Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Dziękuję Panowie, że przekonaliście mnie do zakupu OLED'a, co zmusiło mnie do zmiany planów z 5070Ti i zakupu tańszego 4070 Ti S. Gdybym nie posłuchał, i czekałbym do dziś, to teraz chyba waliłbym ze złości głową w ścianę. 

Proszę:uscisk:

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Dziękuję Panowie, że przekonaliście mnie do zakupu OLED'a, co zmusiło mnie do zmiany planów z 5070Ti i zakupu tańszego 4070 Ti S. Gdybym nie posłuchał, i czekałbym do dziś, to teraz chyba waliłbym ze złości głową w ścianę. 

Podobnie zrobiłem, ale u mnie 4080 Super po nieudanym zakupie 5080. OLED z 4080S zrobi więcej niż te śmieszne 50xx z NANOIPS.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Totek napisał(a):

Dlatego sens zakupu 5080 na tę chwilę jest zerowy. Lepiej kręcić 5070ti i mamy to samo

W cenie ~4k uwazam, ze to swietna karta, ale zapewne bedzie tylko szansa na Ventusa, ktory juz bez krecenia jest odrzutowcem. Mimo wszystko 5080 slabo wypada przy 5070 ti w cenie 6-7k.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 4
Opublikowano
Teraz, ztx napisał(a):

Podobnie zrobiłem, ale u mnie 4080 Super po nieudanym zakupie 5080. OLED z 4080S zrobi więcej niż te śmieszne 50xx z NANOIPS.

Absolutnie się z Tobą zgadzam, przejście na OLED'a i niewiele słabsze GPU to o wiele lepszy deal, niż kupowanie najgorszej generacji, do tego totalnie przepłaconej, i to od skalperów, jeśli w ogóle udałoby się cokolwiek wyrwać. 

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

W cenie ~4k uwazam, ze to swietna karta, ale zapewne bedzie tylko szansa na Ventusa

I to prawdopodobnie ze 2 sztuki, resztę Ventusow dadzą później +15% do ceny.

Opublikowano
4 minuty temu, Totek napisał(a):

Dlatego sens zakupu 5080 na tę chwilę jest zerowy. Lepiej kręcić 5070ti i mamy to samo

5080 ma ten sam potencjał OC co 5070ti czyli ok. 10% więc sens jest zalzny tylko od ceny w sklepie. W obu przypadkach będzie zerowy na te chwile 

Opublikowano
1 minutę temu, NoviAMG napisał(a):

Jak 4080s do prawie roku wstecz szło kupić po 4100-4300 w promocjach

Panie, ale masz MFGx3, ktory wymiata. Zapytaj tych co przeszli z 4090 na 5080. Do dzis nie moga zebrac szczeki z podlogi.

• Haha 3
Opublikowano
Teraz, NoviAMG napisał(a):

Najlepiej wyszli Ci co kupili przed premierą 5090, używana 4090 za około 5tys zł (tak, były, normalnie na kt nawet, ale szybko znikały). 

Z tym "Kupili" to bym uważał :smiech:

Jakie te karty i cala ta generacja to mem :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Gram w szybkie strzelanki, więc te mfg mogą sobie wsadzić. Karta ma mieć normalna wydajność dobra, a sztuczna powinna być dodatkiem.  Dla mnie to jest regres nie progres.

Dla mnie ta generacja wygląda tak, że 5090 nie wydali wcale, tylko 5080 "mianowali" 5090tką, i słabsze karty przeszły level wyżej z nazwą, żeby móc doić kasę z ludzi. Nie idzie to w dobrym kierunku niestety. A jeśli kupujący nie będą mieć opamiętania, to niestety w następnej gen nie będzie lepiej. Wydadzą średnie nowe karty, dorzucą później mocniejsze superki i hajs się zgadzać będzie.

Edytowane przez NoviAMG
  • Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano

To jednak zrobiłem dobry deal. Mam wydajność 4090, młodszy i lepszy model, lepsze temperatury i 90w mniej. Nie sądziłem że to kiedykolwiek napisze ale 5080 to najlepsza karta cena/jakość tej generacji. 

• Haha 13
  • Confused 1