Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, RtxOn napisał(a):

Lepiej się czuję przejść półkę niżej niż płacić 14k za 600w grzejnik. Serio czuje się lepiej. Pamiętam jak ludzie krytykowali 11k za 4090 ktora to jest cudowna karta a 14k lekko wydaja na to wyżyłowane do granic możliwości generacje i jeszcze próbują mówić że to jest prawidłowe że to jedyna droga. 

Pamiętaj, że wydając 6 czy 7 tysięcy za 5080, czyli na grafikę typowo do grania, to nie jesteś jakim trzeźwo myślącym buntownikiem przeciw kurtasowi (bo nie kupiłeś topki za 14k), tylko zwykłym uzależnionym od cyferek i pcmr freakiem jak ja i większość tutaj :E Pogódź się z tym, psychika ci podziękuje ;). Przecież kupiłeś za o wiele za dużą kasę zabawkę, która szybko traci na wartości. Ale jak potrafisz się trochę wstrzymać ciułając w międzyczasie cebuliony, bo też jak ja nie zarabiasz kilkadziesiąt tysia/miesiąc i poczekasz z pół roku, najlepiej do lata, to kupisz se topkę za 60% jej premierowej ceny mając nadzieję, że rynek nie dostanie w międzyczasie jakiejś sraki z AI, krypto czy innym gównem.

sddefault.jpg

Edytowane przez Smalec
Opublikowano
17 minut temu, Smalec napisał(a):

Pamiętaj, że wydając 6 czy 7 tysięcy za 5080, czyli na grafikę typowo do grania, to nie jesteś jakim trzeźwo myślącym buntownikiem przeciw kurtasowi (bo nie kupiłeś topki za 14k), tylko zwykłym uzależnionym od cyferek i pcmr freakiem jak ja i większość tutaj :E Pogódź się z tym, psychika ci podziękuje ;). Przecież kupiłeś za o wiele za dużą kasę zabawkę, która szybko traci na wartości. Ale jak potrafisz się trochę wstrzymać ciułając w międzyczasie cebuliony, bo też jak ja nie zarabiasz kilkadziesiąt tysia/miesiąc i poczekasz z pół roku, najlepiej do lata, to kupisz se topkę za 60% jej premierowej ceny mając nadzieję, że rynek nie dostanie w międzyczasie jakiejś sraki z AI, krypto czy innym gównem.

sddefault.jpg

Właśnie to jest kolejna rzecz. Dla graczy jest seria 80 a 90 to titan w przebraniu, generalnie karta bardziej pro jak gaming. Xx90 do grania to już szczyt fanaberii. Ja to oczywiście rozumiem. Sam byłem w tej grupie od serii 3000. Niemniej chciałem w niej pozostać ale dla mnie 5090 kojarzy się z 3090 a jej nie wspominam ciepło. Tak samo wyżyłowane z kosmicznym jak na wydajność poborem. To samo będzie z 5090. Nikt normalny tej karty nie kupi w sensie używki. Ludzie patrzą na pobór jak i na zmianę zasilacza chociażby. Także jeśli trend się utrzyma i co druga gen będzie progres jak w serii 3000-4000 to te 5090 będą latać po 2,5k tak jak z 3090 po premierze 4070. Więc no słabo. Tylko cena mogła by mnie przekonać. 9-10k i ok gratuluję i sam kupuję ale 14k to dalej jest o 7k więcej od 5080 a mimo wszystko wydaje mi się bardziej kulturalna karta. 28db,52c, 350-370w. Normalna karta po zawyżonej cenie ale dalej normalna.

Opublikowano (edytowane)

@RtxOn

Widzisz jak Kurtas namieszał w głowie, że teraz gadasz, że 7k za serię 80 to norma? Tufa 3080 kupiłem prawie na premierę za 3,5 koła z któregoś z rzutów na owocowym. Kwota wydawała mi się i tak za duża, ale sporo większa wydajność względem 2080 to wynagradzała. Potem krypto i wiadomo co się stało (ja w międzyszasie sprzedałem tego tufa za 8,5k górnikowi), ale krypto już nie ma a cena została na poziomie o 100% większym. Nvidia nas wydymała bez mydła i żadna inflacja nie ma tu nic do rzeczy. Obecne ceny są kompletnie wyjęte z dupy i nieadekwatne do możliwości kart. Tym bardziej obecnej generacji, gdzie wzrosty są śmieszne.

Edytowane przez Smalec
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, MJRegul napisał(a):

Ej Panowie, a jak zmieniłem auto z silnikiem o mocy 305KM na auto nowsze z silnikiem o mocy 160KM i mam 2x mniejsze spalanie i została mi kasa w kieszeni to ten sam poziom "głupoty" co wymiana 4090 na 5080?

Jakie 2x mniejsze spalanie? po uv 4090 bierze tyle, co 5080 po oc , jest wydajniejszy i ma 50% pamięci więcej

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja w sumie to bym pomyślał nad używaną 4090 ,ale mentalnie moja granica za coś tak trywialnego jak karta graficzna to 5.5k pln, także prędko takiej nie kupie.

Edytowane przez Fikołek
Opublikowano
20 minut temu, Smalec napisał(a):

@RtxOn

Widzisz jak Kurtas namieszał w głowie, że teraz gadasz, że 7k za serię 80 to norma? Tufa 3080 kupiłem prawie na premierę za 3,5 koła z któregoś z rzutów na owocowym. Kwota wydawała mi się i tak za duża, ale sporo większa wydajność względem 2080 to wynagradzała. Potem krypto i wiadomo co się stało (ja w międzyszasie sprzedałem tego tufa za 8,5k górnikowi), ale krypto już nie ma a cena została na poziomie o 100% większym. Nvidia nas wydymała bez mydła i żadna inflacja nie ma tu nic do rzeczy. Obecne ceny są kompletnie wyjęte z dupy i nieadekwatne do możliwości kart. Tym bardziej obecnej generacji, gdzie wzrosty są śmieszne.

Jednak osiągnęli swój cel. Seria 40 wyprzedana a jak coś zostało to w zawyżonych cenach. Można mieć pretensję do firmy ale nasze decyzje zakupowe też mają znaczenie. 

6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ja przewiduje kolejne ~30% dla 6090. Wtedy przeskok z 4090 na 6090 bedzie zblizony do przeskoku z 3090 na 4090.

Wydajności czy ceny? %-)

Opublikowano
16 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ja przewiduje kolejne ~30% dla 6090. Wtedy przeskok z 4090 na 6090 bedzie zblizony do przeskoku z 3090 na 4090.

Nawet nie wiesz w jakim procesie zostanie wykonana kolejna generacja i ile wniesie architektura także to jest na zasadzie zgaduj zgadula ;)

Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kanzu Co innego robić jak nam kart nie chcą wysłać 🤣🤣🤣

Wbijam tu co jakiś czas, żeby być na bieżąco z dostępnością, planowanymi dostawami, cenami i problemami kart. Jak widzę zaległe 10 stron i zaczynam czytać to zastanawiam się co ja robię ze swoim życiem 😂 

Opublikowano
24 minuty temu, lokiju napisał(a):

Jednak osiągnęli swój cel. Seria 40 wyprzedana a jak coś zostało to w zawyżonych cenach. Można mieć pretensję do firmy ale nasze decyzje zakupowe też mają znaczenie. 

Wydajności czy ceny? %-)

Oni tylko mówią, żę seria 4000 wyprzedana.
Nie da się wyprzedać serii w tydzień, gdy była dostępna przez x lat.

Ten stan jest utrzymywany tylko po to, by móc sprzedać 1 kartę z marżą 2000zł zamiast 10 kar z marżą 200zł ;) 

Opublikowano
6 godzin temu, RtxOn napisał(a):

Wczoraj bylem po uzywke 4090 I prxejechalem 2h a gosc mnie wyciual.

Oddał chociaż za wachę ? Do mnie kiedyś jechał gość po 3070 (30km tylko), ale pech chciał że w tym akurat czasie coś zaczęło się dziać z 3080 (potem padła), i niestety byłem zmuszony mu odmówić sprzedaży bo zostałbym bez karty, a był to rok 2021 ! :( Przeprosin nie było końca, chciałem mu też dać 50zł. za to że niepotrzebnie jechał te 30km., ale nie chciał wziąć ;) 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Kanzu napisał(a):

Wbijam tu co jakiś czas, żeby być na bieżąco z dostępnością, planowanymi dostawami, cenami i problemami kart. Jak widzę zaległe 10 stron i zaczynam czytać to zastanawiam się co ja robię ze swoim życiem 😂 

Ciesz się, że masz zajawki, dziwne ale masz %-) Jak coś, to czytałem, że codzienne konkretne jaranie się czymkolwiek, ale nie do przesady oczywiście bo wtedy to psychiatryk, poprawia funkcjonowanie mózgu, odkłada w czasie degradację komórek mózgowych i tym samych hamuje, albo zupełnie anuluje demencje. Wychodzi na to, że Kurtas o nas dba tak naprawdę :clap:

24 minuty temu, maras2574 napisał(a):

Do mnie kiedyś jechał gość po 3070 (30km tylko)

Do mnie kiedyś jechali po skodę fabię za 13 koła 500km. Przyjechali, ogladali 2 godziny, wypili kawkę i oznajmili, że fura ok, taka jak w opisie i na zdjęciach, ale jednak kurła nie kupują bo nie, nawet się nie targowali i grzecznie odjechali. Do dziś nie poznałem większych dziwolągów.

• Haha 2
Opublikowano
18 minut temu, Smalec napisał(a):

Do mnie kiedyś jechali po skodę fabię za 13 koła 500km. Przyjechali, ogladali 2 godziny, wypili kawkę i oznajmili, że fura ok, taka jak w opisie i na zdjęciach, ale jednak kurła nie kupują bo nie, nawet się nie targowali i grzecznie odjechali. Do dziś nie poznałem większych dziwolągów.

Kawka im nie smakowała :D

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Ozonek napisał(a):

Czy ja wiem, nabijanie się z ludzi, którzy kupili 5080 za 6k+ jest słuszne. Taki self-scam. Najsłabsza karta od lat po zawyżonej cenie.

A z 4080 co było ?! Za Tufa z Outletu dałem 6,7k :E  Zmieniałem z 3080Ti, za którego dostałem jeszcze 3,5k :) A mówili że zmiana nie ma sensu na 4080 ! Wbrew wszystkiemu zmieniłem i nie żałuję :) Niedawno zmieniłem pastę na PTMa i spokojnie poczekam na 60xx :)  

4 godziny temu, RtxOn napisał(a):

Jeszcze ktoś pewnie wierzy w dożywotnią gwarancję RAM hehe dajcie spokój. 

W dożywotnią to nie, ale kiedyś jakiś ram kupiłem i było 99 lat :rotfl2:

Opublikowano
3 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

BMW Alpina B12 5.7L z 1996 roku

:glodny::lovin:

1 godzinę temu, Fikołek napisał(a):

Ja w sumie to bym pomyślał nad używaną 4090 ,ale mentalnie moja granica za coś tak trywialnego jak karta graficzna to 5.5k pln, także prędko takiej nie kupie.

Kupisz kupisz 8:E

Opublikowano
5 godzin temu, RtxOn napisał(a):

5090 to pazdzierz za 14k i w dodatku widmo. Chciałem ale jak zobaczyłem pobór, cenę i dostępność to z 5080 jestem mega zadowolony. 

Nawet FE nie jest takim paździeżem. Masz MSRP 10300 vs 5200, cena jest ok. Dodatkowo masz w FE ciekły metal na 5090 w 5080 jest pasta. W tej cenie (bo o to chodzi oczywiscie) nie jest tak zle. 5080 jezeli kosztuje 5000zl jest ok, tak samo 5090 jezeli kosztuje 10k zl to nie jest tragedia za tak mocna karte z 32GB vram

Opublikowano
3 godziny temu, wallec napisał(a):

Oni tylko mówią, żę seria 4000 wyprzedana.
Nie da się wyprzedać serii w tydzień, gdy była dostępna przez x lat.

Ten stan jest utrzymywany tylko po to, by móc sprzedać 1 kartę z marżą 2000zł zamiast 10 kar z marżą 200zł ;) 

W tydzien nie, ale kilka miesiecy juz tak :P Produkcja GPU skonczona jakos na jesien, rdzenie ciagle jechaly do vendorow, klepali karty jak lecialo, az sie wyprzedaly. 2 lata, to tez nie x lat zeby tak pisac. I Polandia to nie jest jedyny kraj na swiecie, moze gdzies tam lezy nowka zafoliowana 4090 w Bangladeszu, tylko TY o tym nie wiesz. Jest popyt i oplacalnosc na ostatnie sztuki, to cena rosnie.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, ryba napisał(a):

W tydzien nie, ale kilka miesiecy juz tak :P Produkcja GPU skonczona jakos na jesien, rdzenie ciagle jechaly do vendorow, klepali karty jak lecialo, az sie wyprzedaly. 2 lata, to tez nie x lat zeby tak pisac. I Polandia to nie jest jedyny kraj na swiecie, moze gdzies tam lezy nowka zafoliowana 4090 w Bangladeszu, tylko TY o tym nie wiesz. Jest popyt i oplacalnosc na ostatnie sztuki, to cena rosnie.

Produkcja RTX 4060/4060Ti dalej trwa. A ceny w górę. ;) 

4070/4070Ti Super przestali produkować dopiero w styczniu.

Edytowane przez P.Wiśnia