Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wszystko to co teraz się dzieje to jest wina osób które to kupowały i kupują bez względu na wszystko.   TO JEST WASZA WINA  .

Dla mniej pojętych napiszę:

BO nvidia wie, że i tak to kupicie bez względu na wszystko i wiedzą, że mogą was dymać z każdej strony.

Identyczna sytuacja jest teraz z grami, że wychodzą coraz w to gorszym stanie technicznym. 

A wiecie jak to się nazywa>  PRÓŻNOŚĆ

Edytowane przez Crew 900
  • Like 8
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Seria FX była do dupy, pierwsze Geforce 256 DDR paliły płyty główne, no i GTX980  z 3,5GB VRAM zamiast z 4GB, GTX480 to był też niezły grill elektryczny z tego co pamiętam, tak jestem stary pamiętam premierę Geforce 256. :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Smalec

Ja to jestem ciekaw jak bardzo urośnie ta lista przebojów co wstawiałem z X-a do czasu i po premierze 70 i 60 :E co nastepne w kolejce? 5060 będzie palić płyty główne? :E

materiału na memy będzie pod dostatkiem :D

Edytowane przez Brolly
  • Like 2
Opublikowano

@Stjepan

*970 miała ten gównoVRAM. Afera niby była, ale ludzie na forach rozmyli ją ogólną wydajnością 970, bo "większośc I tak tego vramu ponad 3,5 GB nie wykorzysta". Tak było, nie zmyślam <Urban meme>

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Stjepan napisał(a):

Seria FX była do dupy, pierwsze Geforce 256 DDR paliły płyty główne, no i GTX980  z 3,5GB VRAM zamiast z 4GB, GTX480 to był też niezły grill elektryczny z tego co pamiętam, tak jestem stary pamiętam premierę Geforce 256. :E 

Problem GTX480 to było referencyjne chłodzenie i powiedz komuś teraz, że karta o poborze mocy 250W to Grill :E

Poza tym jak już mowa o Maxwellu to w GTX970 to 512MB siedziało na 64bit szynie, a nie nagle z czapy miałeś 3.5GB zamiast 4GB ;) Tylko w praktyce nie stanowiło to problemu, a problem było ukrywanie tego faktu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Stjepan napisał(a):

2 osoby kupiły, co za matoły. :rotfl2:

Samo to, że w Allegro widnieje, że ktoś "kupił" absolutnie nie oznacza, że zapłacił... Może być tak, że ma status rozpoczętej płatności i już jest jako kupił. Ponieważ obecnie algorytmy allegro promują te oferty gdzie było dużo wyświetleń i "zakupów" to nie zdziwiłbym się jakby sam sprzedawca to nakręcał :) 

Edytowane przez hubio
  • Like 4
Opublikowano (edytowane)

Odczepcie się od X-komu. Największa wartość tego wątka dla wielu osób to memy. Bez Xkomu wielu by nie było.  :cool:

20 minut temu, Stjepan napisał(a):

tak jestem stary pamiętam premierę Geforce 256. :E 

Premiera S3 Virge

(drops mic)

Edytowane przez VRman
  • Like 2
Opublikowano
26 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Wszystko to co teraz się dzieje to jest wina osób które to kupowały i kupują bez względu na wszystko.   TO JEST WASZA WINA  .

Dla mniej pojętych napiszę:

BO nvidia wie, że i tak to kupicie bez względu na wszystko i wiedzą, że mogą was dymać z każdej strony.

Identyczna sytuacja jest teraz z grami, że wychodzą coraz w to gorszym stanie technicznym. 

A wiecie jak to się nazywa>  PRÓŻNOŚĆ

Wyzywaniem ludzi niczego nie zmienisz, światem rządzi pieniądz.

Jak ktoś chce kupić RTX 5090 w normalnej cenie, to musi czekać, bo pierwszeństwo mają ludzie z kasą.

Obecna sytuacja na rynku długo trwać nie będzie.

Opublikowano
6 minut temu, VRman napisał(a):

Odczepcie się od X-komu. Największa wartość tego wątka dla wielu osób to memy. Bez Xkomu wielu by nie było.  :cool:

Premiera S3 Virge

(drops mic)

Premiera Voodoo 1 i reklamy w Sercet Service, pamiętam. :E  

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, sideband napisał(a):

w GTX970 to 512MB siedziało na 64bit szynie, a nie nagle z czapy miałeś 3.5GB zamiast 4GB ;) Tylko w praktyce nie stanowiło to problemu

Problem był, bo w niektórych przypadkach po zapełnieniu 3,5GB normalnego vramu i użyciu 512 mb specjalnej troski zdarzały się porządne dropy fps.

Opublikowano

@Lameismyname

Było też smażenie na gołym rdzeniu :E Z Fermi to jeszcze były problemy ze stabilnością zwłaszcza podkręconych modeli dotyczyło 4xx i 5xx ze względu na zbyt niskie napięcie dla GPU w biosie.

Były też wspaniałe sterowniki(nieoficjalne), które powodowały znikanie pewnych elementów np. smoka w 3dmarku co podnosiło wydajność za czasu FX-ów. 

Za Maxwella śmieszek, który teraz jest w Intelu wciskał ludziom w żywe oczy kity o Async Compute dla grafiki, że kiedyś zacznie działać - a doskonale wiedział, że nigdy do tego nie dojdzie :lol2: Seria 8xxx miała uszkodzony procesor video, ale chociaż się przyznali do tego :lol2: Żeby nie było AMD to też kłamczuszki za czasu serii 7xxx twierdzili, że GPU są zgodne z DX11.2 tylko później wyszło, że to nie prawda :E

Każdy ma coś z uszami.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Umpero napisał(a):

@Wuadator po co Ci PSU 1650W? :hmm:

Szukałem zasilacza, który będzie miał 12v-2x6  x2, bo jak składałem PC, to chodziły plotki o dużej mocy rtx5090 i możliwej konieczności podłączenia 2 takimi kablami, a nie chciałem się bawić w przejściówki. Kolega z forum polecił ten, o niższej mocy nie było nigdzie, cena była dobra, więc kupiłem.

Na razie nie żałuję, bo patrząc na to, co się dzieje, jeszcze może w tym roku się doczekamy dodatkowego złącza zasilania xD

Opublikowano

No 50A na takim popierdółkowym złączu to jest dużo za dużo, spawarka do blachy ma lekko trochę więcej. :E 

Może w przyszłości będzie wykorzystywane bez przewodowe złącze prądowe do kart 1000W. :E wiem że Nikola Tesla nad czymś takim pracował.

Opublikowano

Z X-kom taka januszerka była odkąd pamiętam. Jak zamawiałem tam kiedyś 2080 Ti to mieli ją w sklepie cały czas ze statusem że jest dostępna. Po zamówieniu okazuje się że nie mają jej na stanie a w „kolejce” czeka kilkadziesiąt klientów. Jak się dowiedziałem, że nawet nie wiedzą kiedy będzie dostawa, to anulowałem i kupiłem zwykłą 2080 w innym sklepie.

Domyślam się że taka praktyka jest spowodowana tym, że część osób nie będzie anulować takich zamówień a X-kom przejmie klientów którzy normalnie zamówiliby kartę w innym sklepie. Czyli towaru nie mają na magazynach ale klient zaklepany :E

Nadal nie mogę wyjść z podziwu że przy tylu problemach nadal znalazło się sporo osób gotowych kupić te karty za 2x wyższą cenę.

• Sad 1