Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja siedzę od komputera i tv niecałe 3m i nie sądzę  że będzie mi to przeszkadzać podczas grania na załączonym audio gorzej jak będzie cykać przeglądaniu neta 

Opublikowano
23 minuty temu, easye napisał(a):

Jakościowo ten Trio też wygląda biednie w porównaniu z Zotaciem, z tym że ma znacznie lepsza kulturę pracy. Zotac ma w ogóle źle bios ustawiony, żeby karta z tak wielkim radiatorem przy 66-68 stopniach rozpiedzala się do 1600-1700rpm?

Do tego te wentylatory strasznie głośne...

Masz jakiegoś linka do testów 5080 msi trio vs zotac amp

Opublikowano
Godzinę temu, easye napisał(a):

Dziwne, w Solid OC było cicho, budżetowa zas gaming Trio nie ma problemów z cewkami do tego jest znacznie cichsza niż o wiele większy Zotac.

Loteria, i z gaming trio i z suprimem i z astralem ludzie w internecie narzekają na cewki. Im dłużej w tym siedzę, tym bardziej widzę, że to jak z totkiem, wygrywasz świerszcza albo nie :)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Wodz76 napisał(a):

Masz jakiegoś linka do testów 5080 msi trio vs zotac amp

MSI Trio zapewne będzie cieplejsze, bo to 800g mniej od AMP Extreme. W Przypadku RTX 5070 Ti Trio radzi sobie bardzo dobrze.

rtx5080.thumb.jpg.5b6093501b604a5db7fd64de0fb3a8c0.jpg

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano

Ale widzę że to samo co Solid OC- 66 stopni i 1650 rpm… może to zaleta ukrytego hot spota, ale na 4080 nigdy takich obrotów nie miałem.

Gaming Trio zrobiłem uV więc teraz mam 1000rpm i 65 stopni maks ze średnimi 58, ale karta jest idealnie cicha.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, GAZuOOT napisał(a):

Czyli to bardziej kwestia samego krzemu, że np. taki Founders potrafi mieć świetną krzywą? Tutaj na def masz ponad 1100Mhz przy 0,8V gdzie przy moim Trio jest to 550Mhz. I w takim 5090, to prędzej się rdzeń skończy niż będzie limit +1000Mhz na OC.

Z tego co widziałem to tak jakość Asic ma wpływ na takt na niskich napięciach i krzywa wygląda inaczej. Ale takiej różnicy to nie widziałem jak na tym zrzucie to jest jakiś kosmos ;)

Opublikowano (edytowane)

200+ stron o piszczacych cewkach xD Wy niektórzy chyba macie słuch jak nietoperze. Nigdy cewek u siebie nie sylszalem nawet w menu witchera. Siedze obok kompa, komp na stole. Szyby ma tylko. Moze slyszycie fantomowe dzwieki? :E Kiedys czytale o tym :P I zeby nie bylo w firmie mialem darmowe badanie sluchu i wszytsko jest ok u mnie.... 

image.png.bc7dd3dd3e5734cf456262d0f57fdbbd.png

"This phenomenon, known as tinnitus, is often described as a "phantom" sound—a perception of noise when no actual sound is to be heard. These sounds can be buzzing, clicking, whistling, or even hissing. Tinnitus can be both unsettling and frustrating for those who experience it, and it's a common concern in audiology"

"To zjawisko, znane jako szum uszny, jest często opisywane jako „fantomowy” dźwięk — percepcja hałasu, gdy nie słychać żadnego rzeczywistego dźwięku. Dźwięki te mogą być brzęczeniem, klikaniem, gwizdaniem, a nawet syczeniem. Szum uszny może być zarówno niepokojący, jak i frustrujący dla osób, które go doświadczają, i jest powszechnym problemem w audiologii"

:boink:

Edytowane przez aureumchaos
  • Haha 3
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, sideband napisał(a):

Z tego co widziałem to tak jakość Asic ma wpływ na takt na niskich napięciach i krzywa wygląda inaczej. Ale takiej różnicy to nie widziałem jak na tym zrzucie to jest jakiś kosmos ;)

Czyli sztuka z taką krzywą, to święty Graal :E. Pewnie nie ma co liczyć, że trafi się taki egz., ale za +200Mhz na niskich napięciach względem tego co mam to bym się nie pogniewał :)

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, aureumchaos napisał(a):

200+ stron o piszczacych cewkach xD Wy niektórzy chyba macie słuch jak nietoperze. Nigdy cewek u siebie nie sylszalem nawet w menu witchera. Siedze obok kompa, komp na stole. Szyby ma tylko. Moze slyszycie fantomowe dzwieki? :E Kiedys czytale o tym :P I zeby nie bylo w firmie mialem darmowe badanie sluchu i wszytsko jest ok u mnie.... 

image.png.bc7dd3dd3e5734cf456262d0f57fdbbd.png

"This phenomenon, known as tinnitus, is often described as a "phantom" sound—a perception of noise when no actual sound is to be heard. These sounds can be buzzing, clicking, whistling, or even hissing. Tinnitus can be both unsettling and frustrating for those who experience it, and it's a common concern in audiology"

"To zjawisko, znane jako szum uszny, jest często opisywane jako „fantomowy” dźwięk — percepcja hałasu, gdy nie słychać żadnego rzeczywistego dźwięku. Dźwięki te mogą być brzęczeniem, klikaniem, gwizdaniem, a nawet syczeniem. Szum uszny może być zarówno niepokojący, jak i frustrujący dla osób, które go doświadczają, i jest powszechnym problemem w audiologii"

:boink:

Tez nigdy nie slyszalem - a pozniej kupilem Astrala :) A pozniej jeszcze glosniejszy nzxt c1500 :)

Mam kompa na biurku, pare metrow dalej lozko - jak leze i sobie przegladam cos w kompie z pozycji lozka to slysze je wyraznie :) 

Edytowane przez Tester Wrażeń
  • Confused 1
Opublikowano

U jakiego producenta nie ma plomb w rtx5000?

Coś tam sie przetaczalo ze inno3d nie ma, ale czy na pewno? w wysokich rtx4000 mieli plombe na pcb,nie na srubce

Opublikowano
2 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

200+ stron o piszczacych cewkach xD Wy niektórzy chyba macie słuch jak nietoperze. Nigdy cewek u siebie nie sylszalem nawet w menu witchera. Siedze obok kompa, komp na stole. Szyby ma tylko. Moze slyszycie fantomowe dzwieki? :E 

Fantomowe cewki 🫠Po prostu nie trafiłeś widocznie na piszczący model. Też kiedyś nie słyszałem cewek, dopóki nie kupiłem płyty Aorusa. Przy przesuwaniu myszką ewidentnie słychać brzęczenie. Przestaję ruszać myszką i przestaje brzęczeć. Potem poczytałem i to bardzo znana przypadłość tych płyt. Odsunąłem trochę dalej kompa i nie słyszę już 😅 A kartą miałem raz taki przypadek, że wymieniłem przez cewki.