Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, GAZuOOT napisał(a):

5090 tak karta żyje własnym życiem :E. Na początku po instalacji sterów, pięknie boostowała do okolic 2700Mhz, później z dziwnych przyczyn boost do 672Mhz :E, reinstalacja sterów, boost max 2512MHz i już nic z tym nie mogę zrobić, żeby boostowała jak wcześniej muszę manulanie dać OC +200Mhz.

UV to już w ogóle, przy krzywej AF, jak dam napięcie 0.87V, grafa za żadne skarby nie chce przekroczyć 2Ghz na rdzeniu (mogę dać nawet +1500, przy +700 boostuje na 1.7Ghz :E), na samym początku przy UV na 0.87v boostowała do 2,2GHz :E, ale coś jej się odwidziało i za uja nie da się wbić więcej jak 2Ghz.

Samo chłodzenie jest OK. Przy Port Royal (ale tutaj potrafi mocno zbić zegar poniżej 2,5Ghz) wbiła mi 74 stopniacze przy 1660RPM, ciagnąc 575W. Po max UV, w tym samym teście grafa potrafi łyknąć 420W. 

Za 13k jakoś średnio mi się to wszystko podoba.

JayzTwoCents ma podobne problemy (najnowszy film). 

Opublikowano
52 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Tak, ale jest problem, i to poważny. Migotanie zaczyna mnie już ostro wkurzać, na YT właśnie oglądam jakiś przypadkowy program - migocze jak powalone, nawet po wyłączeniu Gsynca. 

ja mam oleda i nie migota LG Ultragear 34GS95QE-B

Opublikowano
58 minut temu, eXplosiV napisał(a):

E, to żadna frajda kupić na premierę, jak leży w jakimś sklepie jedna sztuka z zawyżoną ceną i nikt jej nie chce. ;) To już lepiej poczekać na większą dostępność.

Akurat ona byłą dostępna jakieś 30 sekund i jeden forumowicz ją chapnął i się pochwalił dzisiaj :boink:

Opublikowano (edytowane)

@marioking zgadzam się z jednym wyjątkiem - zależy czy masz na myśli czas dokonany czy niedokonany :) Jeśli chodzi o osoby planujące ją kupić i płaczące z powodu niedoborów to się z tobą zgadzam. Jeśli chodzi o osoby, które już DOKONAŁY przelewu i czekają na wymarzoną kartę to się nie zgadzam. Bez względu na moją ocenę sensu kupowania tej karty ktoś kto przelał za produkt z 13-15 koła i zamiast towaru dostaje maile i telefony z przeprosinami, ma święte prawo być na maxa wkurzony. Na Allegro z powodu opóźnienia o jeden dzień czasami ludzie wystawiają negatywy, ale w dużych sklepach to wiadomo - korpo mają na to wywalone bo i tak liczy się statystyka. Póki nie spadnie zadowolenie poniżej 80% (co nigdy się nie dzieje) to mają wywalone. A ponieważ układ jest taki, że wszystkie korpo postępują identycznie - czy kupił w x czy m to to samo to i wolny rynek i konkurencja od 25 lat to żart... Często piszę na tym forum o władcach tego świata jak dymają pracowników i podwykonawców. Ta historia to powiem wam, że to tylko zapowiedź tego jak będą w przyszłości dymać i klientów jak już zmonopolizują wszystko.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
1 godzinę temu, eXplosiV napisał(a):

Oczywiście, szczególnie jeśli byłby to ktoś potrzebujący GPU do pracy i mogący sobie to wrzucić w koszta. ;)

Już brak towaru, ciekawe czy ceny dobiją do 25k.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak to jest, że ludzie stoją w kolejce i płacą jeszcze gruby hajs aby zostać beta-testerem? :)

A do tego jeszcze znajdą usprawiedliwienie jak chociażby na te problemy z PCI-E Gen 5 gdzie jakbym ja wypuszczał cokolwiek "na produkcję" w takim stanie jak chociażby wyszły te sterowniki to szefostwo by mi urwało łeb za przeproszeniem przy samej dupie.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

Trochę się pobawiłem kartą i okazuje się, że jak zahibernuje kompa i go wączę, to karta w miarę normalnie się zachowuje.  Ale jak to się kręci :O

+310Mhz na rdzeniu i np. w takim TIme Spy trzyma rdzeń 99% czasu na ponad 3GHz, ocierając się o 3,1Ghz bez ruszania power limitu. Mój były 4090 to klękał już przy 2850Mhz.

Wynik w Time Spy po OC:

image.thumb.png.0162cb989cfb09ce27d4009d324365c5.png

A tu Extreme (średni zegar już mniejszy bo 2940MHz):
image.thumb.png.bebe164570e925849e9e5b22b6df8034.png

Edytowane przez GAZuOOT
  • Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, X360 napisał(a):

Każdy kto przerzucił się na TV/monitor OLED dłuuggooo szuka swojej szczeny jak widzi jakość obrazu;)

Nie każdy. Jak jakiś czas przeszedłem z VA na OLED G80sd to dla mnie było wręcz słabe. Spodziewałem się czegoś więcej, a tu tylko troche lepsza czerń, a reszta podobna i tak mocno oczy nie bolą jak to bywało przy VA :)

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano
49 minut temu, FszoQ napisał(a):

Nie każdy. Jak jakiś czas przeszedłem z VA na OLED G80sd to dla mnie było wręcz słabe. Spodziewałem się czegoś więcej, a tu tylko troche lepsza czerń, a reszta podobna i tak mocno oczy nie bolą jak to bywało przy VA :)

Ja starego IPS zmieniłem na OLED FO32U2P. Jakiegoś wielkiego opadu szczęki raczej na początku nie było, ale po odpaleniu HDR, wgraniu shaderów i wyciągnięciu z tego co się da to obraz żyleta. Zacząłem wszystkie gry od nowa przechodzić delektując się grafiką. 

Opublikowano

Sklepy po prostu się zorientowały, że przez pierwsze miesiące po co mają dać zarobić skalpelom jak napaleńcy przy małych ilości kart kupią każdą sztukę nawet z +50% do ceny. Nvidia dała dupy, że zrobiła premierę jak chińczycy ledwo co produkcję zaczęli i jeszcze nowy rok teraz mają więc pracują na pół gwizdka albo wcale.