Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przecież to ty kombinatorze bez jakiejkolwiek godności mnie w kółko cytujesz :E

W dodatku latasz do adminow jak żaden inny i nadajesz na każdego.. Nie pytaj skąd wiem 🤣🤣  

Edytowane przez dawidoxx
  • Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, BarBar009 napisał(a):

Zwrot by poszedł szybciej niż info o dostarczeniu karty. Szukanie frajerów z wadliwymi wentylami ;)

Mi to nie przeszkadza bo w zamkniętej obudowie to nie jest głośny dźwięk i trwa tylko chwilę. Gdybym kupił topowego aorusa to może i bym nosem kręcił ;)

Opublikowano
Teraz, jankooo napisał(a):

Mi to nie przeszkadza bo w zamkniętej obudowie to nie jest głośny dźwięk i trwa tylko chwilę. Gdybym kupił topowego aorusa to może i bym nosem kręcił ;)

Ja z doświadczenia wiem, że to należy zwracać. Teraz jest fajnie ale później może zaczniesz używać programu żyłującego GPU na granicy temperatury FAN STOP i wtedy albo wyłączysz opcje pasywną albo pogodzisz się z tyrkotaniem co chwilę ;)

Opublikowano
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

Z ciekawosci ponowie dobre zapytanie:

- czy ktos z 5070 TI albo 5080 uswiadczyl piszczacych cewek?

- jesli tak to w jakich modelach?

5080 Suprim Liquid piszczy :)

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Faflucy napisał(a):

Jest dostępny i to w promocyjnej cenie :hihot:

a to przepraszam! dawno nie sprawdzalem sklepow :)

nic tylko brac ze trzy :)

asz kurde! jedna sztuka, jedna to nie... :|

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Dr_bb napisał(a):

Czy ktos kupil 5090 i po prostu gra? Nie sprzedaje na olx, nie siedzi na forum, nie nasluchuje cewek, nie mierzy 24h temperatur? 
Zawsze kupowalem topową kartę (teraz tez 5090) zaraz po premierze i po prostu korzystalem z zakupu. Tutaj jest chyba sporo flipowania, odsylania… hm.

Ja tam po zakupie 5070Ti mam już 50h w cyberpunka i dziś kończę bo ostatnią misję zacząłem :D

@Zachy

5070Ti w furmarku piszczą bardzo delikatnie jak się ucho 3cm do karty przyłoży, z 10 cm już nie słychać, oczywiście przy zamkniętej obudowie i siedzeniu pół metra od kompa to nic.

Edytowane przez muszka
Opublikowano

Forumowi testerzy-skalperzy pilnują swoich racji, jednocześnie wieszając psy na innych skalperów (wszak jedni i drudzy kupi taniej i sprzedają drożej) więc czym się te dwie grupy różnią ? (podpowiem jedni sprzedają używaną kartę bez pewności co z nią było robione, drudzy sprzedają nówki sztuki ledwo zakupione po okazyjnej cenie)

Bareja lepszego scenariusza wymyśleć nie potrafił :D 

• Like 1
Opublikowano

Tak, tylko to świetnie pokazuje rynek. 5090 sa w nieakceptowalnej cenie dla większości graczy. Już to pisałem przed banem że 5090 do gier w cenie +15k to już chora jazda i gaming się kończy na 5080. Co prawda niektórzy wymyślili sobie że mimo tego że ich nie stać to wypożyczy, wszak ma zwrot lub sprzeda ale chociaż spełni marzenie o dotknięciu mitycznego potwora, coś jak zrobienie fotki przy lambo na parkingu przy lidlu. O takim zjawisku w świecie gpu nie miałem pojecia. To pokazuje że rynek już sięgnął dna. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak dla Ciebie testowanie 5090 porownujesz do robienia fotki przy lambo to szkoda mi Ciebie :D

Tekst na poziomie 'kupilem 5080 czy 5090 i wygralem zycie'.

Dla mnie to jest po prostu kolejna karta w PC,nastepna od 1995r, jak sie przesiadlem z Amigi na Pentium 90 + win95 :D

Bylo ich na tyle duzo, ze patrze juz na cos wiecej niz sam raw-power :bandyta:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
52 minuty temu, BarBar009 napisał(a):

Ja z doświadczenia wiem, że to należy zwracać. Teraz jest fajnie ale później może zaczniesz używać programu żyłującego GPU na granicy temperatury FAN STOP i wtedy albo wyłączysz opcje pasywną albo pogodzisz się z tyrkotaniem co chwilę ;)

A ja bym kupił i po raz kolejny mając świadomość jak działa. Szansa, że zaistnieją tak specyficzne warunki o których piszesz oczywiście zawsze jakaś jest ale problem dla mnie jest wyolbrzymiony.

Żeby tylko takie wady miały karty to ten wątek miałby pewnie z 90% mniej zawartości:) Aczkolwiek potwierdzam, że wentyle w nowych gigabytach "terkoczą" przez 1-2 sek gdy się zatrzymują.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Meuron napisał(a):

To musisz doinstalowac, a widzi Armoury Create karte ?

obraz.thumb.png.cd9a40967d982ee2764c406934ee2c96.png

Wlasnie przeinstalowalem armoury create i dalej karty nie widzi.
A doinstalowac mam  co? Rdzen srodowiska? To mam zainstalowane widze

//edit

Musialem jeszcze w appce zrobil 2 aktualizacje, mimo pobrania armoury prosto ze strony asusa. Dziala! Dzieki :D

Spoiler

20250309_165814.thumb.jpg.f64b53d98f40628033ac9eadb8ebedf2.jpg

Edytowane przez Tester Wrażeń
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jankooo napisał(a):

A ja bym kupił i po raz kolejny mając świadomość jak działa. Szansa, że zaistnieją tak specyficzne warunki o których piszesz oczywiście zawsze jakaś jest ale problem dla mnie jest wyolbrzymiony.

Żeby tylko takie wady miały karty to ten wątek miałby pewnie z 90% mniej zawartości:) Aczkolwiek potwierdzam, że wentyle w nowych gigabytach "terkoczą" przez 1-2 sek gdy się zatrzymują.

Ja po prostu jestem uprzedzony do takich zachowań. Miałem kiedyś RTX 2060 też od gigabyte, który tyrkotał chyba w zakresie ~35%(problem też znany na reddit/forach) na początku mi nie przeszkadzał ALE PÓŹNIEJ... Kombinowanie z krzywą, 35% tyrkotało 40% było już słyszalne no masarka. Nigdy więcej, albo produkt będzie dobry albo leci zwrot. 

Nawet potrafię takiego Ventusa zrozumieć OK jest głośny ale tani. Jest dla ciebie za głośny to nie kupujesz/zwracasz, ale takie tyrkotanie to partactwo i dziadostwo ze strony producenta karty bo jak to inczej nazwać.

Edytowane przez BarBar009
Opublikowano (edytowane)

Pobrałem nowy sterownik, ale nie naprawił u mnie UV. Ustawiłem nową krzywą, ale finalnie wróciłem do poprzedniej, która skutkuje 900mV @ 2850 MHz. 
Na razie to olewam, KCD 2 i tak chodzi w 160+ fps, a karta się nie poci zbytnio :) Fajnie się ogrywa tytuły po przesiadce z 3080.

Edytowane przez sovas
Opublikowano
1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

20 stopni za oknem a się kłucicie o takie pierdoły.

Odpalcie grilla lepiej niż 5090:red:

Ja właśnie z gór wróciłem, pompa po szlaku :E Ale na takiego 5090 600W to jak nic jakieś żeberko wrzucać i na wolnym ogniu pichcić :E

• Upvote 1