Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytasz po co jest to MGFx4. Otóż to, nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi to MFG? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest MFG na skale naszych możliwości. Ty wiesz co my robimy tym MFGiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie, mówimy, to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo!

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Tyle, że to już przestaje być zabawne nawet. Wymienić lepsze na gorsze, a później pisać, że działa lepiej? Eh

Dorobił sobie odrobine FPS MFG, zwiększył artefakty i rozmydlenie obrazu i zabrał sporo VRAMu.

Pamiętaj, że ludzie przy takich zakupach próbują sobie zawsze je racjonalizować a co dopiero jak zamienisz potencjalnie lepsze na gorsze to musisz dodatkową mentalną gimnastyke robić, żebyś to sobie zracjonalizował.

Zmienił, niech sie cieszy jak chce tylko niech nie sieje bzdur :E 

Tak jak @Kadajo napisał, jak masz 4090 to opcję upgrade masz tylko jedną i tyle w temacie

Edytowane przez Mizu
  • Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, VRman napisał(a):

Przegoni, bo RAM, bo async-compute, bo lepsze wsparcie dla nowych API, lepsze sterowniki/optymializacja do nowych gier itp.

Nie no tak cisnąłem beke trochę z tym Titanem, ale jeszcze można dać pstryczka 5060 "co z tego że pamięć szybsza jak jej zabraknie" :) 

Opublikowano
Teraz, Mizu napisał(a):

Dorobił sobie odrobine FPS MFG, zwiększył artefakty i rozmydlenie obrazu i zabrał sporo VRAMu.

Pamiętaj, że ludzie przy takich zakupach próbują sobie zawsze je racjonalizować a co dopiero jak zamienisz potencjalnie lepsze na gorsze to musisz dodatkową mentalną gimnastyke robić, żebyś to sobie zracjonalizował.

Zmienił, niech sie cieszy jak chce tylko niech nie sieje bzdur :E 

Tak jak @Kadajo napisał, jak masz 4090 to opcję upgrade masz tylko jedną i tyle w temacie

Rozumiem, ze nadal panowie w trybie tylko czysta rasteryzacja. No niestety na wasze nieszczescie tam dotarlismy do sciany. W trybie x3 bledy sie pojawiaja, ale sa na tyle nie istotne i malo widoczne, ze to w zaden spospob nie przeszkadza. Cale to wasze "spusczanie sie nad rozmydlaniem" mozna podsumowac wieloma analogiami z historii:

- betamax vs vhs

- png vs jpg

- mp3 vs cd

Dla wiekszosci userow nie ma znaczenia w jaki sposob powstal obraz tylko czy jest na tyle dobry i akceptowalny by mozna bylo grac z przyjmnoscia. Powrotu do czystej rasteryzacji nie bedzie bo to nie ma sensu zarowno ekonomicznego jak i wydajnosciowego.

Kolega sprzedajac 4090 i zamieniajac na 5080 plus cash zrobil interes zycia.

• Haha 5
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Skoro w x2 widać błędy, to jak można pisać, że w x3 z dużo mniejszego FPS są mało widoczne :D :D :D :D

Jesli wychodzisz z 45fps (dla np. CP2077) lub 60fps (Wukong) to x3 wygeneruje Ci jakosc podobna do tego co masz z 4090 x2. Oby dwa przyklady to nie gry kompetetywne gdzie MFG jest zbedny. W FS2024 x3 robi robote i naprawde wyjdz gosciu z ery filmikow na YT i "ekspertow" ktorzy totalnie nie rozumieja praw fizyki. Kilka stron temu ktos pisal ze proces 3nm przyniesie cuda. Otoz duzej roznicy nie bedzie bo wystarczy ocenic nowa generacje iphona z poprzednia by widziec ze sam process redukcji o 1nm nie wniosl duzych zmian.

Czyc chcecie czy nie, tego AI bedziecie mieli na potege. Za rogiem generowanie tekstur i shaderow z AI

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Dotarł do mnie dzisiaj ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5090.

W budzie siedzi obecnie nvdia geforce rtx 4090 FE podłączony do zasilacza be quiet dark power pro 12 1200w, za pomocą tego kablabe quiet! 12VHPWR PCI-E 5.0 ADAPTER CP-6610.

I teraz problem jest taki że ten TUF ma gniazdo zasilania typu B (czyli sense piny na dole, odwrócona orientacja gniazda) a nie A jak mam obecnie w 4090 - nie zwróciłem na to uwagi przy zakupie. I teraz pytanie mam do was, czy będzie wgl możliwe jakoś podłączyć ten kabel do nowej karty? Czy ktoś już podłączał ten sam kabel do karty ze złączem w wariancie B?

Edytowane przez zielony21122
Opublikowano
8 minut temu, sultan_kosmitow napisał(a):

W FS2024 x3 robi robote

Mowisz o tej grze?

"Microsoft Flight Simulator 2024 launch was a disaster, they also rely too much on online, so nothing that I can test reliably" - Techpowerup

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Sryli. 45 w Cyberku i 60 w wukong to ja nie mam na 4090. Więc jedyne co on tam może mieć to przy dobrych wiatrach kolejno 30 i 40. I z tego będzie robić swoje cudowne x3

Musisz zamówić kątowy z pinami na dole do BeQuiet :)

Noo tylko problem polega na tym że to jest zasilacz atx 2.51 a nie 3.0/3.1 :)

Czy jest sens ryzykować, kupując ten adapter Kolink Core Pro 12V-2x6 90° Adapter - Type 2 ?

Edytowane przez zielony21122
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Sryli. 45 w Cyberku i 60 w wukong to ja nie mam na 4090. Więc jedyne co on tam może mieć to przy dobrych wiatrach kolejno 30 i 40. I z tego będzie robić swoje cudowne x3

Naprawde probujesz ludziom mowic co jest dla nich lepsze. To niestety tak nie dziala, ludzie maja w nosie twoje "eksperckie" czyste klatki. Tak jak nikt przy zdjeciach RAWow  komorce nie trzaska, tak MFG i inne poprawiacze zdobeda rynek. Fizyka jest mega hamulocowym i trzeba szukac innych drog.  W podobny sposob w grach nikt pelenej fizyki nie symuluje, tylko to co jest "enough" do dobrego odbioru.

Teraz, DżonyBi napisał(a):

"Microsoft Flight Simulator 2024 launch was a disaster, they also rely too much on online, so nothing that I can test reliably" - Techpowerup

Od czasu premiery, wychodza poprawki. Daleko jeszcze do wygody FS2020, ale kierunek zmian jest pozytywny.

• Like 1
Opublikowano

Ja kupiłem Corsair RM1200x, bo był za 800zł na amazonie.

Ma certyfikat ATX 3.0 i przewód PCIe 5.0 12VHPWR.

Chyba to nie ma większego znaczenia 3.0 czy 3.1. Z tego co czytałem to ten 3.1 ma nawet jakieś obniżone normy xd

Opublikowano
13 minut temu, zielony21122 napisał(a):

W budzie siedzi obecnie nvdia geforce rtx 4090 FE podłączony do zasilacza be quiet dark power pro 12 1200w, za pomocą tego kablabe quiet! 12VHPWR PCI-E 5.0 ADAPTER CP-6610.

Będzie działać, jedyna różnica to z której strony gniazdko jest przylutowane do laminatu karty graficznej. Co przy prostej wtyczce jest bez znaczenia. Przy wtyczkach kątowych zaczyna to być problemem bo obudowa może fizycznie blokować włożenie wtyczki.

Zasilacz też pociągnie.

Opublikowano
17 minut temu, zielony21122 napisał(a):

Witam. 

Dotarł do mnie dzisiaj ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5090.

I teraz problem jest taki że ten TUF ma gniazdo zasilania typu B (czyli sense piny na dole, odwrócona orientacja gniazda) a nie A jak mam obecnie w 4090 - nie zwróciłem na to uwagi przy zakupie. I teraz pytanie mam do was, czy będzie wgl możliwe jakoś podłączyć ten kabel do nowej karty? Czy ktoś już podłączał ten sam kabel do karty ze złączem w wariancie B?

Ja pierdzielę. Znów ktoś z 5090 się ujawnił?
Jak? Jakim cudem?
Kiedy go kupiłeś?

Opublikowano
21 minut temu, sultan_kosmitow napisał(a):

Jesli wychodzisz z 45fps (dla np. CP2077) lub 60fps (Wukong) to x3 wygeneruje Ci jakosc podobna do tego co masz z 4090 x2. 

Piękny błąd matematyczno-logiczny. Tryb x3 wyświetla dwie fejkowe klatki na jedną prawdziwą, a tryb x2 jedną fejkową na jedną prawdziwą. W związku z tym tryb x3 będzie wyświetlał potencjalne artefakty przez 2/3 okresu czasu, a tryb x2 przez 1/2 okresu czasu. Chyba nie trzeba wyjaśniać co w takim wypadku będzie bardziej widoczne.

Opublikowano (edytowane)
Teraz, CajraX napisał(a):

Piękny błąd matematyczno-logiczny. Tryb x3 wyświetla dwie fejkowe klatki na jedną prawdziwą, a tryb x2 jedną fejkową na jedną prawdziwą. W związku z tym tryb x3 będzie wyświetlał potencjalne artefakty przez 2/3 okresu czasu, a tryb x2 przez 1/2 okresu czasu. Chyba nie trzeba wyjaśniać co w takim wypadku będzie bardziej widoczne.

Pytanie na ile te bledy ci przeszkadzaja. Pierwszy DLSS byl slaby, ale kolejne iteracje a szczegolnie DLSS4 zblizyly sie do prawie nie odroznialnej w ruchu jakosci. W 4 generacje DLSS zadzial sie wiekszy postep niz w czystej rasteryzacji

Nawet w AI fakoryzacja do mniejszej ilosci wymiaro lub dokladnosci dzieje sie w procesie optymalizacji. Nikt nie placze ze modele nie sa trenowane na pelnym Fp32

Edytowane przez sultan_kosmitow