczy stock: karta ma miec 2617 tyle pokazuje GPU-Z - raz mam tyle, drugi raz mam 2850 trzeci raz potrafilem miec 2595. OC dziala, bo aplikuje sie ale do bazowego zegara. To wyglada tak jakby krzywa glupiala co restart i inaczej sie ustawiala. WIdac to najbardziej na OC, bo np mam zegar 2617 + 525 i mam 3100, nastepny restart i mam 2500 - ale z OC, wiec wyalczam oc I zegar leci na pysk ponizej 2000. Nie jestem pierwszym tutaj, ktory ma ten problem, na subreddicie zotaca tez o tym pisza. 13 minut temu, some1 napisał(a): @Joloxx9 a Windows przy instalacji nie zaciągnął starszych sterowników z serwerów MS? Ja bym jednak spróbował jeszcze raz przeinstalować sterowniki z pomocą DDU. Nie, windows nie zaciaga sterow to raz, dwa robilem DDU i nadal zegar idiocieje. Spedzilem nad tym z 6h juz i z 100 restartow PC. Dzisiaj zrobie tabelke w excelu i podsumuje co daje jaki efekt. Najgorsze jest to, ze jest to randomowe. W sobote chyba jak robilem OC @Kadajo pisal, ze stery glupieja i trzeba restart PC zrobic bo zegary po crashu glupieja, a szukalem oc wiec myslalem - spoko. Jak znalazlem dzialajace czyli +525 na rdzeniu bylo ok przez kilka restartow, a potem cyrki sie zaczely. Może się za chwilę dowiem czy pcie ma coś z tym wspólnego. Coraz wiecej ludzi ma z tym problem: Edytowane 3 Lutego przez Joloxx9
Umpero 979 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego No dobra to kto chętny sprzedać swojego 4090 za te 6 tysi ?
Ogider 103 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego (edytowane) https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1061447159362148&id=100064906203467&_rdr Aaa już dali na videocardz https://videocardz.com/newz/hong-kong-media-pcm-discovers-melted-cables-and-psu-failure-after-testing-rtx-5090d-5080 Edytowane 3 Lutego przez Ogider
Joloxx9 941 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Teraz, JeRRyF3D napisał(a): Nareszcie. Już się bales, że naprawili? 4
JeRRyF3D 1 726 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Teraz, Joloxx9 napisał(a): Już się bales, że naprawili? Nie mogłem się doczekać info, że tym razem jest cacy.
leven 539 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego (edytowane) Jolox Spróbuj jeszcze w biosie przejść na PCI-E 4.0. Edytowane 3 Lutego przez leven
Marcusfff 274 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego W 5090 się nie palą, bo jeszcze nikt nie dostał 1
Joloxx9 941 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 2 minuty temu, leven napisał(a): Jolox Spróbuj jeszcze w biosie przejść na PCI-E 4.0. Gość właśnie na reddicie odpisał, że zmienil i dalej ma ten sam problem
galakty 3 332 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Czy ktoś na necie robił już testy UV 5080? Wszędzie OC tylko widzę...
lukadd 2 913 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 1 minutę temu, Joloxx9 napisał(a): OC dziala, bo aplikuje sie ale do bazowego zegara. To wyglada tak jakby krzywa glupiala co restart i inaczej sie ustawiala. Jeśli chodzi o auto wczytywanie profili OC to sprawia również mniejsze lub większe problemy na adzie. Np. rozwala krzywą jak wczytasz na zimnym GPU. To jest kwestia sterów. Lepiej ręcznie wczytywać profile po odpaleniu kompa jak już GPU jest trochę zagrzane, aby uniknąć problemów. A co do stock nie wiem, albo kolejny bambol w sterach. Jak w ogóle sprawdzasz zegary na stock po obciążeniem po tych restartach? Może odpalasz coś wymagającego? I po prostu karta czasami wali mocniej w PL, czasami słabiej i przez to zrzuca zegary na różne wartości.
Joloxx9 941 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 1 minutę temu, galakty napisał(a): Czy ktoś na necie robił już testy UV 5080? Wszędzie OC tylko widzę... Pewnie nie bo krzywa nie działa
galakty 3 332 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Ale testy OC to już potrafią zrobić mimo że nie działa Kogo OC dzisiaj obchodzi, jak karty żłopią po 400W
leven 539 Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a): Gość właśnie na reddicie odpisał, że zmienil i dalej ma ten sam problem Spróbuj u siebie, to jest 5 minut roboty.
Rekomendowane odpowiedzi