Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, suchy89 napisał(a):

W oczekiwaniu na Ventusa postanowiłem poćwiczyć na Palicie UV , a że przy wcześniejszych kartach nie miałem nigdy potrzeby  bawić się w UV to jest to moje pierwsze podejście do tematu i po spędzeniu połowy dnia na zabawie z krzywą udało mi się zbić pobór mocy o około 100W bez straty wydajności a nawet z lekkim wzrostem. Screeny z HWinfo tego nie oddają ale przed UV w SW Outlaws w 4k karta leci cały czas limicie mocy, po UV skacze pomiędzy 440 a 500W przy zachowaniu tych samych zegarów. Ciężko mi powiedzieć czy jest to już stabilne ustawienie ale po paru poprawkach udało mi się pograć godzinę bez crashu. Przy takich temperaturach mógłbym już zaakceptować Palita gdyby nie cena.

Ja tam przed UV+OC 5090 miałem tylko przy UV 3080 mały trening, ale w Trio za pierwszym podejściem w niecałe 10 minut ustawiłem krzywą i +2000MHz na VRAM, bez crashy (chyba dobrą sztukę dorwałem :cool:). Też wyszło jakieś 100W mniej, ale przy max. 61/1800 RPM przy CP77 czy Indianie.

Jeszcze będę robić jedno podejście, by przy tych 60 stopniach było 1600-1700 RPM, 1800 trochę słychać przez słuchawki.

Tak czy tak, cieplak z tego Palita, tak jak na testach wychodziło.

Opublikowano (edytowane)

screenshot_250413_011408.thumb.jpg.5e3a4590c879b99362dbff388fbec194.jpg

Nocną porą pozdrawiam z Kingdom Come Deliverance II :D Udało się jeszcze bardziej Vanguarda podkręcić i teraz trzyma te 3260MHz Bestyjka

(Nakładka włączona do zobrazowania nastawów, pod F3 makro do ukrywania jej, co by nie zaburzyć immersji ;) )  

Edytowane przez Quadro26
  • Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, leven napisał(a):

Pokaż te odczyty w HWmonitorze: https://download.cpuid.com/hwmonitor/hwmonitor_1.56.zip

W HWMonitorze wygląda to tak

Zrzutekranu2025-04-13011611.png.4985cd28d65d3592670c4e8c7f993a86.png

Zrobiłem przelot w 3D Marku bo nie chciało mi się już gry odpalać. Co ciekawe w Steel Nomad undervolting nie zbił zbytnio poboru mocy a jedynie podbił wynik. GPU ma 0,92V zamiast 1.0V ale trzyma wyższy zegar,  do tego przed UV karta przebijała PL i dobijała do 582W a po UV nie przebija.

17 minut temu, Kakarotto napisał(a):

Tak czy tak, cieplak z tego Palita, tak jak na testach wychodziło.

Dlatego ciekawi mnie ten Ventus bo jeśli będzie zachowywał się podobnie to znaczy że Palit porządnie coś spieprzył. Z info które znalazłem Palit waży 2,2kg, i ma chłodzenie z komorą parową więc powinien sobie chyba trochę lepie radzić. Podejrzewam że dodatkowa masa w porównaniu do chłodzenia z 4090 poszła na tą ramkę którą się tak chwalą a nie na poprawę wydajności układu chłodzenia.

Opublikowano
46 minut temu, suchy89 napisał(a):

Dlatego ciekawi mnie ten Ventus bo jeśli będzie zachowywał się podobnie to znaczy że Palit porządnie coś spieprzył. Z info które znalazłem Palit waży 2,2kg, i ma chłodzenie z komorą parową więc powinien sobie chyba trochę lepie radzić. Podejrzewam że dodatkowa masa w porównaniu do chłodzenia z 4090 poszła na tą ramkę którą się tak chwalą a nie na poprawę wydajności układu chłodzenia.

Ventusy to karty widmo. Najtańsze modele od MSI i schodzą pewnie dobrze, ale żadnego porządnego testu tej karty nie ma. Takie kupowanie kota w worku, z tym, że to jakiś tam kot w cenie kota bengalskiego.

Pality testy mają i zimny nie jest. Nie jestem specjalistą od kart, ale mój Trio waży 2119 g i komory parowej nie ma i mam lepsze tempy po żyłowaniu w furmarku (maks. 69*) niż Twoje powyższe z gry po UV. Coś tam faktycznie jest nie tak i to bardzo.

Przed chwilą spuściłem z kagańca kartę w Indianie wymaksowanym i było maks. 67*.

Opublikowano
33 minuty temu, Kakarotto napisał(a):

Ventusy to karty widmo. Najtańsze modele od MSI i schodzą pewnie dobrze, ale żadnego porządnego testu tej karty nie ma. Takie kupowanie kota w worku, z tym, że to jakiś tam kot w cenie kota bengalskiego.

Pality testy mają i zimny nie jest. Nie jestem specjalistą od kart, ale mój Trio waży 2119 g i komory parowej nie ma i mam lepsze tempy po żyłowaniu w furmarku (maks. 69*) niż Twoje powyższe z gry po UV. Coś tam faktycznie jest nie tak i to bardzo.

Przed chwilą spuściłem z kagańca kartę w Indianie wymaksowanym i było maks. 67*.

Kwestia budy?

Opublikowano
10 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czyli zamówiłeś też, ale mi życzysz abym dostał piszczałke? Sprawdzimy czy karma zadziała 🤣🤣🤣🤣

Sam twierdzisz, że masz kartę z sensownymi cewkami, a i tak dalej szukasz szczęścia, więc życzy Ci dokładnie tego, na co zasługujesz :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Kwestia budy?

W siebie nie widzę jakiejś dużej możliwości poprawy w kwestii obudowy poza wyrzuceniem wszystkiego na wierzch i używanie bez obudowy. Wentylatory na dole i boku to odwrócone wersje więc dmuchają do środka.

Moim zdaniem Palit nie wzmocnił chłodzenia względem tego z 4090 a dodatkowa masa ( okolo 200g) poszła w ramkę karty i patrząc że ta aluminiowa ramka okala całą kartę to wydaje mi się to całkiem realne. A w teście Gainwarda( bliźniak Palita) u Liptona na YT temperatury są jeszcze gorsze niż u mnie. 

buda.jpg

Edytowane przez suchy89
Opublikowano (edytowane)

Ktoś kojarzy może czy PNY honoruje gwarancję jeśli karta jest z drugiej ręki? Bo w swoich warunkach gwarancji piszą, że niby nie? Ktoś z Was reklamował może taką kartę?

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
28 minut temu, Doamdor napisał(a):

Był ktoś z forumowiczów na RTX Day w x-komie? :D

Nie znasz tego kawałka? :D 

Cytat

Jedzie pociąg z daleka, na nikogo nie czeka
Konduktorze łaskawy, byle nie do Warszawy