Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Doamdor napisał(a):

Przecież cena wzrosła tylko w przypadku RTX 5090. :)

No, a to ze nagle RTX 5080 nie dogonił nawet RTX 4090 a przy poprzedniej generacji RTX 4070 Ti miał wydajność 3090 to co?

Tak, cena się nie zmieniła, dali ci w niej po prostu słabszą kartę.

I tylko przypomnę ze to samo już chcieli zrobić w poprzedniej generacji, tylko ich wygwizdano i się wycofali.

Teraz nie popełnili już tego błędu i po prostu wydali tylko gorszą kartę (odpowiednik 4080 12B) pod postacią 5080 i od niej zeskalowali resztę kart w dół.

Cyk fuch i robota jest kurwancka. :hihot:

Teraz, some1 napisał(a):

Przecież w Arkham Knight nadal wszystko działa. Starsze gry (32 bit) mają problem.

Na pewno Arkham Knight ma akceleracje Physx GPU na RTX 5xxx ?

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Zmiana procesu technologicznego na niższy, tutaj masz praktycznie to samo, przez co RTX 5090 na stock ma 575W. :E

W przyszłym roku powinien ukazać się RTX 6xxx w 2-3nm, to wydajność i pobór prądu zadowolą cię.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Na pewno Arkham Knight ma akceleracje Physx GPU na RTX 5xxx ?

Co ma nie mieć jak to 64 bitowa gra. Nvidia nie skasowała physx'a, tylko 32 bitowe CUDA, na którym polegał 32 bitowy physX, którego używały 32 bitowe gry.

Opublikowano

Widziałem.

Mnie przede wszystkim chodzi o to ze się nam zabiera coś, co wyraźnie zwiększa wizualnie zabawę w starszych grach.

To tak jakby sobie Nvidia porzuciła nagle wsparcie DX9 i niższych "bo coś".

https://list.fandom.com/wiki/List_of_games_with_hardware-accelerated_PhysX_support

10 minut temu, some1 napisał(a):

Co ma nie mieć jak to 64 bitowa gra. Nvidia nie skasowała physx'a, tylko 32 bitowe CUDA, na którym polegał 32 bitowy physX, którego używały 32 bitowe gry.

No ok, ale dlaczego porzuciła ? Jaki był tego powód.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Widziałem.

Mnie przede wszystkim chodzi o to ze się nam zabiera coś, co wyraźnie zwiększa wizualnie zabawę w starszych grach.

To tak jakby sobie Nvidia porzuciła nagle wsparcie DX9 i niższych "bo coś".

Rozumiem, tylko, że to jest naturalna kolej rzeczy. Przecież DOS'owych gier też już natywnie nie uruchomisz.😁 Jeżeli chodzi o twój przykład to nie wiem czy wiesz, ale wsparcie D3D9 prędzej czy później też zostanie usunięte ze sterowników do kart graficznych. Windows ma taką opcję, już teraz można z tego korzystać. Po prostu wszystkie polecenia D3D9 wywoływane przez grę są przekształcane i realizowane za pomocą D3D12.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Jojo, Ci od mini jack w telefonach też tak płakali. Aż się okazało, że bluetooth jest podobne jakościowo, nie pląta się i ogólnie zjada kabel na śniadanie wygodą :)

?

Nie zaczynaj w tematach o których nie masz pojęcia, uważaj :D

Opublikowano
Teraz, SebastianFM napisał(a):

@Kadajo, rozumiem tylko, że to jest naturalna kolej rzeczy. Przecież DOS'owych gier też już natywnie nie uruchomisz.😁 Jeżeli chodzi o twój przykład to nie wiem czy wiesz, ale wsparcie D3D9 prędzej czy później też zostanie usunięte ze sterowników do kart graficznych. Windows ma taką opcję, już teraz można z tego korzystać. Po prostu wszystkie polecenia D3D9 wywoływane przez grę są przekształcane i realizowane za pomocą D3D12.

No i dobrze, jak działa to, po co usuwać.

Przecież największą zaleta platformy PC jest jej elastyczność i to ze właśnie możesz zagrać w gry sprzed nawet 20 lat jak zechcesz.

Jak PCMR to odda to będzie to dzień w którym ta platforma zacznie umierać.

Bo nikt mi nie wmówi ze granie w chmurze to przyszłość PCMR.

Prędzej Chmura Master Race, co najwyżej.

Ja nie wiem, jak tak bezmyślnie można wszytko konsumować nawet jak się to powoli w gówno zmienia. Serio nie kumam.

Opublikowano

No bo Ty już masz w głowie słuchawki za miliony moment na kablu. 

A ludzie używali takie za 30 zł :p Jak kupiłem z 15 lat temu pchełki Yamaha za chyba 700 zł na kablu to usłyszałem że jestem jebnięty. 

Panie, po pierwsze t ja używam słuchawek na kablu tylko w domu. Poza domem używam BT i LDAC'a ale nie wyskakuj mi tutaj z tekstami ze BT jest lepszy, bo nie jest. Jest w tej chwili już niezły i zdecydowanie jest wygodny, ale do kabla to mu jeszcze sporo brakuje.

A istota tematu jest to ze BT nie musi konkurować z kablem, bo nie ma takiej potrzeby.

A jakbyś chociaż trochę myślał technicznie to tutaj nie BT sam w sobie jest problemem a większość słuchawek które ma gówno wzmacniacz w tych malutkich puszeczkach w których są zamknięte ich przetworniki. I dlatego to gra gorzej od kabla. Bo chyba nie myślałeś ze to tylko od BT zależy ? No. To mowie ci nie zaczynaj tematu w które się nigdy nie wypowiadasz.

Chcesz przez BT dziś przesłać dźwięk dobrej jakości ? Pewnie, że możesz tylko na pewno nie wystarcza ci do tego same słuchawki, a jakoś tak mało wygodne musi być noszenie jakiegoś DAC'a który ogarnie BT porządnie a podłączone do niego słuchawki będą na kablu :hihot:

Teraz, SebastianFM napisał(a):

Możecie sobie ponarzekać i tyle. Taka prawda.

No możemy, i nie tylko my narzekamy, ale tysiące graczy na całym świecie. I dobrze. Bo jakby się wszyscy tak godzili na wszytko to byśmy w gównie dawno utonęli.

Opublikowano

@Kadajo Po prostu jesteś spaczony :) Przecież 99 na 100 osób nie usłyszy żadnej różnicy między kablem a BT. 

Niektórym ciężko usłyszeć różnice na dobrym sprzęcie między utworem puszczonym z YT, a z TIDAL HIFI. 

Dlatego tak jak Ty teraz pienisz się o fizykę 32 bit, tak niedawno kilku pieniło się o jack w telefonach. Dziś niemal żaden nowy telefon nie ma jacka :)

Nowe gry mają fizykę w 64 bit, więc w czym problem. To producenci nie dodają tego do gier, nie nvidia. Jak jakiś producent doda w nowej grze to na 50xx będzie śmigać elegancko :)

Tak samo 99% graczy nie zauważy czy RT działa, czy nie, czy DLSS działa, czy nie. A jednak zaczynamy nie mieć wyboru :D

I tutaj o to właśnie chodzi. O ZMUSZANIE DO CZEGOŚ bez sensownego powodu.

Chyba ze zaraz usłyszę ze 32bit CUDA czy DX9 ogranicza gaming i Nvidie.

Opublikowano
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

Bo jakby się wszyscy tak godzili na wszytko to byśmy w gównie dawno utonęli.

Uwielbiam takie gdybanie, które nie ma nic wspólnego z prawdą.😁

Zrozum, że ludzie się godzą na kartę bez jakiejś przestarzałej funkcjonalności, ponieważ i tak z tego nie korzystają.

Opublikowano

Rzuciły mi się w oczy te mikro płytki PCB w niektórych modelach 5060Ti. Tak małe płytki to miały RTXy 3050 z TGP 70W do komputerów Mini-ITX, a 5060Ti potrafią pobrać przecież 180W :E

RTX 5060Ti Gigabyte WindForce (raptem 208mm długości i jeszcze to złącze zasilające w nietypowym miejscu): 

MKiAPd9.png

A tutaj 5060Ti w jednej z droższych i topowych wersji AORUS Elite (329mm):

GiQP4UL.png

Wygląda to tandetnie

Opublikowano
24 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

Wcale nie potrzeba do tego PhysX chociaż niewykluczone, że część rzeczy liczy GPU. https://youtu.be/nhFkw5CqMN0?t=826

Takie ciachanie mieczem to już było w MGS Rising na PS3/X360 i też nie trzeba było do tego Physx :)

Physx dodawał przede wszystkim fizykę ubrań, dymu i drobnych cząstek, które mogły wchodzić w interakcje z otoczeniem. Różnica taka, że na GPU można było to liczyć bez dużego spadku wydajności dla setek, czy nawet tysięcy obiektów jednocześnie.

Na tym filmie z AC Shadows nadal nie ma tego co było w grach z physx 15 lat temu. Jak babka rozbija zbiornik z zieleniną, to wszystko po prostu rozsypuje się płasko na ziemię ignorując ściany, dachy czy drugie naczynie obok.

https://youtu.be/nhFkw5CqMN0?si=9v5loijVoPXOT9rh&t=835

Porównaj sobie jak zachowują się iskry w Borderlands, odbijają się do ścian obok, staczają się z obiektów na które spadają itp.

https://youtu.be/9k1idbbr2pw?t=273

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kadajo Krzyżowcy też tak mówili :D

JA rozumiem ze cie kreci PC, nowe karty i inne pierdoły, ale nie zapominaj pan swoich korzeni.
Bo źle pan skończysz. :D

Czy naprawdę uważasz ze ci, co narzekają to robią to, bo nie mają nic lepszego do roboty albo to lubią ?

To ja ci powiem ze to nie oni są odklejeni.

Cały tech IT narzeka na stan w jakim aktualnie jest rynek GPU. Ale co tam, kupmy wszyscy RTX'a 5090 i dobra jest i to najlepiej takiego co nie świerszczy, wymieniając i kombinując przez pol roku.

Jak ty nie widzisz tej patologi to już jesteś częścią problemu.

Gwarantuje ci za każdy, kto teraz jest happy w końcu tez zacznie narzekać, nawet ty.
Nie przychodź mi wtedy i nie pisz Kadajo miałeś racje, bo ci dam z miejsca bana :hihot:

Czemu wy nie szanujecie własnego hobby to nie wiem, ale robicie sami sobie krzywdę godząc się na te gówna. A może nie tyle godząc co praktycznie w żaden sposób nie demonstrując ze tak się bawić nie będziemy. Bo jeszcze mogę zrozumieć kogoś, kto ma 10-letnia kartę i na coś zmienić musi, ale ludzi którzy pompują ten rynek spatolony już na amen co generacje kupując GPU za grube tysiące niestety nie da się wytłumaczyć niczym innym jak ślepą próżnością która doprowadziła nas w miejsce w którym jesteśmy.

No ale wiem wolno wam, każdy może robić co chce i tak dalej.

Pace out. :D

P.S. nie mieszajcie w to tylko entuzjastów Retro PC, bo oni już dawno temu zauważyli to czego ciągle my/wy udajemy ze nie ma. ;)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Po prostu jesteś spaczony :) Przecież 99 na 100 osób nie usłyszy żadnej różnicy między kablem a BT. 

Oj nie, nawet głuchy zauważy ;) 

Ludzie przyzwyczaili się do badziewia i już zapomnieli jak sprzęty kiedyś grały.

Na co dzień mam styczność z Jabra Evolve 65 MS, ot głupie słuchawki do rozmów. Jak mi padnie bateria i muszę na kablu siedzieć, to od razu inna jakość. Jeszcze raz, mowa tu o słuchawkach do rozmów, a jest już różnica.

Idąc dalej, mam też porównanie Sony wh-1000xm(nie pamiętam która rewizja), czyli słuchawki robiące chyba największą furorę, z kablowymi Audio Technica ath msr7 za połowę ceny. No sorry, ale te Sony brzmi tragicznie przy nich ale ludzie biją brawa ;)

Nie trzeba być audiofilem aby słyszeć różnice między w miarę czystym dźwiękiem a dźwiękiem wydobywającym się z puszki po piwie gdzie całe pasma są zlane ze sobą.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jest krytyka cewek i kto więcej przerzuci RTX 5090. :E

O i tu się mogę zgodzić, ale co to za krytyka przerzucaniem kart. To się panie nie kupuje, a nie brodzi w gównie, żeby znaleźć te najmniej co śmierdzi :hihot: