Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też mam 3080 od premiery, kultowe GPU :E, zostaje w kolekcji. 

Teraz siedzi u syna w kompie. Ale on nie gra w nowości AAA. Jakieś w stylu Automaton-The Car Company, BeamNG, War Thunder, ostatnio Crusader Kings III czy Skyrima gra. Do 1440p mu styka totalnie z zapasem :E

Opublikowano

Wrazenia po kilku dniach z TUF 5090. 
wyglad karty piekny. Duze, ciezkie i industrialne. Temperatury super ale jest dla mnie dosc glosna w teybie performance. Rdzen nigdy nie przebil 65c a pamieci najwyzej jak widIalem bylo 80c.

po undervoltingu jest ciszej i sporo mniej pradu leci. Cewek nie slychac wcale. Polecam TUFa jak cos, oczywiscie zostaje do swapa na 5090ti lub 6090.

IMG_0856.png

IMG_0853.jpeg

• Like 5
  • Upvote 7
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Zachy napisał(a):

Arousy w Pl chyba do tej pory nie byly dostepne.

Ja przynajmniej ich nie widzialem nigdzie.

Gaming OC? tez raczej nie bylo

jeden facet na olx mial wrzucone dwie sztuki

5080 na pewno wisiał na proline

Edytowane przez tomi182
Opublikowano
29 minut temu, Dr_bb napisał(a):

Wrazenia po kilku dniach z TUF 5090. 
wyglad karty piekny. Duze, ciezkie i industrialne. Temperatury super ale jest dla mnie dosc glosna w teybie performance. Rdzen nigdy nie przebil 65c a pamieci najwyzej jak widIalem bylo 80c.

A z tego co czytałem w kilku miejscach kiedyś, montaż wertykalny, oprócz walorów estetycznych, jest tym gorszym temperaturowo wariantem montażu, więc tym bardziej plus dla TUF. 

• Upvote 3
Opublikowano
26 minut temu, Stjepan napisał(a):

https://www.techpowerup.com/333802/nvidia-rtx-pro-6000-blackwell-features-24-064-cores-paired-with-96-gb-gddr7-ecc-memory

96GB GDDR7 ECC, cena pewnie też niezła będzie, liczę na 9999 USD, 5090 przy tej karcie to zabawka. :E 

comment

Kay. So the 4090 was (officially) 1600 bucks. The RTX 6000 Ada was the same idea in relation to that as this is to the 5090 and was 6800 bucks. So 4.25 times more. By that logic this will, at best, start at 8500. Cool. And the fun part - they will all sell out.

6800 a nas jakieś 40k

czyli  ta z 50k

szkoda 

szarpałbym 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

A z tego co czytałem w kilku miejscach kiedyś, montaż wertykalny, oprócz walorów estetycznych, jest tym gorszym temperaturowo wariantem montażu, więc tym bardziej plus dla TUF. 

To prawda, gorszy. Sprawdzine, potwierdzone. Jak nie bylo złączek kątowych, 4090 horyzontalnie nie wszedl mi do budy o11….

13 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Dr_bb ta karta kompletnie nie pasuje do twojego UFO :E

Wiem…. Ale nie doczekalem sie jedynej bialej Aorus od Gb…

Edytowane przez Dr_bb
  • Like 1
Opublikowano

Moim zdaniem a znam się a sztuce ten tuf nawet pasuje, cały build jest black/white bo czarne akcenty widać na obudowie i aio. Nie jest idealnie ale źle też nie. 

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Kadajo napisał(a):

A mozesz zmienic oświetlenie np. na czerwony ?

Taaa, to ininity od lian li. Lubie jednak biel ;)

19 minut temu, RtxOn napisał(a):

Moim zdaniem a znam się a sztuce ten tuf nawet pasuje, cały build jest black/white bo czarne akcenty widać na obudowie i aio. Nie jest idealnie ale źle też nie. 

Thx :) 

Opublikowano
43 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

RTX 5050 będzie miał zawrotne 12% rdzenia montowanego w RTX 5090.

Ależ to będzie szrot :smiech:

Ciut lepiej jak 1030 vs 1080Ti, 1030 miał prawie 11% tutaj (5050) bedzie 12%. Jeżeli chodzi o reszte to 352 vs 64bit, 11GB vs 2GB, tutaj 512 vs 128it i 32GB vs 8GB, można by go nazwać 1030Ti, czyli jakby przywrócić zależność wydajnosci do nazewnictwa z przesłości 5050 nazywał by sie 5030Ti :) 

Opublikowano
Godzinę temu, Dr_bb napisał(a):

To prawda, gorszy. Sprawdzine, potwierdzone. Jak nie bylo złączek kątowych, 4090 horyzontalnie nie wszedl mi do budy o11….

IMO montaż wertykalny to ten jedyny, gdzie warto sobie IMO (!) zawracać banie "ładnością" GPU.
Przecież przy montażu klasycznym czy cudo, czy pasztet - widac tyle samo = nic! :)

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Dr_bb napisał(a):

Czy ktos kupil 5090 i po prostu gra? Nie sprzedaje na olx, nie siedzi na forum, nie nasluchuje cewek, nie mierzy 24h temperatur? 
Zawsze kupowalem topową kartę (teraz tez 5090) zaraz po premierze i po prostu korzystalem z zakupu. Tutaj jest chyba sporo flipowania, odsylania… hm.

Kupiłem Suprima, ustawiłem UV na 3 GHz przy 920 mV i pamięć na max. Nie gram, używam do renderingu. Jestem megazadowolony. Pobór mocy na poziomie około 55% TDP, obroty wentylatorów nie przekraczające 1000 RPM, a wydajność prawie dwukrotnie wyższa w porównaniu do 4080. Tutaj 32GB robi swoje i biorąc pod uwagę, że korzystam z monitorów 60 Hz, to nigdzie nie pojawił się ani jeden świerszcz.

Opublikowano

Zapraszam na walkę wieczoru.

Zawodnik nr1 w ringu o rozdzielczości 1440p- rtx 5070ti ze stajni Gigabyte. Chudy ale pręży muskuły- jakąś formę ma. Wygląda na podkręconą.

Po drugiej stronie "star wars outlaws" na ustawieniach ultra ze wspomagaczami RTX. 

Walka zakontraktowana na dwie rundy.

Runda 1- GPU poci się, blisko 70 stopni na rdzeniu ale zawodnik ciężkie warunki postawił i starcie kończy się wynikiem średnio 35fps.

Ciężko się na to patrzy. Runda dla SWO.

Runda2- GPU dostaje wspomagacz w postaci mfg X4 i na ekranie widzimy 120 fps. Przyjemnie się na to patrzy. Runda bezdyskusyjnie dla GPU.

Biegam, przyglądam się i szukam jakiś artefaktów ale kurka nic nie zauważam. A płynność? No niesamowite jak to działa bo jest mega płynnie. Jakby ktoś mi włączył mfg i obraz natywny w tym samym fps to nie wiem czy byłbym w stanie odróżnić.

Serio jestem pod wrażeniem tego starcia bo wydaje się, że fake klatki odmieniają grę.

Żeby nie było tak słodko to w Control mam dyskotekę cieni i jest niegrywalna w żadnym scenariuszu:boink:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Tankietka napisał(a):

A to trzeba czekać dalej a nie zadowalać się kupą w białym papierku. Proste.

E tam. TUF jako alternatywa tez wyglada ok. Na starosc czlowiek robi sie niecierpliwy. 

Edytowane przez Dr_bb