Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

To z-kom mial inno3d jakies?

Jaki dokładnie model?

https://www.x-kom.pl/p/1309623-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-5090-x3-32gb-gddr7-dlss4.html

Ja akurat jestem mało wybredny (przy aktualnym high-endowym sprzęcie, włączając w to CPU, ciężko jest o mega kulturę pracy, która jeszcze osiągalna była przy poprzednich generacjach), więc mnie zadowoli jakikolwiek model chłodzony powietrzem, z 3-letnią gwarancją (nie mam parcia na ASUSy, Gigabyte'y itp. marki).

Wydaje mi się, że mogli mieć kilka sztuk, bo konsultant wspominał wtedy o dostawie planowanej na 3 lutego (jak chciałem potwierdzić już po złożeniu zamówienia, kiedy planowana jest wysyłka). Cóż, praca na HO sprawia, że jest trochę łatwiej coś zamówić w trakcie dnia (u mnie wpadło zamówienie po 13). ;)  Przy takiej ilości sklepów, które teoretycznie mogły mieć cokolwiek (próbowałem też na Komputroniku, morele i Mediaexpert, ale tam nic nie widziałem, choć pewnie coś było, tylko się rozeszło w parę sekund i akurat nie trafiłem na dobry czas refresha strony :D ) ciężko było ogarnąć tyle stron i ciągle je odświeżać. Przy 5080 chyba było łatwiej, bo pojawiają się informacje o lepszej dostępności tych modeli (choć przy ich ogólnej wydajności w stosunku do 4080/4090 to faktycznie nie jest niczym zaskakującym).

Opublikowano
5 minut temu, Umpero napisał(a):

A idź w pieruny %-)
Masz już kupca na 4090? :E

Jeszcze nie mam, wystawię dopiero wtedy, jak zobaczę tę 5090 na oczy i będzie działać po wstępnych testach. :D Ale wstępnie pewnie puściłbym moją 4090 (ma gwarancję do 12.10.2025) za jakieś 8000 zł.

• Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, eXplosiV napisał(a):

Jeszcze nie mam, wystawię dopiero wtedy, jak zobaczę tę 5090 na oczy i będzie działać po wstępnych testach. :D Ale wstępnie pewnie puściłbym moją 4090 (ma gwarancję do 12.10.2025) za jakieś 8000 zł.

6-6,5 mogę dać (krótka gwarancja) :E

Opublikowano
5 godzin temu, lukadd napisał(a):

Chodzi o autostart i auto wczytywanie profilu z krzywą. Masz krzywą która ci działa 100% tak jak powinna podczas gdy komp jest włączony.

Ale jak wrzucisz z MSI do autostartu, aby się aplikowała zaraz po każdym odpaleniu kompa to może się rozwalać. Np, gdy ją wczyta zaraz po starcie kompa gdy GPU jest poniżej 30 stopni.

Osobiście nie używam autostartu jeśli chodzi o profile. Ale testowałem to.

@Lameismyname Z tym walczył bo się uparł na autostart i nie wiem czy w końcu mu się udało.

Ja robiłem masę rzeczy, na tyle dużo, że nie wiem co w końcu realnie pomogło.
Tak czy siak najlepiej UV wychodził mi na rozgrzanej (po sesji giercowania) karcie, zapuszczałem jakiś benchmark w tle aby GPU było na 100% i ustawiałem wtedy krzywą.
Afterburner w wersji najnowszej beta. Pomogło i odskoki zrobiły się minimalne (miałem co 15MHz nawet do +/- 60-75MHz zależnie od uruchomienia kompa). Sterowniki też zmieniałem na różne ale zostały najnowsze.
Pod względem UV wolę jednak AMD, może i trzeba zejść z zegarów ale też da się fajnie ustawić bez zauważalnej straty wydajności.

Opublikowano
53 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Co to? Była jakaś aferka?

Aferka nie, ale post, żeby jak najwięcej osób zgłaszało do UOKiK za sprzedawanie czegoś czego się nie ma na stanie, stąd moja wypowiedź ;)

Opublikowano
16 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Byłem wczoraj gotowy jechać po to:
image.png.b30da1255bd72cf6fa335ad474ce11ee.png

Gość mi napisał, że ktoś zarezerwował chwile przede mną i mnie nie próbował naciągnąć, a dzisiaj patrze:
image.thumb.png.0adfc7922455d18266469dcf4cfc719f.png

Ciekawe :o

Też pisałem. Ktoś niby miał przyjechać o 12.00 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GAZuOOT napisał(a):

Dobra, 5090 MSI Gaming Trio, będzie dzisiaj wysłany, mam już też nr listu przewozowego. Teraz tylko sprawdzić kartę, jak nie będzie piszczeć, będzie w miarę cicha i bezproblemowa to zostaje u mnie. Dopłaty po sprzedaży 4090, 4,3kzł, trochę sporo, no ale tragedii nie ma :)

obraz.png

Dopłaciłeś równowartość 4080super żeby mieć 5090? 

hahahhahahahahahaa

o matko, nie mogę 

hahahahhahahahahahahahahaaa

i jeszcze nie ma tragedii :D :D :D 

Edytowane przez Lestat
  • Haha 2
Opublikowano
6 godzin temu, P.Wiśnia napisał(a):

Ja to tylko tu zostawiam:

RTX 5060TI:

• Board: PG152
  • GPU: GB205-400
  • CUDA Cores: 5852
  • Boost Clock: TBC
  • Memory: 8/16GB GDDR7
  • Memory Clock: 28Gbps
  • Memory Bus: 128-bit
  • Memory Bandwidth: 448 GB/s
  • TDP: 180w
  • Interface: PCIe Gen4 x16/PCIe Gen5 x8
  • MSRP: 359$(8GB), 459$(16GB)
  • Launch: March 2025

RTX 5060:

• Board: PG152
  • GPU: GB206-300
  • CUDA Cores: 5022
  • Boost Clock: TBC
  • Memory: 8GB GDDR7
  • Memory Clock: 28Gbps
  • Memory Bus: 128-bit
  • Memory Bandwidth: 448 GB/s
  • TDP: 130w
  • Interface: PCIe Gen4 x16/PCIe Gen5 x8
  • MSRP: 279$
  • Launch: March 2025

Czyli za półtora kafla dostaniemy budżetowca sporo mocniejszego od 4060 %-) szkoda że nadal kibel z wielkością vram . Ale na bank wyjdzie wersja 16gb , na pocztę nawet %-) .
Trochę śmiech że low endy dostaną sporo mocniejszego kopa niż średnia i najwyższa półka . Cała nadzieja w amd teraz %-)

Opublikowano
6 minut temu, PepePanDziobak napisał(a):

Czyli za półtora kafla dostaniemy budżetowca sporo mocniejszego od 4060

Nie chcę wam psuć dobrego humoru, ale te specyfikacje wyglądają absurdalnie. 

Jeden blok SM ma 128 jednostek CUDA. Nie da się uzyskać wartości 5852 CUDA. Może być 5888 jak w RTX 4070.