Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja płyta też piszczy i zasilacz nawet. No, ale to jest kwestia zdjęcia boku obudowy i przykładania ucha.

Co do testu pamęci Aida, największe jest chrupnięcie podczas rozpoczęcia testu copy w cewkach, ale, aby to usłyszeć to głowa i ucho w budzie w tym momencie. Przykładając ucho do szyby obudowy już zero szans na usłyszenie cewek z płyty w tym momencie.

Opublikowano (edytowane)

Wiecie, z tymi cewkami to też chyba nie chodzi o to, żeby było bezgłośnie na 100%, tylko przeszkadza moment, w którym wentylatory są cichsze niż cewki słyszalne z kilku metrów od komputera. Mój aorus 3080 też cicho piszczał, ale to było ze trzy razy mniej słyszalne niż to na aktualnej 5080. Najcichsza karta jaką miałem to był rtx 2070 MSI Armor. Cicha w grach i zero cewek. 

Edytowane przez Quadro26
Opublikowano
16 minut temu, Quadro26 napisał(a):

Najcichsza karta jaką miałem to był rtx 2070 MSI Armor. Cicha w grach i zero cewek. 

Dokładnie ten model miałem i mam do dziś, leży w szufladzie :E Moja sztuka też to było jedno z najcichszych pod względem cewek GPU jakie miałem. Tu dosłownie trzeba było otworzyć budę i ucho przytulić na kilka cm od GPU, aby posłuchać jak to cicho i ładnie mruczy podczas obciążenia :E

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Dokładnie ten model miałem i mam do dziś, leży w szufladzie :E Moja sztuka też to było jedno z najcichszych pod względem cewek GPU jakie miałem. Tu dosłownie trzeba było otworzyć budę i ucho przytulić na kilka cm od GPU, aby posłuchać jak to cicho i ładnie mruczy podczas obciążenia :E

Moja poszła do kumpla, dalej u niego siedzi. Niedługo zmienia na mojego aorusa 3080 :D a 2070 leci do kompa jego brata

Opublikowano (edytowane)

To jeszcze w ramach ciekawostki, tak to u mnie brzmi, wiadomo dźwięk jest oszukany, bo nikt z głową w obudowie nie siedzi, ale żeby ktoś, kto nigdy cewek na gpu nie słyszał i uważa to za fejk, miał rozeznanie dlaczego tyle tu w tym temacie postów :D 
Szczególnie polecam fragment od 1:05 ;) 

Edytowane przez Quadro26
Opublikowano

Macie analizę spektralną tego testu słuchu, którym się tam podniecaliście, tak jak pisałem powyżej 15-16Khz nagranie jest puste, bo kompresja dźwięku wszytko usunęła, czyli tak od 44 sekundy nic tam już nie ma ;)

99ba60c1c2e6d9f23a4206e860a737f4.png.3a0cb63e55eaa155cd56a0b20146235b.png

9 minut temu, Quadro26 napisał(a):

To jeszcze w ramach ciekawostki, tak to u mnie brzmi, wiadomo dźwięk jest oszukany, bo nikt z głową w obudowie nie siedzi, ale żeby ktoś, kto nigdy cewek na gpu nie słyszał i uważa to za fejk, miał rozeznanie dlaczego tyle tu w tym temacie postów :D

Więcej wentylatorów słychać niż tych cewek, spróbuj mikrofon umieścić nad kartą ;)

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Nequrix napisał(a):

W filmiku od 32lat nic w dół już nie słyszę (mam 35).

To jakiś wałek jest, bo ja tak samo, a mam prawie 51 l. !  I nie sprawdzałem w słuchawkach, tylko w robocie przez głośniki, gdzie dodatkowo hałas jest ;) 

Opublikowano (edytowane)

to nie wałek i nie bezsens bo kompresja, tylko to jest do sprawdzenia pi-razy-drzwi czy masz popsuty słuch i jak bardzo, a nie czy masz dobry czy bardzo dobry. 

Poniżej wyniku 20-40 lat pewnie to zacznie mieć znaczenie, ale jak komuś dźwięk znika przy 50-90, to test ma jakiś sens. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
52 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Tak mnie zastanawia... skoro ludzie cewki podklejają super glue i pomaga, nie ma jakiegoś fabrycznego rozwiązania?
Trochę słabo, że w wysokich modelach takie "cuda" też są.

Do z grubsza nic nie da, bo cewka drży od środka, a to, co masz na zewnątrz to obudowa. Może to trochę stłumić dźwięk, ale pożegnaj się z gwarancją to raz, dwa nadal nie rozwiązuje to problemu.

31 minut temu, VRman napisał(a):

to nie wałek i nie bezsens bo kompresja, tylko to jest do sprawdzenia pi-razy-drzwi czy masz popsuty słuch i jak bardzo, a nie czy masz dobry czy bardzo dobry. 

Poniżej wyniku 20-40 lat pewnie to zacznie mieć znaczenie, ale jak komuś dźwięk znika przy 50-90, to test ma jakiś sens. 

Zakładasz ze każdy ma super audio w domu :E

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Tak mnie zastanawia... skoro ludzie cewki podklejają super glue i pomaga, nie ma jakiegoś fabrycznego rozwiązania?

W uszach ludziom piszczy a nie cewki :E zbiorowa histeria. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Zakładasz ze każdy ma super audio w domu :E

To chyba dla dzieciarni i nastolatków. Nawet zdrowa osoba po 30tce raczej już najlepszej klasy "gwizdków" nie doceni. Jak miałem 25 lat i słuch w normie, to robiliśmy porównanie programem w Turbo Pascalu i kolega słyszał wyraźnie dalej niż ja, a używaliśmy... PC speakera :E

Ja to w ogóle mogę na gramofonie z początku XXw. odpalić taki test, bo 10kHz i koniec.

Opublikowano

Hey, tak teoche poza glownym nurtem (nie o cewkach). Jak zrobic w asus gpu tweak aby po odpaleniu kompa grafa uruchamiala sie z narzuconymi z uv taktowaniami? Misze ciagle wybierac i klikac profil.

Druga kwestia, uleglem i zmieniam bude o11 xl na xl evo. Warto zmienic wiatraki na dole i na sciance z120 na140? Chodzi mi tylko o wyglad.

Opublikowano
Teraz, cichy45 napisał(a):

W uszach ludziom piszczy a nie cewki :E zbiorowa histeria. 

Kolejny raz sugerujesz, że sobie ludzie wmawiają, ale kompletnie nietrafnie.

Akurat ludzie z Tinnitusem (piski uszne, szumy uszne) mniej (lub wcale) będą to słyszeć, bo pisk cewek się może po prostu zlać w jedno z tinnitusem, który zresztą też potrafi brzmieć różnie zależnie od schorzenia, genów itp.

To nie jest coś z gatunku "Słyszę głosy..." ;)

Poza tym jak komuś mocno grają te cewki, to dźwięk jest naprawdę wyraźny i strasznie nieprzyjemny. I weryfikowalny w prosty sposób (np. można przestać ruszać myszką* albo włączać limiter klatek i wyłączać (100fps - nie będzie piszczeć, 700fps - będzie)

*) te piszczenie od ruchów myszką nie jest aż tak silne i wkurzające jak te z PSU/GPU pod obciążeniem.

Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

Poza tym jak komuś mocno grają te cewki, to dźwięk jest naprawdę wyraźny i strasznie nieprzyjemny.

Jedyny raz kiedy coś słyszałem na tego typu filmie to było faktycznie chrobotanie cewek tak, jak chroboczą dyski HDD w trakcie ruszania głowicą. Ale tego nie można nazwać piszczeniem. 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam inny problem, ustawione mam "wyłącz ekran po 10min", po tym czasie jak ruszę myszką to monitor nie wybudza się, pomaga wypięcie i wpięcie DP. Spotkał się z tym ktoś ?

Edytowane przez Faflucy
Opublikowano (edytowane)

Brzmi jak coś co występuje pewnie dość często, więc odpowiedź powinny znać reddity, a jak reddity to i chaty gpt. 

No to wrzuciłem:

Chatgpt

Spoiler

It sounds like your PC or monitor might be encountering an issue related to the display output or power management settings. Here are a few possible causes and solutions to address the issue:

1. Display Power Settings

Issue: Your PC may be set to turn off the display after a certain period of inactivity, which could be causing the issue when it tries to wake up.

Solution: Check your power settings to ensure the display is not set to turn off too quickly or that there's no issue with how it’s waking up from idle.

Windows: Go to Settings > System > Power & sleep, and make sure the "Screen" is set to turn off at a reasonable time (like 10-15 minutes). You could also try changing the "Sleep" settings to prevent the PC from going into a deeper sleep mode.

2. Display Driver Issues

Issue: There might be a problem with your graphics card drivers or display drivers not properly supporting the wake-up process.

Solution: Update your graphics drivers to the latest version from the GPU manufacturer’s website (NVIDIA, AMD, Intel). Sometimes, an older or corrupt driver can cause issues with display output after sleep.

You can also try reinstalling the display drivers or rolling back if the issue appeared after a recent update.

3. Graphics Card Settings

Issue: Sometimes the GPU's settings might be interfering with the wake-up process from sleep mode.

Solution: If you have an NVIDIA or AMD graphics card, check the settings in their control panels for any sleep or power-saving options and adjust them to see if it resolves the issue.

NVIDIA: Right-click on the desktop > NVIDIA Control Panel > Look for any settings related to power management.

AMD: Right-click on the desktop > AMD Radeon Settings > Check the display or power settings.

4. BIOS/UEFI Settings

Issue: There could be a setting in your motherboard’s BIOS/UEFI that is affecting how the system handles display output after coming out of sleep mode.

Solution: Enter your BIOS/UEFI settings (usually by pressing F2, DEL, or ESC when booting up) and check for settings related to PCIe power settings or power saving modes (often labeled as "Deep Sleep" or "ErP"). You can try disabling these settings to see if that helps.

5. Faulty DisplayPort Cable or Port

Issue: The DisplayPort cable or port might be faulty, causing the signal to drop when the system goes idle and not properly coming back when the monitor wakes up.

Solution: Try using a different DisplayPort cable, or if possible, use another port (e.g., HDMI) to see if the problem persists. If you're using an adapter, try switching it out for a direct connection if available.

6. Monitor Firmware Issue

Issue: Sometimes the monitor itself has a firmware bug that causes problems when waking up from sleep.

Solution: Check the monitor manufacturer’s website to see if there is a firmware update available for your specific model.

7. Fast Startup (Windows)

Issue: Windows' "Fast Startup" feature sometimes causes issues when trying to wake up from sleep.

Solution: Try disabling the Fast Startup feature:

Go to Control Panel > Power Options > Choose what the power buttons do.

Click Change settings that are currently unavailable.

Under "Shutdown settings," uncheck Turn on fast startup.

By troubleshooting these potential causes, you should be able to narrow down the issue. Start with the power settings and display drivers, as they’re the most common culprits.

Może to coś ze sterami, skoro ostatnio NV zalicza wpadki?

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1